G grilování M maso O oběd

I v zimě se nám zasteskne po létě a hlavně po grilování. Trochu nám to nahradí ražniči a nebo grilování v domácím grilu.

Postup:

Připravíme si nejdřív vepřovou krkovičku, nakrájíme  ji na kostky a naložíme si ji. Osolíme, přidáme trochu oleje, česnek, mletý zázvor, mletý koriandr, kmín  , přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a promícháme. Necháme do druhého dne  v chladu naložené. Pokud máte málo času, nechte naložené aspoň 3 hodiny. Koření jsem napsala, tak jak dávám já, ale dejte si to co máte rádi. Druhý den si připravíme na kostky uzenou krkovičku, na plátky nakrájenou cibuli a střídavě napichujeme na grilovací jehlu. Potřeme  trochu olejem a vložíme do rozehřátého grilu. Grilujeme do měkka. Čas je obtížné napsat, protože nevím jaký kdo máte gril. Pokud gril nemáte, dejte na plech do trouby upéct. Během pečení potírejte trochu olejem. Bude to také dobré.

Jako příloha je vhodná zelenina, opečené brambory a různé grilovací omáčky.

K Koláč

Tento koláč určitě stojí za vyzkoušení. Většinou u těchto citronových koláčů slyšíme, že jsou složité, že se nepovede. Podle tohoto receptu se Vám určitě povede. Je velice chutný, má velice příjemnou chuť po citronech a je chutný několik dní. Pokud máte formu s oddělitelným dnem, je to snadnější při vyndávání koláče z formy. Tento koláč se peče hlavně ve Francii, najdete ho zde v každé cukrárně.

Postup korpus:

Smíchejte mouku, máslo, sůl - udělejte z ní drobenku. Přidejte žloutky, cukr a vypracujte těsto. Pokud se Vám zdá tužší, přidejte si trochu mléka.  Těsto zabalte do fólie a dejte si je na hodinu do chladničky. Potom si je vyválejte na pečícím papíru / lépe se Vám přendá do formy/ a přendejte do formy. Vyválejte si je větší než průměr formy - těsto si přimáčkněte k okrajům formy, to co přečuhuje si odřízněte. - je to nutné, aby jste měli krásně rovný okraj.  Těsto si trochu na dnu propíchejte vidličkou. Dejte na ně pečící papír, na který si nasypete třeba fazole nebo dejte formičky, ty máme všechny doma, / ty potom můžete používat opakovaně/. Dejte do trouby ohřáté na 190 a pečte 10 minut. Já dávám formu na plech. Papír s fazolemi si vyndejte, teplotu snižte na 170 a pečte dalších 10 minut.  Potom na těsto vlijte náplň - nalijte si ji na ni v troubě, aby Vám při manipulaci náplň z části nevytekla. Teplotu trouby nechte na nastavených 170 a pečte dokud Vám náplň neztuhne. Bude to asi 30 - 35 minut. Poznáte to podle toho, že Vám okraje ztmavnou /ale pozor, ať se Vám nespálí/.

Potom vyndejte, nechte zchladnout , můžete dát do chladničky. Krájejte až Vám koláč zchladne. Koláč si pocukrujte. 

Postup náplň:

Vejce, cukr, bílky vyšlehejte najemno, přidejte citronovou šťávu, citronovou kůru, smetanu - vše promíchejte. Nechte asi 5 minut odstát. Nalejte na korpus 3/4 náplně, za chvilku nalejte zbytek. Pečte na 170  30-35 minut. Řiďte se podle toho jak Vám peče trouba. 

K květák M maso O oběd

Tyto karbanátky jsou lehoučké a velice chutné. Můžete je dělat místo květáku s brokolicí, zelím, ale nejchutnější jsou s květákem.

Postup:

Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě 4 minuty. Pomeleme ho na hrubší vložce v mlýnku, společně s masem a slaninou. Přidáme sůl, zakysanou smetanu, vejce, kmín, majoránku, 2 lžičky sypkého hovězího bujonu, postrouháme česnek. Musíte ochutnat, aby koření bylo dle chuti.  Zahustíme si strouhankou tak, aby nám šly udělat placičky na obalování v trojobalu. Na to množství tak 3 lžíce strouhanky.  Pořádně rukou rozpracujte a nechte si 10 minut odpočinout, než se suroviny propojí. Lžící si odeberte  kousek směsi, podle toho jak chcete velké karbanátky a obalte v trojobalu - mouka, rozšlehaná vejce s mlékem, strouhanka. Smažte na pánvi na oleji nebo sádle dozlatova, smažte na medium, aby se Vám karbanátky dobře propekly.

Jako přílohu jsem zvolila šťouchané brambory. Ty uvaříme ve slupce 45 minut, oloupeme, osolíme, přidáme máslo /sádlo/ a šťouchadlem rozmačkáme. Přimícháme pažitku nebo co máte rádi v bramborách.

Dip si připravíte ze zakysané smetany, s přidáním citronové šťávy, cukru soli a kopru.

Tyto koláče si můžete dělat podle své fantazie. Já jsem je dělala ve formičkách na tartaletky.  Můžete je dělat velké, jako hanácké koláče a zdobit podle své fantazie.

Postup:

Pokud budete dělat těsto  bez robotu postupujte takto:

Kvasnice utřete se solí, přisypte si část mouky, přidejte ohřáté  mléko, ve kterém jste si rozpustili cukr. Přidejte žloutky, olej, citronovou kúru, vanilkový cukr a postupně si přidejte ostatní mouku. Těsto podebíráte odspodu, vlastně hnětete. Uhnětete těsto, trochu seshora posypte moukou. Zakryjte utěrkou a nechte kynout. Až Vám zdvojnásobí objem, prohnětete, toto zopakujte ještě jednou. Potom už můžete zpracovávat jednotlivé koláče. Do formiček si vykrojte větší kolečko, než je dno formičky a těsto si přitlačte po obvodu k formičce. Natřete si okraje rozšlehaným vejcem, rozestřete si na těsto tvaroh a dozdobte si povidly a ořechy. Takto připravené nechte ještě 20 minut kynout. Dejte péct do trouby na 200 asi na 20 minut, podle toho jak Vám peče trouba.

Pokud budete dělat těsto v robotu , dejte do robotu všechny suroviny, kvasnice si rozdrobte do mouky a mouku si přidávejte postupně. V pekárně dáte všechny suroviny naráz. 

Tvaroh si použijte řidší/ v krabičce/, lépe se Vám na koláče rozetře.

Tento recept je velice chutný, pokud ho chcete dělat vegetariánský, dejte si místo salámu nějaký výraznější sýr, je to také velmi chutné.

Postup:

Uvařená vejce, cibuli a salám nebo uzené pokrájejte na kostičky, přidáme scezenou sterilovanou zeleninu /, v případě potřeby pokrájejte také na malé kousky/, majonézu a promícháme. V rychlovarné konvici uvaříme 150 ml vody, nalijeme do misky, přidáme želatinu, jednu lžíci jemného hovězího bujonu a želatinu rozpustíme. Přidáme nálev, který jsme slili ze sterilované zeleniny, promícháme a přidáme k ostatním surovinám.  V případě potřeby dosolte a opepřete.Promícháme a nalejeme do formy, kterou jsme mírně vytřeli olejem. Dáme na 2 hodiny do lednice ztuhnout.  

Recepty podle ingrediencí:
M
P
S