Dušené hovězí na pivu s bramboráčky
Popis
Tento recept je také velmi oblíbený v naší rodině. Důležité je koupit dobré hovězí maso. Já je kupuji od Farma Škodovi, kde je vždy zaručena vynikající kvalita masa.
Postup hovězí:
Nakrájejte si maso na menší kousky, osolte a poprašte hladkou moukou. Na pánev si dejte trochu oleje a maso na něm opečte. Maso si dejte bokem. Na pánev si dejte kousek másla a zauzenou slaninu , přidejte nadrobno nakrájenou větší cibuli, potom česnek, cukr a zeleninu / nadrobno nakrájenou/ a opečte lehce dozlatova. Přilejte pivo a povařte asi 5 minut, dokud se Vám neodpaří alkohol. Maso si dejte do pekáčku, ve kterém budete dusit, přidejte k němu opečenou zeleninu, rajský protlak, bobkový list, rozmarýn a vývar. Promíchejte, zakryjte pokličkou a dejte na 220 asi tak na 2 hodiny péct, dokud nebude maso měkké. Během pečení se na maso podívejte a když tak dle potřeby přidejte trochu teplé vody. Po upečení si dochuťte dle své chuti, sůl, cukr, pepř. Pokud budete dělat v pomalém hrnci, můžete si dát i přes noc na 7 hodin. Výhoda je, že se nemusíte vůbec o nic starat a také se Vám nic nepřipálí.
Jako přílohu si můžete zvolit cokoliv, já jsem zvolila bramboráčky. Hodí se rýže, knedlíky, atd.
Postup bramboráčky:
Brambory si nastrouhejte na jemnějším struhadle, strouhejte rychle, ať Vám nezešednou, vysypte si je na cedník a vymáčkněte si z nich vodu. Vraťte do misky a přidejte vejce, postrouhaný česnek, sůl, mléko, mouku, majoránku a vše pořádně promíchejte. Pozor, bramboráčky snesou víc soli, zde dejte tak jednu čajovou lžičku. Velmi chutné jsou smažené na litinové pánvičce, dejte si trošku sádla nebo oleje a smažte na středním stupni /medium/, aby byly propečené. Dejte na papírovou utěrku, aby jste odstranili přebytečný tuk.