V vaření

Dnes Vám popíši jak se skutečně jednoduše a rychle dají připravit bramborové  halušky.  Většinou se jich my, které, to neznáme bojíme vařit, že to nedokážeme. Ráda přivítám názor od hospodyněk, které  jsou v tom zkušené. 

Halušky děláme ze syrových brambor. Okrájíme brambory. Postrouháme je na struhadle, na kterém se strouhají brambory na bramboráky. Všude se uvádí, že se mají strouhat na tom nejjemnějším, zkusila jsem to, ale to bylo tak pracné a zdlouhavé, že jsem to vzdala. Postrouhám je tedy na tom jak známe strouhat na bramboráky / je to vlastně ten  střed/. Osolím a přidám žloutek - promíchám. Do brambor si nikdy nepřidávejte celé vejce , noky nebo knedlíky jsou potom sklovité a tužší. No a nyní mně napadlo, že použiji ponorný mixér a brambory rozmixuji, funguje to. Jsou vlastně jemně nastrouhané. Přidám mouku, vznikne Vám těsto jak vidíte na obrázku, v tom kastrolku.  Dejte si vařit hrnec s vodou, osolte si vodu. Nyní potřebujete cedník na noky, jak vidíte na obrázku. Přes něj  stěrkou protlačíte těsto do vařící vody, vaříte dokud Vám nevyplavou nahoru. Já je vyberu na cedník a propláchnu studenou vodou, aby tam nebyl žádný sliz z vaření. Z množství 500g syrových brambor si je vařte na 2 várky nebo si dejte 2 hrnce. Dávka je uvařena skutečně rychle.

Teď si je upravte jak chcete:

Tradičně s bryndzou - zde bryndzu rozředíte zakysanou smetanou a nalejete na halušky a posypete upraženou slaninou. 

Nebo se zelím a slaninou. Nejsou tak tučné. Uvařím asi 15 minut hlávkové zelí, kam přidám česnek, kmín, cukr. Nebo si použijte zelí sterilizované. Na pánvičce na kousku másla osmažím cibuli, přidám nakrájenou slaninu a osmažím. Vše přidám k zelí, dochutím octem, kmínem, resp. dle chuti jak máte rádi. Naleji na halušky.

Já je ještě používám takto: uvařím si halušky a nechám si je do druhého dne tzv. dojít. Potom si dám na pánev kousek másla a halušky na tom osmažím dozlatova. Používám jako přílohu k čemukoli tam, kde se používají bramborové knedlíky. Ony totiž na druhý den trochu změknou a moc dobře chutnají.   

Vepřová žebra:

Žebra nasolíme z obou stran, pokmínujeme, dáme do pekáče, posypeme pokrájeným  česnekem, podlijeme vývarem  asi tak 500ml.  Pekáč přikryjeme a dáme do trouby péct na 220 ,asi tak 1,5 hod. Já peču v litinovém pekáči, ale není nutné. Pečte v tom jak jste zvyklí.  Po 1,5 hod. víko odděláme a mírně maso potřeme olejem a dáme znovu do trouby dopéct dočervena. Je hotovo.

Bramborové knedlíky:

Brambory najemno postrouháme a přidáme: žloutky, ocet, máslo, krupičku, sůl a nadrobno pokrájené rohlíky, postupně si přisypeme mouku a zpracujeme těsto. Zpracované těsto se Vám nelepí na ruce. Když ještě ano, přidejte si ještě mouku. Vytvořte si velikost knedlíků jak máte rádi. Já mám v oblibě menší, jak je na obrázku. Než jste je začali tvořit, dejte si na sporák do  dostatečně velkého hrnce vařit vodu. Vodu osolte. Do vařící vody vhoďte knedlíky, občas zamíchejte. Doba vaření je závislá na velikosti knedlíků. Já jsem tu  moji velikost vařila 14 minut. Před vyndáním si vyndejte jeden knedlík, rozkrojte si ho a podle toho poznáte, zda je uvařený. Větší se budou vařit okolo 20 minut. Knedlíky si vyndejte na plech, který pokryjete utěrkou.

Tyto knedlíky můžete použít k jakékoliv omáčce. No a když zbydou, tak osmahnete dozlatova a přidáte vejce, pažitku, atd. 

Hlávkové zelí:

Zelí si postrouhám na hrubším struhadle, dám do kastrolku, přidám vývar , trochu kmínu a soli. Vaříme 15 minut. Mezitím si pokrájím na kostičky uzenou slaninu /bílou/, společně s kouskem másla dám na pánev, přidám cibuli  /kterou orestuji dozlatova/. Asi v polovičce restování přidám cukr, který se mně tak zkaramelizuje. Ze zelí slijeme pryč všechnu tekutinu, přidáme orestovanou cibuli a dochutíme si na sladko kyselo, jak jsme zvyklí. Nepíši  kolik octa a cukru, každý má rád jinak kyselé zelí. Zelí nezahušťuji.

Čas, který budete potřebovat:

Vepřová žebra:

  • 15 minut příprava
  • doba pečení asi 2 hod.

Bramborové knedlíky:

  • Uvařit brambory: 45 minut
  • Příprava : 30 minut
  • Vaření knedlíků: 20 minut

Zelí:

  • Příprava a vaření: 30 minut