Z tohoto množství zhotovíte těstoviny pro 2 osoby. Dávám špaldovou mouku, protože je zdravější a tolik nezatěžuje organismus.

Postup:

Na vál si dejte mouku /nedávejte si úplně všechnu, když tak si ji potom přidáte. Množství mouky v receptu totiž nemusí být úplně přesné, záleží na tom jak velká budete mít vejce.  Uprostřed si udělejte prázdný kruh, do kterého si dejte všechny ostatní suroviny. Postupně si do této směsi přimíchejte mouku, tak, aby jste si moukou těsto nezahltili a pěkně rozpracovali. Nakonec si těsto pořádně na válu  vyhnětete, tak aby se Vám nelepilo, ale přesto nesmí být moc tuhé. Měli by jste problém je vyválet. Pokud máte strojek můžete si udělat na něm. Já krájím ručně, protože mne zlobí ten nepořádek s tím strojkem.

Těsto si rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme. Při vyvalování si podsypete troškou mouky.

 Pokud chceme těstoviny stejné, tak si nepravidelnost odkrojíme a tyto odkrojky narovnáme na sebe - já si z nich udělám těstoviny do polévky.

Z takto udělaných plátů si udělejte těstoviny, jak máte rádi.

Mezitím si dejte na sporák dostatečně velký hrnec s vodou a solí, uveďte k varu. Těstoviny vhazujte do vařící vody, během vaření s nimi míchejte, aby se Vám nepřichytily ke dnu.

Takhle velké těstoviny co jsou na obrázku vaříme asi 8 minut. Menší méně. Během vaření si je ochutnejte, podle toho poznáte, zda jsou již hotové. Uvařené těstoviny sceďte, propláchněte studenou vodou, dejte na mísu, přidejte kousek másla.

No a teď si je můžete servírovat buď nasladko:

  • tvaroh, cukr, máslo
  • mák, cukr, máslo
  • ořechy, cukr, skořice, máslo
  • mák, povidlí, trochu cukru -říkám tomu špinavé těstoviny, jsou moc dobré
  • bryndza, slanina

Rajčatová omáčka:

  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • olej
  • 100ml vývaru

Na oleji osmažte cibuli, posekaný česnek, na kostičky nakrájenou mrkev. Přidejte bylinky, rajčata, vývar, osolte, vařte asi 15 minut a občas zamíchejte.

Já vařím a přidávám do této omáčky masové kuličky:

  • 500g mletého masa /např. vepřové + hovězí/
  • 1 nadrobno nakrájená malá cibule
  • 50g strouhanky, 
  • sůl
  • pepř
  • lžíce zakysané smetany
  • Všechny tyto suroviny  zpracujeme v těsto a uděláme z něho kuličky, které vložíme do omáčky viz. výše. Dáme do trouby na 200 a pečeme asi 20 minut. Dle potřeby si podlijte ještě trochou vývaru.

Při servírování si můžete ještě posypat bazalkou, petrželkou nebo pažitkou.

Boloňská omáčka:

  • 250g mletého vepřového masa
  • 250g mletého hovězího masa
  • 75 g slaniny
  • l konzerva loupaných rajčat
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/4 celeru
  • 1/2 čaj. lžička tymiánu
  • 1/2 čaj. lžičky oregana
  •  250 ml vývar / na ten používám bujon dle obrázku/
  • olej
  • sůl

Na oleji se slaninou  osmažíme cibuli, přidáme maso a osmažíme. Potom si přidáme najemno nastrouhanou mrkev a celer a rajčata i se šťávou. Podlijeme vývarem, osolíme, opepříme a přidáme bylinky. Pozor při solení, jelikož vývar je už slaný. Já dám do trouby na 210 asi 20 minut. Pokud je  omáčka moc hustá, tak si ji ještě zřeďte vývarem. Nakonec si dochuťte, dle Vaší chuti - sůl, pepř.

Omáčka Arrabbiata:

  • 250g rajčat
  • 200g oliv
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 červené papriky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 ml bílého octa
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl

Na oleji osmažíme  na kostičky nakrájenou cibuli, česnek, papriku do změknutí. Přidáme cukr, ocet a vaříme, dokud se neodpaří tekutina. Přidáme nakrájená rajčata a olivy smíchané s rajčatovým protlakem a pod pokličkou vaříme asi 10 minut, dokud se neuvaří rajčata. Podle chuti osolíme.

Smetanovo - sýrová omáčka:

  • 50g máslo
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml vývar
  • 250 ml smetana
  • 100g sýr, jaký máte rádi
  • petržel
  • rozmarýn
  • sůl

Na másle si  osmažte cibuli, posekaný česnek, přilijte smetanu a vývar a povařte. Tuto směs si rozmixujte, aby jste tam neměly kousky cibule a česneku. Přidejte si postrouhaný sýr, ochutnejte a dle potřeby si přisolte. Pokud máte omáčku řídkou v troše studeného mléka si rozmíchejte trochu hladké mouky a vlijte do omáčky. přidejte si posekanou čerstvou petrželku a rozmarýn a ještě chvilku si povařte.

Houbová omáčka:

  • 100 ml vývaru
  • 200 ml sladké smetany
  • 1/2 cibule
  • 200g hub /žampionů/
  • olej
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 1/2 lžičky  oregana
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky bazalky

Na oleji osmažíme cibuli, česnek, přidáme na proužky nakrájené houby, zalijeme vývarem a smetanou, přidáme bylinky a  asi  15  minut povaříme.  Dosolíme dle chuti.

Sýrová omáčka Carbonara:

  • 100g prorostlé slaniny
  • 100 tvrdého strouhaného sýra /parmazán/
  • 3 velká vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 1 pol. lžíce oleje
  • sůl a pepř.

Na oleji v hlubší pánvi osmažíme nakrájenou slaninu spolu s rozmáčknutým česnekem. Ten potom vyhodíme. Tři čtvrtiny sýru smícháme s rozšlehanými vejci a trochou soli. Do pánve přidáme horké těstoviny, stáhneme z plamene a na těstoviny přidáme sýrovo-vaječnou směs. Pořádně promícháme. Vejce na horkých těstovinách ztuhnou, ale nesrazí se, nevypadají tedy jako smažená vejce. Potom posypeme zbylým sýrem a opepříme. Můžeme si posypat bazalkou.