M maso O oběd

Dnes Vám představím běžný a jednoduchý recept. Když jsem se učila vařit, učila jsem se vařit i tento jednoduchý recept a to je hlavní důvod, proč Vám ho popíši, protože v těchto jednoduchých receptech je základ našeho vaření.

Maso si nakrájejte na plátky, posolte si je a obalte v mouce. Na pánvičce si rozehřejte tuk a na něm osmahněte obalené plátky masa trochu do červena. Přidejte si k tuku kousek másla /asi 2 lžíce/ a na něm osmažte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova -- ke konci smažení si přidejte česnek, který jste si rozmáčkli a nasekali najemno. Osmažené maso si dejte do kastrolu, ve kterém budete maso dusit, přidejte osmaženou cibuli s česnekem. Přidejte si majoránku, houby a zalijte si vývarem. Maso musí být zatopené. Pokud si přidáváte sušené houby /ty jsem v tomto receptu přidávala já/, tak si je spařte vřelou vodou, vodu vylijte a houby si ještě jednou propláchněte teplou vodou. Posekejte si je nadrobno.

Pokud budete přidávat houby čerstvé, přidejte si je až ke konci vaření. Houby si osmažte na másle. Maso duste do měkka. Bude to tak asi 1,5 hodiny. Potom si omáčku dochuťte trochou majoránky, česnekem a kdo chce může si ještě přidat opraženou slaninu.  Na talíř si můžete dát ještě když chcete kroužky syrové cibule.

Pokud chcete omáčku hustší, dejte si do teplé vody trochu hladké mouky, rozkvedlejte a vlijte do omáčky a povařte.

Jako přílohu já ráda volím houskové knedlíky, / Ty jsem popsala již dříve v kapitole Houskové knedlíky/.

Nebo si můžete dát rýži, opečené brambory, bramboráčky.

Tento recept je naprosto vhodný do pomalého hrnce, kde dáte večer na 7 hodin a ráno máte hotovo. Spotřeba elektřiny u tohoto hrnce je velmi malá   .

O oběd P placky P Polévka

Polévka:

Dejte do hrnce  zauzenou slaninu, olivový olej, trochu orestujte,  přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, kořenovou zeleninu, pórek  , brambory a opečte. Přidejte špetku tymiánu, majoránku, bobkový list , přilejte vývar a vařte 30 minut. Dochuťte nastrouhaným česnekem /množství dle Vaší chuti/ a majoránkou a dosolte si ji. Přidejte si nadrobno nasekanou pažitku nebo petržel.

Bramborové placičky:

V každém kraji se nazývají jinak a jí se s různými náplněmi - povidla, mák, špenát, maso atd.

Uvařte si brambory.  Buď vcelku /vaříte je 45 minut/ nebo okrájené a nakrájené na kousky /vaříte je 30 minut/. Nechte si je vychladnout a na pomoučněném vále si je nastrouhejte najemno. Přidejte sůl, žloutek a postupně si přidávejte mouku tak, aby se Vám těsto  nelepilo na vál. Oddělte si trochu těsta a vyválejte si plát, ze kterého si vykrojte tvar jaký chcete. Já  jsem si pomohla čtvercovou formičkou a peču je v kontaktním grilu Catler, je velký a je to v něm rychlé. Placičky do něho dáváte nasucho, ničím nemusíte mastit. Potom z jedné strany potřu pestem, přidám sýr a přehnu, tak jak vidíte na obrázku. Dejte znovu na chvíli do grilu, aby jste zapekli sýr . Je to opět velmi rychlé. No  a placičky máte hotové, jen ochutnávat.  Jako pesto jsem použila pesto pažitkové - tj. pažitka, česnek, sůl, olej. Po vyndání ze skleničky jsem ještě přistrouhala česnek - zde si dejte dle chuti. U nás se hovoří - česnek nedáváme pouze do kávy.

B brambory K květák

Květák:

Květák rozebereme na růžičky a dáme do dobře osolené vody na tři minuty vařit. Připravíme si pivní těsto: do misky nalejeme pivo, přidáme žloutky, osolíme a vše prošleháme. Přidáme mouku, dobře promícháme. Nakonec přidáme ušlehaný sníh z bílků.

Do tohoto těsta namáčíme kousky uvařeného květáku. Dobře to jde dvouzubou vidličkou. U každého kousku si nechte chvilku odkápnout přebytečné těsto. Vložte do rozpáleného tuku a usmažte. Tuku si dejte tolik, aby Vám květák plaval - asi tak 2 cm - vyzkoušejte si to podle svého kastrolku.

Dip:

Dejte si do misky zakysanou smetanu a podle chuti si ji dochuťte solí, cukrem, citronem. Já ráda přidávám kopr /mám ho k dispozici po celý rok- na podzim pokrájím nadrobno, dám do mrazáku do krabičky a potom si jen dle potřeby odebírám/. Pokud nemáte rádi kopr můžete si přidat olivy, sterilované okurky, čerstvou papriku, pažitku a nebo i zelenou petrželku, atd.

Brambory:

Brambory si udělejte dle své chuti. Já jsem okrájela, dala na 30 minut  vařit. / Nyní  z jara je dobré do brambor při vaření dát trochu oleje, nezapomeňte si je také osolit/. Brambory jsem přelila rozpuštěným máslem a přidala čerstvý kopr / z mrazáku, no v létě je ze zahrádky/.

Knedlíky nedělám v robotu ani pekárně, ale ručně. Do mísy nadrobíme kvasnice, přidáme lžičku soli a utřeme na kašičku. Abych nemusela  ohřívat mléko, dám do hrnku 150 ml plnotučného mléka a zbytek do 300 ml doleji vřelou vodou.  Do mísy přidám část mouky, vejce, mléko a postupně přidávám mouku. Když je těsto ještě řidší, přidám rohlíky pokrájené na kostičky, zpracuji a postupně přidám zbylou mouku.  Těsto vařečkou podebíráte, hnětete odspodu, ne mícháním. Pokud se Vám zdá těsto řídké, přidejte ještě mouku. Posypte vršek těsta trochou mouky, aby neosychalo, přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout. Jak zdvojnásobí objem,odspodu zamíchejte. Celkově tento postup zopakujte 3x.

Nyní na pomoučněném vále zpracujte 2 knedlíky.  Knedlíky vařím v napařovacím hrnci celkem 35 minut. Zde se čas počítá takto: 15 minut na ohřátí vody a 20 minut se knedlík napařuje. Knedlík se vaří i ve vodě vždy 20 minut, 10 minut na každé straně. Skutečně je o mnoho jednodušší ho uvařit v napařovacím hrnci.  Knedlíky z hrnce vyklopíme a propíchneme na několika místech vidličkou se dvěma hroty, aby z nich vyšla pára. Já krájím knedlíky nití.

Vůbec se tohoto postupu nebojte, knedlík se vždy povede.

Pokud si ze stejného těsta  / nebudete dávat rohlíky/uděláte plněné knedlíky  s čímkoliv, vaříte v napařovacím hrnci jen 25 minut.

Knedlíky plním ovocem, marmeládou, uzeným /jsou moc dobré polité smaženou cibulkou a k tomu zelí, salát atd./ nebo podle fantazie.

Z této dávky uděláte 12 knedlíků - do každé mísy jich dáte 6.

Přeji ať se povedou, protože i moc mých kolegyň je nedotáhlo  do konce. Myslím si, že  největší  problém měly s vařením ve vodě.  Když jsem to tak dělala i já, taky se někdy nepovedly.

Vaření:       35 minut v napařovacím hrnci, v kastrolu 20 minut