H hovězí maso O oběd

Vyberte si maso na roládu, upravte si je na plát, posolte, poklaďte plátky anglické slaniny, másla, posypte česnekem a zarolujte a pevně si zatáhněte motouzem. Ze všech stran opečte na oleji. Přidejte kousek másla a opečte na ní celer, mrkev a cibuli do červena. Maso vraťte do pekáčku, zalijte vývarem a pečte zakryté do měkka na 200 asi tak 2 hodiny, Záleží na tom jaké máte maso. Po upečení omáčku rozmixujte, zahustěte moukou rozkvedlanou ve vodě. Omáčku dochuťte solí, citronem, cukrem dle Vaší chuti. Do vřelé omáčky si přidejte ještě kousek másla a už nevařte. Knedlíky si uvařte podle receptu, který jsem popisovala již v předešlých receptech. Jako příloha se hodí kompotované brusinky nebo rybíz.

Pokud si budete zavařovat svůj rybíz, dejte ho do skleničky jen prosypaný cukrem a tak zavařte - 20 minut při 80 stupních.   

G grilování

Nastal čas grilování a potřeba oprášit recepty na grilování. Velmi vhodným masem je krkovička.

Postup:

Nakrájejte si krkovičku asi na 2 cm plátky. Posolte ji a dejte do misky. Na to nalejte olej s kořením.  Koření si použijte dle toho co máte rádi. Já používám, to co popisuji níže.  Když budete nakládat kuřecí, dejte si místo oleje máslo. Oleje nedávejte moc, není dobře, když maso olejem zatopíte.

Maso s olejem a kořením pořádně promíchejte, proložte si plátky cibule, plátky masa porovnejte  . Maso nechte proležet aspoň jeden den v chladu. Před grilováním si je dejte na 2 hodiny do pokojové teploty. Každý griluje jinak, nám se osvědčuje velký grilovací  plát, který se nad dřevěným uhlím rozpálí a na něm maso ogriluje. Je to určitě zdravější než grilovat nad ohněm. Po ugrilování dejte do nádoby, kterou zakryjete maso tzv. dojít. 

Přílohy:

Karamelizovaná cibulka:

Cibuli nakrájejte na kolečka, posolte, pocukrujte, pokapejte olejem a opečte na pánvi. Můžete ji opéct na gril. plátu na kterém grilujete. Stejně tak i papriky. Papriky osolte, kdo chce i opepřete.

Česnek:

Do malé misky si dejte trochu oleje, přidejte nastrouhaný česnek a osolte. Tím si potom potřete ugrilované maso na talíři.

Brambory:

Brambory si oloupejte, rozkrojte na polovinu ,ze  shora si je nakrájejte na plátky - pozor nedokrojte, po upečení se Vám otevřou a je to na talířku moc hezké.

Takto nakrájené brambory si dejte do misky, osolte je, potřete je štětečkem na mašlování rozpuštěným máslem, /pozor nepřemastěte si je/ a posypte hrubou moukou a vše pořádně promíchejte. Dejte si je na pečící papír, nedokrojenou stranou. Pečte na 220 do červena.

Omáčky:

Do zakysané smetany si můžete přidávat to co máte rádi./ česnek, pažitka , křen, uvařený chřest, bazalka/ Vždy si, ale dochuťte solí, cukrem a citronem. Smetanu už ničím neřeďte.

P příloha S sterilovaná zelenina

Dnes Vám nabízím můj recept na domácí tzv. "Znojemské okurky". Není to originál, ten nikdo nezná, ale velmi se tomu originálnímu podobá -- hlavně tak dobře chutnají.  Je zde skutečně potřeba důsledně dodržet postup, moc dobře to potom poznáte na výsledku. První nutnost - okurky nezavařujte v troubě, na sporáku a jakkoliv jinak, nikdy se to pořádně nepovede. Zavařujte je skutečně  jen v zavařovacím hrnci, kde nastavíte přesně teplotu a čas. Okurky jsou potom nerozvařené a křupavé. Tuto křupavost Vám pojistí ještě kolečka čerstvého křenu, ten tam skutečně musíte dát, nesmíte ho vynechat. Okurky si nechte po zavaření aspoň 2 měsíce  rozležet, než je ochutnáte. Když je rozděláte hned nic nepoznáte, nebudou ještě rozležené.

Postup:

Okurky zavařujte vždy čerstvé, z okurek, které budou natrhané několik dní, výsledek nemusí být tak dobrý.

Umyjte zavařovací sklenice, pořádně umyjte okurky a můžete začít.

Do sklenic na dno dejte :

2 bobkové listy

5 zrnek nového koření

5 zrnek černého pepře

3 kolečka čerstvé cibule

3 kolečka mrkve

3 kolečka čerstvého křenu

1 okvětí čerstvého kopru

1 lžička hořčičného semínka

Naplňte si sklenice čistými okurkami. Nyní si připravíte nálev, kterým okurky zalijete. Musíte je mít v nálevu potopené, ale musí být tak 2 cm od okraje, aby Vám při zavařování chytlo víčko.

Nálev:

4 litry vody

1,2 litru 8% octa /bzenecký/

300 g krystalového cukru

160 g soli

50 koleček sacharinu

Vše svaříte a už horkým nálevem můžete zalít okurky ve sklenicích. Vršek sklenic pořádně očistěte, aby Vám chytlo víčko, sklenice zavíčkujte. Dejte do zavařovacího hrnce a sterilujte na 80 stupních po dobu 20 minut. No a máte hotovo. Jen počkat ty 2 měsíce a můžete ochutnat. Pokud je nesmíte, vydrží Vám 2 roky. Takže pokud je jich některý rok na zahrádce hodně, nemusíte se bát je udělat do rezervy.  

Čas, který budete potřebovat neuvádím, záleží na množství, které budete naráz dělat. Podle tohoto receptu je dělám již 40 let. Přeji , ať se povedou, je to taková česká specialita. 

M maso O oběd S sýrové bochánky Z zelenina

Tento recept můžete dělat jak z vepřového masa nebo i hovězího. Z obou mas je to velmi chutné. Jako přílohu jsem zvolila sýrové bochánky, které jsou velmi rychle hotové. Zvolte si cokoliv - rýži, těstoviny, knedlík.

Postup:

Nakrájejte si nadrobno slaninu, společně s máslem dejte na pánev, na tom osmahněte osolené maso, aby se Vám zatáhlo, tzn. po uvaření bylo šťavnaté. Maso dejte bokem ,potom si na pánev, kde jste opékali maso přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, osmažte, přidejte si nasekaný česnek, nadrobno nastrouhané zelí /postrouhejte si je na struhadle na střední velikost/, nadrobno nakrájenou papriku a osmažte. 

Přidejte plechovku s nasekanými rajčaty, zalijte vývarem, přidejte tymián, kmín, nakrájené žampiony nebo sušené houby. Pokud si přidáte sušené houby spařte si je nejdřív vřelou vodou, slijte a 2x si je propláchněte a potom nasekejte nadrobno.Dejte do trouby dusit asi na hodinu a půl. Tento recept je také vhodný do pomalého hrnce, bude se Vám vařit bez hlídání.

Maso vyndejte, nakrájejte na porce. Omáčku si zahustěte pokud se Vám zdá řídká /v troše teplé vody rozkvedláte mouku a vlejete do omáčky/ , chvilku musíte ještě povařit. Dochuťte si omáčku cukrem, solí, citronovou šťávou.

Postup sýrové bochánky:

Dejte do mísy mouku s práškem do pečiva, přidejte najemno nastrouhaný sýr, česnek  a všechny ostatní suroviny. Pokud se Vám zdá řídké /tzn., že volně teče/ přidejte si ještě trochu mouky, aby se Vám hromádky na plechu moc neroztekly.

Vytvořte si tedy na plechu na pečícím papíru lžící hromádky, trochu od sebe /toto množství by Vám mělo vyjít na jeden plech/, dejte do trouby vyhřáté na 210 péct na 25-30 minut, jak vidíte na obrázku do červena. Máte hotovo, jen ochutnat.

Rada: pokud sušíte houby, usušte si je na co nejvíc a potom rozmixujte na prášek. Ten se dá přidávat do čehokoliv, jako houbové koření. Děti většinou sušené houby v ničem nejí, nechutná jim to. Toto koření dávám i do smetanové houbové omáčky. Suším také bedly, rozmixuji , jako koření jsou vynikající. / Některý rok je velmi málo hub, ale bedla vyroste téměř každý rok./

O oběd

Čočku přebereme a propláchneme. Na jeden díl čočky použijte 3 díly vody. přiveďte k varu a všechnu vodu slijte.  Dělá se to proto, že někoho čočka nadýmá a tím se tomu předejde. Zalijte znovu stejným množstvím studené vody, osolte , přidejte bobkový list a vařte do měkka.

Slaninu a cibuli si nakrájejte nadrobno, na pánev dejte máslo a osmažte . Ke konci smažení si přidejte nadrobno nasekaný česnek. Zasypte moukou a za stálého míchání si udělejte zlatavou zásmažku.

Až je čočka měkká přidáme k ní zakysanou smetanu, šlehačku , cibuli se zásmažkou. Osolíme, když dáváte zakysanou smetanu téměř nemusíte okyselovat. Ochutnejte, přislaďte. Chvíli povařte a nakonec si  přistrouhejte dva stroužky čerstvého česneku.  Už nevařte.

Jako příloha je vhodný houskový knedlík. Jeho výrobu jsem Vám popsala v dřívějším receptu. Podávejte s vejcem, plátkem uzeného masa, klobáskou,   atd. dle Vaší volby.

P Polévka S svítek

Tato polévka je  u nás velmi oblíbená, hlavně vnučkami a dcerou. Polévku připravíte buď z hovězích kostí nebo žeber. Maso omyjte, vložte do hrnce s vodou. / asi 4 l hrnec/.Vodu osolte, přidejte nové koření, bobkový list a očistěnou zeleninu. Jak polévka začne vařit, vytvoří se Vám nahoře tzv.  šum, ten seberte a vyhoďte.   Vařte pomalu, aspoň 2 hodiny. Já vařím v pomalém hrnci  7 hodin , klidně do rána a nemusíte se o nic starat. Spotřeba el. proudu je zde velmi malá.

Po uvaření si polévku přeceďte přes síto. Maso a mrkev si nakrájejte, přidejte do polévky, polévku dochuťte kořením, solí, přidejte si špetku mletého  muškátového oříšku. Přidejte si posekanou petrželku, já v zimě přidávám zmrazenou pažitku, kterou mám v mrazáku.

Svítek:

V mléce si rozšlehejte vejce, osolte, přimíchejte mouku. Můžete si přidat, posekanou petrželku nebo pažitku  a nebo nastrouhat česnek. Z této směsi si usmažíte palačinky na troše oleje na pánvi. Ty si potom nadrobno pokrájíte a přidáváte si je do polévky. Může to být i jako hlavní jídlo.