Na oleji nebo sádle orestujte cibuli, česnek. Přidejte si nadrobno nakrájené brambory, mrkev, celer, petržel, květák a osmažte. Přidejte si kmín, majoránku, libeček. Přidejte si sterilované fazole, zalijte vývarem a vařte 30 minut. Do polévky přidejte na kostky nakrájené uzené, prohřejte, přidejte pažitku, petrželku. Dochuťte si solí, pokud chcete pepř. Můžete také   nastrouhat stroužek čerstvého česneku a rozdrtit trochu majoránky.

Tato polévka je také moc dobrá, když si místo uzeného masa přidáte na kostičky nakrájené buď, vepřové maso, kuřecí, hovězí , které jste si opekly na pánvičce. Potom již nemusíte přidávat vývar. Když maso nepřidáte, máte klasickou zeleninovou polévku. 

Na  oleji osmahneme cibuli, mrkev a česnek. Přidáme kmín, kurkumu a rozmarýn a orestujeme. Přidáme rajčata, povaříme asi 5 minut. Zalijeme vývarem, přidáme čočku a vaříme do změknutí čočky.

Polovinu rozmixujeme , vrátíme do polévky. Přidáme pepř, sůl a citron , dochutíme dle své chuti.