Maso:
Výjimečnost tohoto receptu tkví v mase. Je to vepřové maso /kýta, krkovice, plecko/, které je zavařené ve sklenici ve vlastní šťávě.
Nyní, když je vepřové tak levné, je naprosto ideální příležitost si udělat zásobu tohoto masa.
Je to velmi jednoduché a zvládne to každý.:
Do čistých sklenic vkládáme kousky syrového osoleného masa, zalejeme asi 1 dcl vody. Vršek sklenice pořádně očistíme a zavíčkujeme. Mohou být i sklenice s otočným víčkem.
Dáme do zavařovacího hrnce a sterilizujeme při 100 stupních 2 hodiny. Potom necháme sklenice zchladnout a dáme do chladna, pokud jde i do temna. Maso takto zavařené mně vydrží minimálně 1 rok. No, ale my je do té doby s přehledem sníme.
Moje děti a vnučky toto maso milují, říkají mu babiččino loupací.
Maso je možné použít na mnoho způsobů. Jako pečené, přidat k omáčkám, těstovinám, atd.
Také jsou z něho vynikající polévky.
Já jsem je na obrázku dala na osmahnutou cibulku, přidala česnek, kmín a trochu osolila.
Polévka:
Po vyndání masa ze sklenice Vám v ní zbyde rosol z masa, což je základ vývaru pro polévku. Na másle jsem osmahla na kolečka nakrájenou mrkev, sójové boby,do sklenice s rosolem přilila teplou vodu a přilila do hrnce. Přidala jsem sušený libeček, celer a povařila 20 minut. Dochutila jsem. Do masových vývarů je dobré k dochucení přidat maličko mletého muškátového oříšku. Přidala jsem také kousek nakrájeného masa ze sklenice. Potom jsem přidala nudle, zvlášť uvařené /tyto nudle jsem měla již předem připravené, usušené, jako zbytek při dělání těstovin/. Dochuťte si dle Vaší chuti. Nakonec jsem přidala pažitku.
Špenát:
Rada:
Pokud máte zahrádku, můžete mít špenát po celý rok.
Kupte si semínka špenátu: čtyřboč rozložitá - Novozélandský špenát. Celou dobu až do zimy ho otrhávám, vždy doroste a je velmi chutný. Mám většinou 3 sazeničky a stačí nám to.
Špenát dáte do kastrolku, zalijete vývarem a 15 minut povaříte, potom rozmixujete, přidáte osmaženou cibuli s česnekem, osolíte. Přidáte šlehačku, pokud chcete pepř. Pokud si do špenátu přidáváte vejce, tak vejce. Když ho máte řídký zahustěte si ho trochou mouky, rozmíchanou v trošce vody.
Nádivka a ostatní přílohy:
Nádivku jsem popsala v minulém receptu. Bramborové a houskové knedlíky v minulých receptech. Někdo má rád ke špenátu brambory.