Zpracujte v pekárně nebo v robotu. Při ručním zpracování si kvasnice utřete se solí na kašičku a přidejte si ostatní suroviny. Na teplém místě nechte kynout.  Jak zdvojnásobí těsto svůj objem, odspodu zamíchejte. Toto musíte udělat 3x.  Těsto potom dám do ošatky , jak vidíte na obrázku a nechám ještě půl hodiny kynout. Mezitím jsem dala do trouby na dno plech, který se nahřeje. Potřebujete tedy plechy dva. Jeden na dno a druhý do kterého vyklopíte chleba a budete na něm chleba péct.  Po vykynutí vyklopím na  druhý plech /dávám na litinový plech, ale můžete dát na jakýkoliv/ a dám do rozehřáté trouby na 230. Na plech, který je dole již rozehřátý vchrstnu 2 dcl vody a zavřu troubu. Takto peču 10 minut, plech vyndám a dopékám dalších 40 minut při stejné teplotě. Chleba potom vyndáte na mřížku vychladnout. Dobu pečení si je potřeba upravit podle toho jak Vám peče trouba.  Z této dávky máte chleba 1,30 kg. Pro nás dva vystačí na týden.

Pokud budete dělat v pekárně chleba, tak čas je  popsaný v návodu k pekárně. Pekárna, která je na obrázku umožňuje dělat těsto a zvlášť má program na pečení. Já udělám těsto, kde je čas 1 hod. 15 minut. Těsto vyndám a také míchače těsta, aby se do těsta nezapekly. Těsto dám  znovu do pečící mísy pekárny a zapnu program pečení na 70 minut.    Zde vidíte, že Vám to bude  trvat 2 hod 25 minut, tedy méně a s nižší spotřebou elektřiny. Je na Vás co si zvolíte. Já mám radši těsto udělat v pekárně a potom upéct v troubě.

Na fotce máte chleba z pekárny, kde se peče bez přerušení 3 hod. 10 minut.

Dneska Vám nabídnu moje domácí pečivo. Pečivo je čím dál dražší a s pomocí pekárny , která mimo jiné zhotoví těsto, je to pro nás o mnoho snadnější. Recepty, které napíši níže, střídám a peču už několik let. Občas si v nich něco upravím, ale to Vy jistě také. Pokud nemáte pekárnu udělejte si těsto buď v robotu nebo ručně.

Rady: 

  • V mnoha receptech nám pořád radí udělejte kvásek, je to zdlouhavé, někdy překyne a těsto se potom nepovede.
  • Do robotu a do pekárny kvasnice rozdrobte do mouky a máte hotovo. Když budete dělat jakékoliv těsto ručně, na dno mísy rozdrobte kvasnice, přidejte sůl a utřete do kašičky. Potom si jen přidáváte  ostatní suroviny.
  • Každá mouka je jiná, proto Vás někdy může v receptech překvapit, že když přidáte   všechnu mouku, těsto je buď řídké a nebo tuhé. Když je tuhé přidejte si trochu tekutiny, když řídké, přidejte si mouku.  Hlídejte si to tak i v robotu nebo v pekárně. Správně zpracované těsto se Vám po uhnětení nelepí  na nádobu.
  • Každé těsto si nechte kynout v teple. Můžete také trochu nahřát troubu a těsto v ní nechat kynout.
  • Jak těsto zdvojnásobí objem, odspodu je pořádně zamíchejte. Toto musíte udělat 3x.  Potom už můžete dělat koláče, atd.  Zhotovené výrobky dejte na plech s pečícím papírem a musíte je nechat asi 30 minut kynout.
  • Když budete dělat táč, usnadněte si práci - natřete plech olejem, ruce také a pomocí rukou si těsto roztáhněte na plech.
  • Když budete dělat jednotlivé koláčky usnadněte si práci - v menší misce ušlehejte vejce s troškou vody a koláčky si chytněte odspodu a do toho namočte, můžete si je namočit hned do drobenky nebo je moc dobré je namočit do sekaných vlašských ořechů.
  • Do robotu a do pekárny dáte hned všechny suroviny, jak je v receptu napsáno, nemusíte se toho bát, těsto se pěkně zpracuje a nakyne. Například vánočka zpracovaná v pekárně  je fantastická.
    do každého sladkého kynutého  těsta přidávám 1 pudink  Zlatý klas Dr. Oetker.
  • Lepší je nastrouhat kůru z limetky než citron. Těsto má lepší chuť.

Toustový chleba:

Formu vytřete olejem a po vykynutí ve formě, také vršek toustového chleba. 

Postupujte podle rad výše. Pečeme  asi 25 minut při 210.

Rohlíky:

Dáme na pečící papír. Potřeme rozšlehaným vejcem , do kterého jsme přidali lžíci mléka. Posypeme čím chceme - mák, sůl, kmín, semínka.

30 minut na plechu kynout. Pečeme asi 25 minut při 210.

Máslové houstičky:

Dáme na pečící papír. Potřeme rozšlehaným vejcem, do kterého jsme přidali lžíci mléka.. Posypeme čím chceme - mák, sůl, kmín, semínka.

30 minut na plechu kynout. Pečeme asi 25 minut při 210.

Doporučení:

Troubu si zapněte 15 minut před skončením kynutí na plechu.

Připravte si nejdřív náplň - do ušlehaných bílků  s cukrem přidáte ostatní suroviny - jogurt atd.

Potom ze surovin na těsto si připravte drobenku.

Do formy /mírně vymažte/ dáme polovinu drobenky, umačkáme, nalijeme jogurtovou směs a posypeme druhou půlkou drobenky.

Troubu si zapněte již před přípravou.

Dáme do vyhřáté trouby na 200 a pečeme asi 20 minut.

Do těsta jsem si přidala 100 g arašídů.  Můžete si místo arašídů přidat i jiné ořechy.

V robotu si utřeme máslo, žloutky, cukr, vanilku. Do ohřátého mléka si dejte lžičku cukru krystal a rozdrobte kvasnice. Jak Vám vyskočí nahoru, kvásek je hotový. Do utřeného másla si přisypte trochu mouky, přilijte kvásek a přidejte si ostatní suroviny. Postupně přidávejte mouku. Robot Vám těsto krásně zpracuje. Pokud se těsto zdá lepivé ,přidejte ještě trochu mouky. Těsto se Vám po zpracování nesmí lepit na mísu. Posypte si je troškou mouky, aby neosychalo ,zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout. Jak těsto zdvojnásobí objem, odspodu zamíchejte. Opakujte 3x. Nyní už můžete začít dělat koláčky. Vyválejte si těsto a formičkou vykrájejte kolečka. Na ně si dejte náplň, kterou máte rádi. Můžete dělat koláčky jednotlivě , jak vidíte na obrázku nebo vedle sebe na plech, tzv, kostky. Ty musíte potřít máslem.

Koláčky dávejte na plech s pečícím papírem. Papír nemusíte ničím natírat. Zhotovené koláčky nechte na plechu ještě 30 minut kynout.

Pečte ve vyhřáté troubě na 210 asi 20-25 minut, podle toho jak Vám peče trouba.

Rada: když budete dělat koláčky jednotlivě, je jednodušší, když si rozšleháte vejce s troškou vody a koláčky do toho omočíte a namočíte do drobenky nebo usekaných ořechů. Nebo v nich vytvoříte důlek a dáte marmeládu a na to drobenku. Moc dobrá je jakákoliv marmeláda nebo povidla smíchaná s namletými ořechy, skořicí, podle chuti cukr a musí v tom být kousek rozpuštěného másla.