M maso O oběd

Tento  recept je velmi jednoduchý, ale velmi chutný.

Použijte listy kapusty / ne zelí/, jsou měkčí a lépe se Vám s nimi bude pracovat. Z hlávky si odkrojte tolik listů kolik budete dělat závitků. Dejte do osolené vody vařit na 3 minuty. Tvrdé části si potom trochu naklepejte, aby se Vám lépe zavinovaly závitky. Na každý závitek si dejte část zpracované masové směsi a udělejte si závitek. 

Masová směs:

Pomelte si na hruběji krkovičku a také rohlíky, které jste nakrájely na kolečka a  rozmočily si šlehačkou . Přidejte si všechny ostatní suroviny a rukou si zpracujte v lepivou směs. Pokud se Vám zdá řídká, přidejte si trochu strouhanky.

Plech si potřete trochou oleje, na to poklaďte závitky, posypte na plátky nakrájenou cibulí a česnekem. Postříkejte seshora trochou  oleje a dejte do trouby na 200 péct asi tak na 1 hodinu, podle toho jak Vám peče trouba.

Podávejte dle Vaší chuti - s pečenými bramborami, chlebem nebo s rýží.

V této uspěchané době každá uvítáme , když je vaření co nejjednodušší.

Z uvedených surovin udělejte těsto. Rozdělte si je na  dva díly. Vyválejte placku, kterou si přeneste pomocí válečku na plech s pečícím papírem. Když nemáte pravidelně, upravte si je na celý plech. Na tento plát dejte nahrubo postrouhaná jablka /která jste si v misce smíchali s pudinkem/, posypte trochu cukrem /dejte tolik jak ho chcete mít sladký/. Dále posypte mletou skořicí, trochou strouhanky /nebo piškoty/ a posypte si rozdrcenými ořechy. Nyní si uválejte druhý plát, zde se snažte o trochu víc, aby Vám pokryl jablka. Když Vám někde přesahuje, upravte, buď podsuňte nebo odkrojte a doplňte, kde Vám chybí.

Nyní potřete rozšlehaným vejcem s trochou vody. Vidličkou si trochu těsto propíchejte, aby Vám odcházela při pečení pára. Pečte na 220 asi tak na 30 minut, podle toho jak Vám peče trouba.

Po vyndání si pocukrujte práškovým cukrem a jděte si uvařit kafíčko , můžete už ochutnat.  

C cukroví K krémový řez

Do robotu si dejte bílky, přidejte špetku soli. / Sůl se dává proto, aby se Vám lépe ušlehaly bílky/. Chvíli šlehejte a postupně si přidávejte cukr, šlehejte do tuha. Postupně si potom přidávejte mouku, kterou jste promíchali s mletými ořechy. Nachystejte si plech s pečícím papírem /není nutné papír natírat tukem/  a na něj  pravidelně rozetřete vyšlehanou směs. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180  asi na 10 minut. Že je těsto upečené poznáte podle toho, když opatrně na těsto zmáčknete prstem a vrátí se Vám zpět.

Upečený korpus nechte vychladnout, ořízněte nepravidelné okraje, plát si rozkrojte na tři díly. Máte ho tak připravený na potření krémem.

Krém:

Do kastrolku nalejte mléko, espresso, přidejte cukr, pudink Zlatý klas /když ho nemáte, dejte si 3 lžíce kukuřičného škrobu/, l lžičku kakaa, vanilkový cukr, polohrubou mouku.  Vše pořádně promíchejte a  uvařte hustou kaši. Nechte zchladnout , dejte do robotu a do této hmoty vešlehejte trochu změklé máslo, přimíchejte mleté ořechy. Krém natřete na plát, přiklopte dalším, znovu natřete a přiklopte třetím plátem. Krém si natřete také na okraje. Po namočení do čokolády budete mít štafetku pěkně zarovnanou. Nyní dejte třeba do lednice ztuhnout, aby se Vám dobře nakrájelo na kousky. Já jsem krájela po třech centimetrech. Rozpusťte si máslo, tak aby bylo vřelé, ale nevařilo. Do něho si nalámejte čokoládu a mimo sporák mícháním v tomto vřelém másle rozpusťte. Nechte si čokoládu chvíli zchladnout, aby Vám dobře držela na zákusku. Namočte si štafetku z obou stran, dejte na pečící papír. Pokud Vám trochu čokolády zteče na papír, tak až ztuhne tak ji odkrojte a můžete použít jinde. No a máte hotovo, jen si uvařit kafíčko a ochutnat. 

M maso O oběd S sýrové bochánky Z zelenina

Tento recept můžete dělat jak z vepřového masa nebo i hovězího. Z obou mas je to velmi chutné. Jako přílohu jsem zvolila sýrové bochánky, které jsou velmi rychle hotové. Zvolte si cokoliv - rýži, těstoviny, knedlík.

Postup:

Nakrájejte si nadrobno slaninu, společně s máslem dejte na pánev, na tom osmahněte osolené maso, aby se Vám zatáhlo, tzn. po uvaření bylo šťavnaté. Maso dejte bokem ,potom si na pánev, kde jste opékali maso přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, osmažte, přidejte si nasekaný česnek, nadrobno nastrouhané zelí /postrouhejte si je na struhadle na střední velikost/, nadrobno nakrájenou papriku a osmažte. 

Přidejte plechovku s nasekanými rajčaty, zalijte vývarem, přidejte tymián, kmín, nakrájené žampiony nebo sušené houby. Pokud si přidáte sušené houby spařte si je nejdřív vřelou vodou, slijte a 2x si je propláchněte a potom nasekejte nadrobno.Dejte do trouby dusit asi na hodinu a půl. Tento recept je také vhodný do pomalého hrnce, bude se Vám vařit bez hlídání.

Maso vyndejte, nakrájejte na porce. Omáčku si zahustěte pokud se Vám zdá řídká /v troše teplé vody rozkvedláte mouku a vlejete do omáčky/ , chvilku musíte ještě povařit. Dochuťte si omáčku cukrem, solí, citronovou šťávou.

Postup sýrové bochánky:

Dejte do mísy mouku s práškem do pečiva, přidejte najemno nastrouhaný sýr, česnek  a všechny ostatní suroviny. Pokud se Vám zdá řídké /tzn., že volně teče/ přidejte si ještě trochu mouky, aby se Vám hromádky na plechu moc neroztekly.

Vytvořte si tedy na plechu na pečícím papíru lžící hromádky, trochu od sebe /toto množství by Vám mělo vyjít na jeden plech/, dejte do trouby vyhřáté na 210 péct na 25-30 minut, jak vidíte na obrázku do červena. Máte hotovo, jen ochutnat.

Rada: pokud sušíte houby, usušte si je na co nejvíc a potom rozmixujte na prášek. Ten se dá přidávat do čehokoliv, jako houbové koření. Děti většinou sušené houby v ničem nejí, nechutná jim to. Toto koření dávám i do smetanové houbové omáčky. Suším také bedly, rozmixuji , jako koření jsou vynikající. / Některý rok je velmi málo hub, ale bedla vyroste téměř každý rok./

K Koláč

Tento koláč určitě stojí za vyzkoušení. Většinou u těchto citronových koláčů slyšíme, že jsou složité, že se nepovede. Podle tohoto receptu se Vám určitě povede. Je velice chutný, má velice příjemnou chuť po citronech a je chutný několik dní. Pokud máte formu s oddělitelným dnem, je to snadnější při vyndávání koláče z formy. Tento koláč se peče hlavně ve Francii, najdete ho zde v každé cukrárně.

Postup korpus:

Smíchejte mouku, máslo, sůl - udělejte z ní drobenku. Přidejte žloutky, cukr a vypracujte těsto. Pokud se Vám zdá tužší, přidejte si trochu mléka.  Těsto zabalte do fólie a dejte si je na hodinu do chladničky. Potom si je vyválejte na pečícím papíru / lépe se Vám přendá do formy/ a přendejte do formy. Vyválejte si je větší než průměr formy - těsto si přimáčkněte k okrajům formy, to co přečuhuje si odřízněte. - je to nutné, aby jste měli krásně rovný okraj.  Těsto si trochu na dnu propíchejte vidličkou. Dejte na ně pečící papír, na který si nasypete třeba fazole nebo dejte formičky, ty máme všechny doma, / ty potom můžete používat opakovaně/. Dejte do trouby ohřáté na 190 a pečte 10 minut. Já dávám formu na plech. Papír s fazolemi si vyndejte, teplotu snižte na 170 a pečte dalších 10 minut.  Potom na těsto vlijte náplň - nalijte si ji na ni v troubě, aby Vám při manipulaci náplň z části nevytekla. Teplotu trouby nechte na nastavených 170 a pečte dokud Vám náplň neztuhne. Bude to asi 30 - 35 minut. Poznáte to podle toho, že Vám okraje ztmavnou /ale pozor, ať se Vám nespálí/.

Potom vyndejte, nechte zchladnout , můžete dát do chladničky. Krájejte až Vám koláč zchladne. Koláč si pocukrujte. 

Postup náplň:

Vejce, cukr, bílky vyšlehejte najemno, přidejte citronovou šťávu, citronovou kůru, smetanu - vše promíchejte. Nechte asi 5 minut odstát. Nalejte na korpus 3/4 náplně, za chvilku nalejte zbytek. Pečte na 170  30-35 minut. Řiďte se podle toho jak Vám peče trouba.