K kuře N nádivka

Kuře:

Kuře si naložíme / klidně 1 den dopředu/. Rozehřejeme máslo, přidáme trochu oleje, česnek. Kuře nasolíme a touto směsí pořádně natřeme. Po uležení dáme do grilu a grilujeme z obou stran. Pokud nemáme gril, můžeme i upéct.

Nádivka:

Rohlíky   nakrájíme na plátky. Přidáme k nim  mléko, žloutky, pažitku, rozpuštěné  máslo a promícháme. Necháme chvíli odstát a potom přimícháme sníh z bílků.

Vytřeme pekáček máslem a namačkáme do něj nádivku a na povrch poklademe plátky másla. Dáme péct na 210 asi 25 minut, dokud nám na povrchu nádivka nezezlátne. Potom si ji už jen nakrájíme na kousky.

Jablečná pěna:

Jablka okrájíme, nakrájíme na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Dáme do kastrolku, přilijeme vodu, trochu cukru a octa a vaříme asi 20 minut. Potom slijeme veškerou tekutinu a necháme vychladnout. Přidáme mletou skořici, citron nebo limetku /může být i ocet/ a osladíme dle své chuti. Přidáme do této směsi bílky a ušleháme do pěny. Na talířku si můžeme ještě posypat mletými vlašskými ořechy.

Pokud budete dělat těsto v robotu nebo pekárně chleba dáte si tam všechny suroviny a zpracujete těsto. Mléko si dejte teplé.

Pokud budete zpracovávat ručně, utřete si kvasnice se solí, přidejte trochu mouky, v kastrolku si rozpusťte máslo, na ně nalijte mléko /již je nemusíte ohřívat/.Přilijte k mouce a  přidejte ostatní suroviny, mouku si přidávejte postupně, dokud nezpracujete nelepivé těsto. Dejte si kynout. Pokud zdvojnásobí objem, odspodu zamíchejte. Toto udělejte ještě 2x. Potom si vyválejte plát, kolečkem vykrájejte koblížky. Nechte si je ještě 20 minut kynout. V kastrolku si připravte olej, zahřejte  a můžete již smažit. Koblížky si vkládejte do vřelého oleje horní stranou . Vyndávejte na papírovou utěrku. Konečnou úpravu si udělejte podle Vaší chuti. Můžete si dovnitř vstříknout marmeládu, pocukrujete. Nebo rozříznout, naplnit pudinkem atd.

Do mísy přidejte jablečné nebo dýňové pyré a k tomu ostatní suroviny, mimo bílků. Bílky si ušlehejte zvlášť a zvolna si je přimíchejte k ostatním surovinám. 

Nachystejte si pánev, na ní si dejte trochu oleje a smažte malé lívanečky. Na ně si dejte to co máte rádi. Děti většinou je mají rády jen tak.

Z tohoto množství zhotovíte těstoviny pro 2 osoby. Dávám špaldovou mouku, protože je zdravější a tolik nezatěžuje organismus.

Postup:

Na vál si dejte mouku /nedávejte si úplně všechnu, když tak si ji potom přidáte. Množství mouky v receptu totiž nemusí být úplně přesné, záleží na tom jak velká budete mít vejce.  Uprostřed si udělejte prázdný kruh, do kterého si dejte všechny ostatní suroviny. Postupně si do této směsi přimíchejte mouku, tak, aby jste si moukou těsto nezahltili a pěkně rozpracovali. Nakonec si těsto pořádně na válu  vyhnětete, tak aby se Vám nelepilo, ale přesto nesmí být moc tuhé. Měli by jste problém je vyválet. Pokud máte strojek můžete si udělat na něm. Já krájím ručně, protože mne zlobí ten nepořádek s tím strojkem.

Těsto si rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme. Při vyvalování si podsypete troškou mouky.

 Pokud chceme těstoviny stejné, tak si nepravidelnost odkrojíme a tyto odkrojky narovnáme na sebe - já si z nich udělám těstoviny do polévky.

Z takto udělaných plátů si udělejte těstoviny, jak máte rádi.

Mezitím si dejte na sporák dostatečně velký hrnec s vodou a solí, uveďte k varu. Těstoviny vhazujte do vařící vody, během vaření s nimi míchejte, aby se Vám nepřichytily ke dnu.

Takhle velké těstoviny co jsou na obrázku vaříme asi 8 minut. Menší méně. Během vaření si je ochutnejte, podle toho poznáte, zda jsou již hotové. Uvařené těstoviny sceďte, propláchněte studenou vodou, dejte na mísu, přidejte kousek másla.

No a teď si je můžete servírovat buď nasladko:

  • tvaroh, cukr, máslo
  • mák, cukr, máslo
  • ořechy, cukr, skořice, máslo
  • mák, povidlí, trochu cukru -říkám tomu špinavé těstoviny, jsou moc dobré
  • bryndza, slanina

Vepřová žebra:

Žebra nasolíme z obou stran, pokmínujeme, dáme do pekáče, posypeme pokrájeným  česnekem, podlijeme vývarem  asi tak 500ml.  Pekáč přikryjeme a dáme do trouby péct na 220 ,asi tak 1,5 hod. Já peču v litinovém pekáči, ale není nutné. Pečte v tom jak jste zvyklí.  Po 1,5 hod. víko odděláme a mírně maso potřeme olejem a dáme znovu do trouby dopéct dočervena. Je hotovo.

Bramborové knedlíky:

Brambory najemno postrouháme a přidáme: žloutky, ocet, máslo, krupičku, sůl a nadrobno pokrájené rohlíky, postupně si přisypeme mouku a zpracujeme těsto. Zpracované těsto se Vám nelepí na ruce. Když ještě ano, přidejte si ještě mouku. Vytvořte si velikost knedlíků jak máte rádi. Já mám v oblibě menší, jak je na obrázku. Než jste je začali tvořit, dejte si na sporák do  dostatečně velkého hrnce vařit vodu. Vodu osolte. Do vařící vody vhoďte knedlíky, občas zamíchejte. Doba vaření je závislá na velikosti knedlíků. Já jsem tu  moji velikost vařila 14 minut. Před vyndáním si vyndejte jeden knedlík, rozkrojte si ho a podle toho poznáte, zda je uvařený. Větší se budou vařit okolo 20 minut. Knedlíky si vyndejte na plech, který pokryjete utěrkou.

Tyto knedlíky můžete použít k jakékoliv omáčce. No a když zbydou, tak osmahnete dozlatova a přidáte vejce, pažitku, atd. 

Hlávkové zelí:

Zelí si postrouhám na hrubším struhadle, dám do kastrolku, přidám vývar , trochu kmínu a soli. Vaříme 15 minut. Mezitím si pokrájím na kostičky uzenou slaninu /bílou/, společně s kouskem másla dám na pánev, přidám cibuli  /kterou orestuji dozlatova/. Asi v polovičce restování přidám cukr, který se mně tak zkaramelizuje. Ze zelí slijeme pryč všechnu tekutinu, přidáme orestovanou cibuli a dochutíme si na sladko kyselo, jak jsme zvyklí. Nepíši  kolik octa a cukru, každý má rád jinak kyselé zelí. Zelí nezahušťuji.

Čas, který budete potřebovat:

Vepřová žebra:

  • 15 minut příprava
  • doba pečení asi 2 hod.

Bramborové knedlíky:

  • Uvařit brambory: 45 minut
  • Příprava : 30 minut
  • Vaření knedlíků: 20 minut

Zelí:

  • Příprava a vaření: 30 minut

Smíchejte v míse vodu, sůl, olej a rozdrobené droždí a postupně si přidávejte mouku. Nedělejte si těsto  tuhé.  Těsto se Vám po zpracování nebude lepit  na mísu. Těsto si přikryjte fólií a dejte do druhého dne kynout do lednice. Když jsem si ho tam dávala já poprvé, nevěřila jsem , že mně nakyne. Druhý den ráno  těsto zdvojnásobilo svůj objem, bylo krásně nakynuté. 

Těsto si vyndejte z lednice, zamíchejte a nechte si je asi půl hodiny v pokojové teplotě ohřát. Z uvedeného množství těsta uděláte 4 díly. Z toho vyválíte  pizzy tak velké, jak vidíte na obrázku.  Těsto jde i natahovat rukama, netrhá se. Můžete si po dvou dát na plech s pečícím papírem. Já jsem pekla na litinové pánvičce.

Pizzu nejdřív potřu celou olivovým olejem, potom rajčata nebo kečup a dejte si další suroviny podle Vaší chuti. Okraj pizzy si nechte volný ten nechte jen potřený olejem. /bude potom krásně křupavý./

Nechte 15 minut ještě kynout. Potom dejte do vyhřáté trouby na 210 a pečte asi 25 minut, podle toho jak Vám peče trouba. Poznáte podle toho , že okraje Vám zčervenají.

No a teď už jen vyklopit na talíř a pustit se do toho.

V restauraci by Vás tyto 4 pizzy vyšly na 800 Kč. Tyto doma oproti tomu na pár korun. 

Čas, který budete potřebovat:

Příprava těsta:    5 minut

Kynutí:                 kyne v lednici do rána

Příprava pizzy:   20 minut

Pečení:                jedna dávka to jsou 2 pizzy na plechu 25 minut, z těsta máte 2 plechy 4 pizzy