G grilování M maso O oběd

Steak:

Je důležité si vybrat správné maso.  Kupujte maso z mladého býčka. Já kupuji maso z farmy Škoda, kde je vždy záruka kvality. Nemusíte kupovat to nejdražší, odzkoušejte si i levnější části. Tento steak jsem dělala z lopatkového plátku. Maso je potřeba naložit aspoň na 3 hodiny. Když je budete mít naložené přes noc, bude to lepší.

Do misky si dám trochu oleje, podle velikosti masa. Já jsem dělala steak z 1 kila. Do oleje přidám nastrouhaný česnek, pepř, kmín, zázvor, mletý koriandr, pár zrníček římského kmínu /je hodně aromatický/ Maso posolím a vetřu rukou sůl do masa. Potom potřu a vetřu do masa směs oleje s kořením. Přes léto, kdy je hodně čerstvých bylinek tak dávám  je. Maso si osolíte, potřete olejem a proložíte bylinkami. /česnek, rozmarýn, tymián, majoránka, oregáno, bazalka/ - ty si kombinujte dle své chuti, podle toho co Vám chutná.

Já jsem tento hovězí plátek dala grilovat do kontaktního grilu Catler  v celém kusu na 5 minut. Zde se opéká z obou stran, takže na rozehřáté pánvi by jste ho z každé strany dělali 5 minut. Steak byl vysoký 3 cm. Pokud ho budete mít vyšší budete ho dělat o něco déle. Po ugrilování ho nechte v zakryté misce 15 minut odpočinout. To se dělá proto, aby Vám, kdyby jste krájeli hned nevytekla šťáva z masa.Po vyndání si ho v míse přelijte trochou vřelého másla a zakryjte na těch 15 minut.

Potom už můžete nakrájet.

Jako přílohu si zvolte - hranolky, opečené brambory, bramborovou kaši nebo i chleba. 

DIP a přílohy:

  • Do misky  si nalejte olej, přidejte trochu soli a postrouhaný česnek, tím si potom, kdo chce maso natře, / u nás je to hodně oblíbené/
  • Udělejte si bylinková másla. Do změklého másla si přidejte sůl a můžete dělat různé kombinace -
  • máslo +sůl + nadrobno nakrájená pažitka
  • máslo  + sůl + nadrobno nakrájená cibule + feferonky
  • máslo + sůl + nasekané mandle /moc dobré na ryby/
  • Máslo s tím co si do toho dáte si zpracujte rukou dohromady, udělejte si váleček, který zabalíte do alobalu a dáte si ho do ledničky ztuhnout. Potom jen krájíte na kolečka a dáváte si ho při jídle na ugrilované maso.

Dipů je spousta, ten si přidejte podle své chuti, ze zakysané smetany, z rajčat, paprik, z ugrilované zeleniny.

Moc dobré je také potřít pažitkovým pestem: pažitka, sůl, olej, česnek - vše se jen rozmixuje.

Pesto můžete dělat z jakékoliv zeleniny.

Jako příloha je také dobrá vejmrda to je:

Nastrouhaná jablka, co nejrychleji  přelitá citronem, aby Vám nezhnědla, přidat cukr, nastrouhaný čerstvý křen, špetka soli.

Mohla bych psát donekonečna, těchto příloh je spousta, fantazii se meze nekladou.

B buchty š štrůdl

Tento štrůdl je zajímavý tím, že se do něho dává sušené ovoce. Já suším švestky nebo třešně. Ovoce dám do sušárny a usuším je na 2/3. Ovoce trochu prosypu cukrem a potom je naskládám do skleniček, které  sterilizuji 20 minut na 80 stupňů.

Mám je tak připravené celý rok. Obrovskou výhodou je, že Vám druhý den štrůdl nezvlhne,  je stále  křupavý. Když použijete čerstvé ovoce, druhý den je vlhký a mně takto už nechutná. Proto jsem přemýšlela jak tomu předejít a myslím si, že tento způsob je ideální. Ten kdo má rád povidla, tak ho tento recept nadchne.   

Postup:

Z másla, mouky, zakysané smetany  zpracujte na vále těsto. Těsto si rozdělím na 3 díly. Vyválím na plát, který pokladu švestkami, posypu mletými ořechy, trochu cukrem, vanilkovým cukrem a skořicí. Můžete si dát také rozinky.  Moc dobrý je také ze sušených třešní, ale také z čerstvých třešní.

Dáte na plech s pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem /rozšleháte si s 1 lžící mléka/. Pokud chcete můžete si posypat mletými ořechy.

Dáte do trouby péct na 210 asi po dobu 25 minut, podle toho jak Vám peče trouba.

No a máte hotovo, jen ochutnávat.

O oběd P placky P Polévka

Polévka:

Dejte do hrnce  zauzenou slaninu, olivový olej, trochu orestujte,  přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, kořenovou zeleninu, pórek  , brambory a opečte. Přidejte špetku tymiánu, majoránku, bobkový list , přilejte vývar a vařte 30 minut. Dochuťte nastrouhaným česnekem /množství dle Vaší chuti/ a majoránkou a dosolte si ji. Přidejte si nadrobno nasekanou pažitku nebo petržel.

Bramborové placičky:

V každém kraji se nazývají jinak a jí se s různými náplněmi - povidla, mák, špenát, maso atd.

Uvařte si brambory.  Buď vcelku /vaříte je 45 minut/ nebo okrájené a nakrájené na kousky /vaříte je 30 minut/. Nechte si je vychladnout a na pomoučněném vále si je nastrouhejte najemno. Přidejte sůl, žloutek a postupně si přidávejte mouku tak, aby se Vám těsto  nelepilo na vál. Oddělte si trochu těsta a vyválejte si plát, ze kterého si vykrojte tvar jaký chcete. Já  jsem si pomohla čtvercovou formičkou a peču je v kontaktním grilu Catler, je velký a je to v něm rychlé. Placičky do něho dáváte nasucho, ničím nemusíte mastit. Potom z jedné strany potřu pestem, přidám sýr a přehnu, tak jak vidíte na obrázku. Dejte znovu na chvíli do grilu, aby jste zapekli sýr . Je to opět velmi rychlé. No  a placičky máte hotové, jen ochutnávat.  Jako pesto jsem použila pesto pažitkové - tj. pažitka, česnek, sůl, olej. Po vyndání ze skleničky jsem ještě přistrouhala česnek - zde si dejte dle chuti. U nás se hovoří - česnek nedáváme pouze do kávy.

B brambory K květák

Květák:

Květák rozebereme na růžičky a dáme do dobře osolené vody na tři minuty vařit. Připravíme si pivní těsto: do misky nalejeme pivo, přidáme žloutky, osolíme a vše prošleháme. Přidáme mouku, dobře promícháme. Nakonec přidáme ušlehaný sníh z bílků.

Do tohoto těsta namáčíme kousky uvařeného květáku. Dobře to jde dvouzubou vidličkou. U každého kousku si nechte chvilku odkápnout přebytečné těsto. Vložte do rozpáleného tuku a usmažte. Tuku si dejte tolik, aby Vám květák plaval - asi tak 2 cm - vyzkoušejte si to podle svého kastrolku.

Dip:

Dejte si do misky zakysanou smetanu a podle chuti si ji dochuťte solí, cukrem, citronem. Já ráda přidávám kopr /mám ho k dispozici po celý rok- na podzim pokrájím nadrobno, dám do mrazáku do krabičky a potom si jen dle potřeby odebírám/. Pokud nemáte rádi kopr můžete si přidat olivy, sterilované okurky, čerstvou papriku, pažitku a nebo i zelenou petrželku, atd.

Brambory:

Brambory si udělejte dle své chuti. Já jsem okrájela, dala na 30 minut  vařit. / Nyní  z jara je dobré do brambor při vaření dát trochu oleje, nezapomeňte si je také osolit/. Brambory jsem přelila rozpuštěným máslem a přidala čerstvý kopr / z mrazáku, no v létě je ze zahrádky/.

Rozpusťte tuk, nakrájejte nadrobno cibuli a osmažte jemně dozlatova. Přidejte česnek a chvíli také osmažte. Přidejte na malé kousky nakrájené maso, osolte si je a pořádně orestujte. Potom přidejte rajský protlak, mletou papriku /pokud budete mít pravou maďarskou, bude to chutnější/, pepř, mletý kmín, majoránku, nakrájený na kousky uzený bůček, bobkový list a zalijte vývarem. Přidejte si brambory. Pokud děláte z hovězího masa, přidejte si je asi tak v polovině vaření /musíte je nakrájet nadrobno, není dobré, když si je cvakáte na talíři na menší kousky/. Ten si připravte jak jsem již dřív psala, z hovězího bujonu /podle fotky, kterou Vám sem dávám znovu, abych připomněla/.

Teď dáte vařit tak dlouho, dokud nebudete mít maso měkké. Já ničím nezahušťuji, stačí ty 2 cibule. Po uvaření si dochuťte - přisolit, pepř. Já přidávám trochu rozdrcené majoránky a jeden nebo dva nastrouhané stroužky česneku. Už jen promíchejte a nechte takto chvilku odpočinout.

Když budete chtít, můžete si přidat ingredience podle Vaší fantazie - je dobré přidat povařené kysané zelí, nebo houby a nebo také sterilované fazole.

Podávejte s chlebem, nejlépe domácím.

Maso:

Výjimečnost tohoto receptu tkví v mase.  Je to vepřové maso /kýta, krkovice, plecko/, které je zavařené ve sklenici ve vlastní šťávě.

Nyní, když je vepřové tak levné, je naprosto ideální příležitost si udělat zásobu tohoto masa.

Je to velmi jednoduché a zvládne to každý.:

Do čistých sklenic vkládáme kousky syrového osoleného masa, zalejeme asi 1 dcl vody. Vršek sklenice pořádně očistíme a zavíčkujeme. Mohou být i sklenice s otočným víčkem.

Dáme do zavařovacího hrnce a sterilizujeme při 100 stupních 2 hodiny. Potom necháme sklenice zchladnout a dáme do chladna, pokud jde i do temna. Maso takto zavařené mně vydrží minimálně 1 rok. No, ale my je do té doby s přehledem sníme. 

Moje děti a vnučky toto maso milují, říkají mu babiččino loupací. 

Maso je možné použít na mnoho způsobů. Jako pečené, přidat k omáčkám, těstovinám, atd.

Také jsou z něho vynikající polévky.

Já jsem je na obrázku dala na osmahnutou cibulku, přidala česnek, kmín a trochu osolila.

Polévka:

Po vyndání masa ze sklenice Vám v ní zbyde rosol z masa, což je základ vývaru pro polévku. Na másle jsem osmahla na kolečka nakrájenou mrkev, sójové boby,do sklenice s rosolem přilila teplou vodu a přilila do hrnce.  Přidala jsem sušený libeček, celer  a povařila 20 minut. Dochutila jsem. Do masových vývarů je dobré k dochucení přidat maličko  mletého muškátového oříšku. Přidala jsem také kousek nakrájeného masa ze sklenice. Potom jsem přidala nudle, zvlášť uvařené /tyto nudle jsem měla již předem připravené, usušené, jako zbytek při dělání těstovin/. Dochuťte si dle Vaší chuti. Nakonec jsem přidala pažitku. 

Špenát:

Rada:

Pokud máte zahrádku, můžete mít špenát po celý rok.

Kupte si semínka špenátu: čtyřboč rozložitá - Novozélandský špenát. Celou dobu až do zimy ho otrhávám, vždy doroste a je velmi chutný. Mám většinou 3 sazeničky a stačí nám to.

Špenát dáte do kastrolku, zalijete vývarem a 15 minut povaříte, potom rozmixujete, přidáte osmaženou cibuli s česnekem, osolíte. Přidáte šlehačku, pokud chcete pepř. Pokud si do špenátu přidáváte vejce, tak vejce. Když ho máte řídký zahustěte si ho trochou mouky, rozmíchanou v trošce vody.

Nádivka a ostatní přílohy:

Nádivku jsem popsala v minulém receptu. Bramborové a houskové knedlíky v minulých receptech.  Někdo má rád ke špenátu brambory.