O oběd Z zelenina

Tento recept je v naší rodině také velmi oblíbený. Dá se vařit po celý rok. Místo květáku můžete také dát brokolici.

Postup:

Do osolené vody si dejte vařit na 4 minuty květák. Po uvaření si ho pokrájejte na menší kousky. Přidejte si k němu všechny ostatní suroviny.  Česnek si posekejte nadrobno. Bůček nebo uzené maso si nakrájejte  nadrobno a přidejte k ostatním surovinám. Pokud nemáte pažitku nemusíte ji dávat, ale je to chutnější. Na pánev si dejte trochu oleje a smažte pomalu, aby jste lívanečky měly uvnitř propečené.

Můžete smažit buď v lívanečníku nebo za použití kovových kroužků, jak vidíte na obrázku. Nebo také jen tak na pánvičce.

Připravte si dip - zakysaná smetana, citron, trošku cukru a kopr nebo tak jak Vám chutná.

M maso O oběd

Dneska Vám nabídnu recept na moji domácí sekanou. V receptech na sekanou je velmi těžké se orientovat. Je jich spousta, resp. tolik, kolik je kuchařek.

Recept, který jsem Vám napsala , je obvyklý recept, který se vaří.  Dělá se i sekaná s přidáním hub, oliv, čabajka , paprika, hrášek a další co Vás napadne. Já také dělám toto: masovou směs rozprostřu na igelit ,asi do velikosti menšího plíšku, prostě tak, aby se Vám po zarolování vydala na plech , na kterém budete sekanou péct. Máte dvě možnosti - usmažíte si vajíčka, třeba na cibulce a ty natřete na masovou směs, igelitem na kterém tuto směs máte si pomůžete ji zarolovat, jako roládu. Samozřejmě, že igelit potom vyhodíte.  Nebo si udělejte na plechu v troubě na pečícím papíru vaječnou omeletu /vejce si jen rozmícháte s trochou mléka a solí/ a nalejete na pečící papír a upečete, je to chvilka. To si potom jen přehodíte na roztaženou směs na igelitu a zarolujete / vezměte  papír s vejci, obraťte papírem nahoru na masovou směs a papír sundejte/. Při nakrojení to vypadá moc pěkně.

Tuto směs můžete použít na cokoliv. Udělat si koule a upéct, udělat si placičky, které osmažíte na troše oleje na pánvi. Do směsi si můžete dát také květák,  zelí nebo brokolici  a obalit na řízek a usmažit. Můžete péct a nebo i grilovat.

Postup:

Já dělám sekanou pouze z vepřového masa, které si umelu sama nebo si maso vyberu v krámu a nechám si je tam pomlet. Je šťavnatá, není suchá.

Maso pomelte na střední hrubost. Pokrájejte si zauzenou slaninu na kostičky a na ní si osmažte cibuli a česnek dozlatova. Pokrájejte si rohlíky na kolečka , zalijte je šlehačkou, aby Vám změkly. Takto změklé rohlíky si dejte také pomlet do mlýnku na maso.

K pomleté směsi si přidejte osmaženou cibuli s česnekem, sůl, vejce, koření a strouhanku. Nyní máte už připravenou směs ke zpracování, co z ní chcete udělat.

Já jsem udělala 2 šišky, jak vidíte na obrázku. Prkénko si posypte trochou strouhanky a na tom si vytvarujte válečky. Plech si trochu potřete olejem a vytvarované šišky si na něj dejte. Nyní si dejte do misky olej a hořčici, rozkvedlejte a tím  šišky potřete. Podlijte vývarem, zakryjte třeba alobalem a dejte péct do trouby na 220  asi hodinu. Mezitím si ale zkontrolujte  jestli není potřeba dolít trochu vody. Potom sundejte alobal a pečte tak dlouho, dokud Vám sekaná pěkně zezlátne.

O oběd

Tento recept je velice jednoduchý, ale použijete ho po celý rok. Přes léto do těsta zabalíte čerstvé ovoce, v zimě kompotované třešně, ale také můžete zabalit měsíčky jablek a nebo hrušky. 

Postup:

Nejdříve si uvařte brambory ve slupce, nejlépe den dopředu. V receptu je  množství  uvedeno pro 2 větší jedlíky.

Takže si recept přepočítejte podle toho  pro kolik lidí je budete dělat.

Na pomoučněný vál si nadrobno nastrouhejte brambory, přidejte žloutek, sůl a postupně si přidávejte mouku. Zpracujte těsto tak, aby se Vám nelepilo na vál a na ruce. Bude vypadat tak, jak jsem Vám vyfotila na obrázku. Z těsta si vyválejte váleček a nakrájejte na kousky, do kterého si zabalíte ovoce.

Mezitím si nachystejte dostatečně velký hrnec s vodou a  šišky vhazujte do vařící vody. Vařte tak dlouho dokud Vám nevyplavou nahoru. Potom je vyndejte děrovanou naběračkou.

Na talíři si je můžete posypat:

mák, práškový cukr, máslo

tvaroh, práškový cukr, máslo

mleté ořechy, práškový cukr, máslo

Na šulánky si můžete dát: povidlí, práškový cukr, máslo. Nebo i tvaroh, práškový cukr, máslo a také ořechy, práškový cukr, máslo. Šulánky mají rády obzvlášť děti.

Šulánky jsou: vyválíte váleček, ze kterého nakrájíte kousky a uvaříte ve vařící vodě. Když máte málo času můžete  si je takto uvařené použít i k masu - jen si je přelijete smaženou cibulkou s česnekem.

M maso O oběd

Dnes Vám představím běžný a jednoduchý recept. Když jsem se učila vařit, učila jsem se vařit i tento jednoduchý recept a to je hlavní důvod, proč Vám ho popíši, protože v těchto jednoduchých receptech je základ našeho vaření.

Maso si nakrájejte na plátky, posolte si je a obalte v mouce. Na pánvičce si rozehřejte tuk a na něm osmahněte obalené plátky masa trochu do červena. Přidejte si k tuku kousek másla /asi 2 lžíce/ a na něm osmažte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova -- ke konci smažení si přidejte česnek, který jste si rozmáčkli a nasekali najemno. Osmažené maso si dejte do kastrolu, ve kterém budete maso dusit, přidejte osmaženou cibuli s česnekem. Přidejte si majoránku, houby a zalijte si vývarem. Maso musí být zatopené. Pokud si přidáváte sušené houby /ty jsem v tomto receptu přidávala já/, tak si je spařte vřelou vodou, vodu vylijte a houby si ještě jednou propláchněte teplou vodou. Posekejte si je nadrobno.

Pokud budete přidávat houby čerstvé, přidejte si je až ke konci vaření. Houby si osmažte na másle. Maso duste do měkka. Bude to tak asi 1,5 hodiny. Potom si omáčku dochuťte trochou majoránky, česnekem a kdo chce může si ještě přidat opraženou slaninu.  Na talíř si můžete dát ještě když chcete kroužky syrové cibule.

Pokud chcete omáčku hustší, dejte si do teplé vody trochu hladké mouky, rozkvedlejte a vlijte do omáčky a povařte.

Jako přílohu já ráda volím houskové knedlíky, / Ty jsem popsala již dříve v kapitole Houskové knedlíky/.

Nebo si můžete dát rýži, opečené brambory, bramboráčky.

Tento recept je naprosto vhodný do pomalého hrnce, kde dáte večer na 7 hodin a ráno máte hotovo. Spotřeba elektřiny u tohoto hrnce je velmi malá   .

V vaření

Dnes Vám popíši jak se skutečně jednoduše a rychle dají připravit bramborové  halušky.  Většinou se jich my, které, to neznáme bojíme vařit, že to nedokážeme. Ráda přivítám názor od hospodyněk, které  jsou v tom zkušené. 

Halušky děláme ze syrových brambor. Okrájíme brambory. Postrouháme je na struhadle, na kterém se strouhají brambory na bramboráky. Všude se uvádí, že se mají strouhat na tom nejjemnějším, zkusila jsem to, ale to bylo tak pracné a zdlouhavé, že jsem to vzdala. Postrouhám je tedy na tom jak známe strouhat na bramboráky / je to vlastně ten  střed/. Osolím a přidám žloutek - promíchám. Do brambor si nikdy nepřidávejte celé vejce , noky nebo knedlíky jsou potom sklovité a tužší. No a nyní mně napadlo, že použiji ponorný mixér a brambory rozmixuji, funguje to. Jsou vlastně jemně nastrouhané. Přidám mouku, vznikne Vám těsto jak vidíte na obrázku, v tom kastrolku.  Dejte si vařit hrnec s vodou, osolte si vodu. Nyní potřebujete cedník na noky, jak vidíte na obrázku. Přes něj  stěrkou protlačíte těsto do vařící vody, vaříte dokud Vám nevyplavou nahoru. Já je vyberu na cedník a propláchnu studenou vodou, aby tam nebyl žádný sliz z vaření. Z množství 500g syrových brambor si je vařte na 2 várky nebo si dejte 2 hrnce. Dávka je uvařena skutečně rychle.

Teď si je upravte jak chcete:

Tradičně s bryndzou - zde bryndzu rozředíte zakysanou smetanou a nalejete na halušky a posypete upraženou slaninou. 

Nebo se zelím a slaninou. Nejsou tak tučné. Uvařím asi 15 minut hlávkové zelí, kam přidám česnek, kmín, cukr. Nebo si použijte zelí sterilizované. Na pánvičce na kousku másla osmažím cibuli, přidám nakrájenou slaninu a osmažím. Vše přidám k zelí, dochutím octem, kmínem, resp. dle chuti jak máte rádi. Naleji na halušky.

Já je ještě používám takto: uvařím si halušky a nechám si je do druhého dne tzv. dojít. Potom si dám na pánev kousek másla a halušky na tom osmažím dozlatova. Používám jako přílohu k čemukoli tam, kde se používají bramborové knedlíky. Ony totiž na druhý den trochu změknou a moc dobře chutnají.   

O oběd T tvaroh

Nakrájejte rohlíky na plátky, přidejte vejce,  cukr, polijte šlehačkou a vše jemně zpracujte tak, aby se rohlíky navlhčily. Připravte si tvaroh, ovoce nebo džem.

Polovinu rohlíků dejte do pekáčku vymaštěného máslem , na to si dejte ovoce nebo džem a potřete tvarohem. Na tvaroh si rozprostřete zbytek rohlíků, na ně pokrájejte na plátky máslo. Vložte do trouby rozehřáté na 210 asi tak na 25 minut, podle toho jak Vám peče trouba.

Po vyndání pocukrujte a trochu si posypte skořicí a nebo kakaem. No a už si jen pochutnáváte.