G grilování M maso O oběd

I v zimě se nám zasteskne po létě a hlavně po grilování. Trochu nám to nahradí ražniči a nebo grilování v domácím grilu.

Postup:

Připravíme si nejdřív vepřovou krkovičku, nakrájíme  ji na kostky a naložíme si ji. Osolíme, přidáme trochu oleje, česnek, mletý zázvor, mletý koriandr, kmín  , přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a promícháme. Necháme do druhého dne  v chladu naložené. Pokud máte málo času, nechte naložené aspoň 3 hodiny. Koření jsem napsala, tak jak dávám já, ale dejte si to co máte rádi. Druhý den si připravíme na kostky uzenou krkovičku, na plátky nakrájenou cibuli a střídavě napichujeme na grilovací jehlu. Potřeme  trochu olejem a vložíme do rozehřátého grilu. Grilujeme do měkka. Čas je obtížné napsat, protože nevím jaký kdo máte gril. Pokud gril nemáte, dejte na plech do trouby upéct. Během pečení potírejte trochu olejem. Bude to také dobré.

Jako příloha je vhodná zelenina, opečené brambory a různé grilovací omáčky.

K květák M maso O oběd

Tyto karbanátky jsou lehoučké a velice chutné. Můžete je dělat místo květáku s brokolicí, zelím, ale nejchutnější jsou s květákem.

Postup:

Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě 4 minuty. Pomeleme ho na hrubší vložce v mlýnku, společně s masem a slaninou. Přidáme sůl, zakysanou smetanu, vejce, kmín, majoránku, 2 lžičky sypkého hovězího bujonu, postrouháme česnek. Musíte ochutnat, aby koření bylo dle chuti.  Zahustíme si strouhankou tak, aby nám šly udělat placičky na obalování v trojobalu. Na to množství tak 3 lžíce strouhanky.  Pořádně rukou rozpracujte a nechte si 10 minut odpočinout, než se suroviny propojí. Lžící si odeberte  kousek směsi, podle toho jak chcete velké karbanátky a obalte v trojobalu - mouka, rozšlehaná vejce s mlékem, strouhanka. Smažte na pánvi na oleji nebo sádle dozlatova, smažte na medium, aby se Vám karbanátky dobře propekly.

Jako přílohu jsem zvolila šťouchané brambory. Ty uvaříme ve slupce 45 minut, oloupeme, osolíme, přidáme máslo /sádlo/ a šťouchadlem rozmačkáme. Přimícháme pažitku nebo co máte rádi v bramborách.

Dip si připravíte ze zakysané smetany, s přidáním citronové šťávy, cukru soli a kopru.

O oběd

Tento recept je také velmi oblíbený v naší rodině. Důležité je koupit dobré hovězí maso. Já je kupuji od Farma Škodovi, kde je vždy zaručena vynikající kvalita masa.

Postup hovězí:

Nakrájejte si maso na  menší kousky, osolte a poprašte hladkou moukou. Na pánev si dejte trochu oleje a maso na něm opečte. Maso si dejte bokem. Na pánev si dejte kousek másla a zauzenou slaninu , přidejte nadrobno nakrájenou větší cibuli, potom česnek, cukr a zeleninu / nadrobno nakrájenou/ a opečte lehce dozlatova.  Přilejte pivo a povařte asi 5 minut, dokud se Vám neodpaří alkohol. Maso si dejte do pekáčku, ve kterém budete dusit, přidejte k němu opečenou zeleninu, rajský protlak, bobkový list, rozmarýn a vývar. Promíchejte, zakryjte pokličkou a dejte na 220  asi tak na 2 hodiny péct, dokud nebude maso měkké. Během pečení se na maso podívejte a když tak dle potřeby přidejte trochu teplé vody. Po upečení si dochuťte dle své chuti, sůl, cukr, pepř.  Pokud budete dělat v pomalém hrnci, můžete si dát i přes noc na 7 hodin. Výhoda je, že se nemusíte vůbec o nic starat a také se Vám nic nepřipálí.  

Jako přílohu si můžete zvolit cokoliv, já jsem zvolila bramboráčky. Hodí se rýže, knedlíky, atd.

Postup bramboráčky:

Brambory si nastrouhejte na jemnějším struhadle, strouhejte rychle, ať Vám nezešednou, vysypte si je na cedník a vymáčkněte si z nich vodu. Vraťte do misky a přidejte vejce, postrouhaný česnek, sůl, mléko, mouku, majoránku a vše pořádně promíchejte. Pozor, bramboráčky snesou víc soli, zde dejte tak jednu čajovou lžičku.  Velmi chutné jsou smažené na litinové pánvičce, dejte si trošku sádla nebo oleje a smažte na středním stupni /medium/, aby byly propečené. Dejte na papírovou utěrku, aby jste odstranili přebytečný tuk.

M maso rýže O oběd

Tento recept se dělá z hovězího masa, ale je možné ho dělat i z vepřového masa, je to levnější a také velmi dobré.

Postup:

Nakrájejte si maso na větší plát, naklepejte je přes fólii. Osolte a potřete plnotučnou hořčicí a smaženými vajíčky. Dávám smažená, místo vařených, lépe se to potom roluje a  lépe drží při nakrojení.

Klobásku rozkrojte napůl , okurky také a dejte na vajíčka. Zarolujte a převažte pevně motouzem. 

Obalte válečky v mouce a osmažte na pánvičce na oleji dozlatova. Na olej přidejte zauzenou slaninu nadrobno nakrájenou, na ní nadrobno nakrájenou cibuli, osmažte ji dozlatova.

Do pekáčku přendejte opečené maso, vývar, osmaženou cibuli. Pokud Vám zbydou smažená vejce přidejte je tam také a přidejte si také nadrobno nakrájené asi 2  kyselé okurky.

Dejte do trouby na 220 péct, asi tak na 1,5-2 hod. dokud nebude maso měkké. Hovězí maso bude trvat déle.

Po upečení maso vyndejte, sundejte motouz, nakrájejte si je a upravte omáčku - přidejte smetanu, zakysanou smetanu, pepř, sůl, případně i hořčici. Pokud je omáčka řídká přidejte do smetany hladkou mouku, rozkvedlejte, vlijte do omáčky a ještě chvilku  povařte. Podávejte s knedlíkem / ten jsem popsala v dřívějších receptech/ a nebo s rýží. Rýži uvařte podle návodu na sáčku a přidejte si do ní sůl a kousek másla.

M maso O oběd

Tento řízek je z vepřové krkovičky. Je možné použít ještě maso z kýty. Nepoužívejte maso z kotlety, řízek bude suchý.

Postup:

Maso si nakrájejte asi na 1 cm plátky - přes vlákno -

je to moc důležité. Pokud by jste si maso nakrájeli po vláknu, nenaklepete je a řízek  bude tuhý. Maso si přes fólii naklepejte, ne úplně na slabo. Maso je nejlepší mít do druhého dne naložené - dejte si do misky trochu oleje a z každé strany si trochu natřete. Porovnejte si je do misky na sebe, zakryjte a nechte v chladnu do druhého dne rozležet. Druhý den si řízky posolte. Dělá se to proto, jelikož kdyby jste posolili před naložením ,sůl by maso zbytečně vysušovala.

Do obalovací misky si rozšlehejte vejce se šlehačkou, /množství si připravte podle toho, kolik budete dělat řízků/. Do další misky si dejte  hladkou mouku. Strouhanku míchám napůl z rohlíků s kukuřičnou strouhankou./ koupíte ji například v Penny marketu/. Obalte řízky v tradičním postupu - mouka, vejce, strouhanka. Strouhanku si trochu přitlačte , prostě tak, když řízek zvednete, tak Vám strouhanka nespadne a také nevidíte neobalené maso.

Smažíte v oleji, s trochou másla. Oleje si dejte tolik, aby řízky nebyly celé potopené. Já smažím na litinové pánvi a na stupni medium. Před dosmažením si na každý řízek dejte malý plátek másla.

Postup bramborová kaše:

Brambory si okrájejte, nakrájejte na kousky. Několikrát si je ve vodě propláchněte, aby jste vyplavili škrob. Vybírejte si brambory, které nejsou tolik škrobnaté. Vyberte si hrnec o trochu větší, aby jste v něm potom mohli kaši zpracovat. Vařte asi 25 minut. Všechnu vodu slijte, zakryjte a chvilku počkejte. Ohřejte si šlehačku /smetanu nebo i mléko/.

Brambory osolte a šťouchadlem na brambory si je pořádně rozmačkejte a promíchejte s máslem. Pracujte rychle. Potom si přilejte vřelou šlehačku a pořádně šťouchadlem rozpracujte tak, aby jste v kaši neměly žádné hrudky.

Tato kaše je tradiční, která se u nás dělá. Můžete si ji čímkoliv ozvláštnit - uvařená mrkev, celer, brokolice, atd. Polít smaženou cibulkou na másle a posypat bylinkami.

Rada:

Řízky se dělají z mnoha druhů mas. Například kuřecí maso je samo od sebe bez chuti a suché. Když ho uděláte hned, upravený jen osolením, výsledek moc chutný není. Já toto maso trochu naklepu, každý plátek osolím, na rozdíl od vepřového masa, rozpustím máslo, přidám česnek a naklepané maso tím natřu a nechám do druhého dne uležet. Máslo z toho před obalováním nesundávám, obalím tak. Stejně tak naložím maso z králíka, kuřecí stehna /která smažím velmi pomalu, aby se prosmažila/.

H hovězí maso K knedlíky O oběd

Tento recept můžete udělat také z vepřové krkovičky, ale místo vody si přidejte vývar. Guláš z vepřového masa je obtížnější dobře dochutit. Jako příloha je možné si dát  chleba, rohlík, knedlík, rýži, těstoviny atd.

Postup guláš:

Nejdříve si připravte všechny suroviny,  včetně nakrájení masa na kousky.

Na sádle s zauzenou slaninou si osmažte cibuli dozlatova. Před koncem smažení cibule si přidejte nadrobno nasekaný česnek. Na cibuli si dejte nakrájené maso a opečte je /orestujte/. Přidejte si na maso sladkou papriku a malou chvilku , asi půl minuty orestujte.  Přilijte si vývar, přidejte rajčatový protlak, kmín, sůl, pepř, majoránku. Bobkový list a nové koření dávám do čajítka, /nebo dejte do kousku plátýnka/, abych je potom nemusela z guláše vyndávat. Přidejte jednu nastrouhanou bramboru. 

Vařte do změknutí masa - asi 2 hodiny. Já dávám do pomalého hrnce, kde vařím 7 hodin, ráda nechávám přes noc.

Po uvaření dochuťte čerstvým česnekem, majoránkou, solí.

Postup karlovarský knedlík:

Rohlíky je lepší dávat trochu starší. Když je nemáte, tak pokrájejte čerstvé na kostičky a dejte do trouby oschnout. Krupičku zalijeme smetanou a necháme chvíli nabobtnat. K pokrájeným rohlíkům přidáme sůl, petrželku nebo pažitku, žloutky, smetanu s krupičkou, promíchejte a potom pomalu vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.  Rozstřihněte si třeba svačinový sáček ,dejte na něj část směsi a zarolujte do válečků, jak vidíte na obrázku. Když budete vařit ve vodě z boku si válečky z obou stran zavažte.  Já vařím v napařovacím hrnci  35 minut / zde se počítá 15 minut na nahřátí vody v napařovacím hrnci/. Když ve vodě, tak vkládáte do vařící vody a vaříte  20 minut . Po vyndání nemusíte knedlíky propichovat, tak jak to děláte u kynutých knedlíků.