O oběd š špenát

Nejdřív si usmažíme bramboráčky. Nastrouhejte brambory na středním struhadle. Pracujte rychle, aby Vám brambory nezčernaly. Přilejte vřelé mléko a přidejte všechny ostatní suroviny. Máte vytvořené těsto ke smažení.  Vezměte si menší průměr pánve. Lépe se Vám s tím bude pracovat. Na pánev si dejte trochu oleje, sádla , těsto si rozetřete na celou pánvičku, aby jste je měli všechny stejné. Smažte dočervena.

Špenátovou náplň zhotovíte takto:

Nakrájejte nadrobno jarní cibulku, dejte do mísy, přidejte nadrobno pokrájený čerstvý špenát, přidejte postrouhaný česnek, vejce, majoránku, kmín, sůl, pepř a mouku. Vše promíchejte a trochu rozmixujte , ne úplně dohladka.

Potřete si tukem stejnou pánev, na které jste smažili bramboráčky. Dejte na rozehřátý tuk velkou lžíci špenátové směsi, rozetřete na pánvi, ale ne na celou. Chvíli smažte, potom přiklopte jedním bramboráčkem, smažte ještě chvíli, aby se Vám špenátová vrstva usmažila. Podeberte a bramboráčkem si dejte na prkénko a zarolujte. Máte hotovo, jen si přidat  zeleninovou přílohu.

Kdo nechce nemasovou verzi může si přidat uzeninu nebo osmahnuté maso dle své volby.

B bůček F fazole K květák O oběd P Polévka

Tato polévka je na uvaření velmi rychlá.

Na lžíci oleje osmažte nadrobno pokrájenou cibuli a posekaný česnek. Přidejte na kolečka nakrájenou mrkev, na kousky nakrájený květák, šalvěj, vše ještě chvíli smažte. Přidejte vývar, plechovku velkých fazolí a vařte 20 minut. Asi tak 2 naběračky polévky rozmixujte a vraťte k polévce. Dochuťte  si solí, česnekem , pokud máte čerstvou šalvěj, nasekejte si ještě trochu šalvějových lístků. Na pánvi si opražte uzený bůček do růžova. Můžete použít také pancetu, ale myslím si, že je moc drahá. Na talířku si polévku posypte opraženým bůčkem. Pokud to chcete mít jako hlavní jídlo, opečte si k tomu topinky potřené česnekem.

G grilování

Nastal čas grilování a potřeba oprášit recepty na grilování. Velmi vhodným masem je krkovička.

Postup:

Nakrájejte si krkovičku asi na 2 cm plátky. Posolte ji a dejte do misky. Na to nalejte olej s kořením.  Koření si použijte dle toho co máte rádi. Já používám, to co popisuji níže.  Když budete nakládat kuřecí, dejte si místo oleje máslo. Oleje nedávejte moc, není dobře, když maso olejem zatopíte.

Maso s olejem a kořením pořádně promíchejte, proložte si plátky cibule, plátky masa porovnejte  . Maso nechte proležet aspoň jeden den v chladu. Před grilováním si je dejte na 2 hodiny do pokojové teploty. Každý griluje jinak, nám se osvědčuje velký grilovací  plát, který se nad dřevěným uhlím rozpálí a na něm maso ogriluje. Je to určitě zdravější než grilovat nad ohněm. Po ugrilování dejte do nádoby, kterou zakryjete maso tzv. dojít. 

Přílohy:

Karamelizovaná cibulka:

Cibuli nakrájejte na kolečka, posolte, pocukrujte, pokapejte olejem a opečte na pánvi. Můžete ji opéct na gril. plátu na kterém grilujete. Stejně tak i papriky. Papriky osolte, kdo chce i opepřete.

Česnek:

Do malé misky si dejte trochu oleje, přidejte nastrouhaný česnek a osolte. Tím si potom potřete ugrilované maso na talíři.

Brambory:

Brambory si oloupejte, rozkrojte na polovinu ,ze  shora si je nakrájejte na plátky - pozor nedokrojte, po upečení se Vám otevřou a je to na talířku moc hezké.

Takto nakrájené brambory si dejte do misky, osolte je, potřete je štětečkem na mašlování rozpuštěným máslem, /pozor nepřemastěte si je/ a posypte hrubou moukou a vše pořádně promíchejte. Dejte si je na pečící papír, nedokrojenou stranou. Pečte na 220 do červena.

Omáčky:

Do zakysané smetany si můžete přidávat to co máte rádi./ česnek, pažitka , křen, uvařený chřest, bazalka/ Vždy si, ale dochuťte solí, cukrem a citronem. Smetanu už ničím neřeďte.

M maso O oběd S sýrové bochánky Z zelenina

Tento recept můžete dělat jak z vepřového masa nebo i hovězího. Z obou mas je to velmi chutné. Jako přílohu jsem zvolila sýrové bochánky, které jsou velmi rychle hotové. Zvolte si cokoliv - rýži, těstoviny, knedlík.

Postup:

Nakrájejte si nadrobno slaninu, společně s máslem dejte na pánev, na tom osmahněte osolené maso, aby se Vám zatáhlo, tzn. po uvaření bylo šťavnaté. Maso dejte bokem ,potom si na pánev, kde jste opékali maso přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, osmažte, přidejte si nasekaný česnek, nadrobno nastrouhané zelí /postrouhejte si je na struhadle na střední velikost/, nadrobno nakrájenou papriku a osmažte. 

Přidejte plechovku s nasekanými rajčaty, zalijte vývarem, přidejte tymián, kmín, nakrájené žampiony nebo sušené houby. Pokud si přidáte sušené houby spařte si je nejdřív vřelou vodou, slijte a 2x si je propláchněte a potom nasekejte nadrobno.Dejte do trouby dusit asi na hodinu a půl. Tento recept je také vhodný do pomalého hrnce, bude se Vám vařit bez hlídání.

Maso vyndejte, nakrájejte na porce. Omáčku si zahustěte pokud se Vám zdá řídká /v troše teplé vody rozkvedláte mouku a vlejete do omáčky/ , chvilku musíte ještě povařit. Dochuťte si omáčku cukrem, solí, citronovou šťávou.

Postup sýrové bochánky:

Dejte do mísy mouku s práškem do pečiva, přidejte najemno nastrouhaný sýr, česnek  a všechny ostatní suroviny. Pokud se Vám zdá řídké /tzn., že volně teče/ přidejte si ještě trochu mouky, aby se Vám hromádky na plechu moc neroztekly.

Vytvořte si tedy na plechu na pečícím papíru lžící hromádky, trochu od sebe /toto množství by Vám mělo vyjít na jeden plech/, dejte do trouby vyhřáté na 210 péct na 25-30 minut, jak vidíte na obrázku do červena. Máte hotovo, jen ochutnat.

Rada: pokud sušíte houby, usušte si je na co nejvíc a potom rozmixujte na prášek. Ten se dá přidávat do čehokoliv, jako houbové koření. Děti většinou sušené houby v ničem nejí, nechutná jim to. Toto koření dávám i do smetanové houbové omáčky. Suším také bedly, rozmixuji , jako koření jsou vynikající. / Některý rok je velmi málo hub, ale bedla vyroste téměř každý rok./

O oběd P Polévka

Tato polévka je rychlá a jednoduchá.

Cibuli pokrájejte nadrobno, přidejte nadrobno nakrájenou slaninu , olej a  osmahněte  trochu dočervena, přidejte nadrobno nakrájený česnek, lžíci polohrubé mouky a ještě  chvíli osmažte. Přidejte tymián, rajský protlak, sekaná rajčata z plechovky, cukr, sůl, přilejte vývar a vše 10 minut povařte. Potom přilejte šlehačku a chvilku povařte. Přisolte a pokud máte rádi pepř, tak opepřete.  Můžete si také přidat trochu polévkového koření dle chuti. Do polévky si na talíři přidejte strouhaný sýr, pažitku nebo petrželku. Jako příloha se hodí dobře opečené a očesnekované topinky, ty si trochu osolte.

O oběd

Čočku přebereme a propláchneme. Na jeden díl čočky použijte 3 díly vody. přiveďte k varu a všechnu vodu slijte.  Dělá se to proto, že někoho čočka nadýmá a tím se tomu předejde. Zalijte znovu stejným množstvím studené vody, osolte , přidejte bobkový list a vařte do měkka.

Slaninu a cibuli si nakrájejte nadrobno, na pánev dejte máslo a osmažte . Ke konci smažení si přidejte nadrobno nasekaný česnek. Zasypte moukou a za stálého míchání si udělejte zlatavou zásmažku.

Až je čočka měkká přidáme k ní zakysanou smetanu, šlehačku , cibuli se zásmažkou. Osolíme, když dáváte zakysanou smetanu téměř nemusíte okyselovat. Ochutnejte, přislaďte. Chvíli povařte a nakonec si  přistrouhejte dva stroužky čerstvého česneku.  Už nevařte.

Jako příloha je vhodný houskový knedlík. Jeho výrobu jsem Vám popsala v dřívějším receptu. Podávejte s vejcem, plátkem uzeného masa, klobáskou,   atd. dle Vaší volby.