M maso O oběd

Tento  recept je velmi jednoduchý, ale velmi chutný.

Použijte listy kapusty / ne zelí/, jsou měkčí a lépe se Vám s nimi bude pracovat. Z hlávky si odkrojte tolik listů kolik budete dělat závitků. Dejte do osolené vody vařit na 3 minuty. Tvrdé části si potom trochu naklepejte, aby se Vám lépe zavinovaly závitky. Na každý závitek si dejte část zpracované masové směsi a udělejte si závitek. 

Masová směs:

Pomelte si na hruběji krkovičku a také rohlíky, které jste nakrájely na kolečka a  rozmočily si šlehačkou . Přidejte si všechny ostatní suroviny a rukou si zpracujte v lepivou směs. Pokud se Vám zdá řídká, přidejte si trochu strouhanky.

Plech si potřete trochou oleje, na to poklaďte závitky, posypte na plátky nakrájenou cibulí a česnekem. Postříkejte seshora trochou  oleje a dejte do trouby na 200 péct asi tak na 1 hodinu, podle toho jak Vám peče trouba.

Podávejte dle Vaší chuti - s pečenými bramborami, chlebem nebo s rýží.

V této uspěchané době každá uvítáme , když je vaření co nejjednodušší.

Z uvedených surovin udělejte těsto. Rozdělte si je na  dva díly. Vyválejte placku, kterou si přeneste pomocí válečku na plech s pečícím papírem. Když nemáte pravidelně, upravte si je na celý plech. Na tento plát dejte nahrubo postrouhaná jablka /která jste si v misce smíchali s pudinkem/, posypte trochu cukrem /dejte tolik jak ho chcete mít sladký/. Dále posypte mletou skořicí, trochou strouhanky /nebo piškoty/ a posypte si rozdrcenými ořechy. Nyní si uválejte druhý plát, zde se snažte o trochu víc, aby Vám pokryl jablka. Když Vám někde přesahuje, upravte, buď podsuňte nebo odkrojte a doplňte, kde Vám chybí.

Nyní potřete rozšlehaným vejcem s trochou vody. Vidličkou si trochu těsto propíchejte, aby Vám odcházela při pečení pára. Pečte na 220 asi tak na 30 minut, podle toho jak Vám peče trouba.

Po vyndání si pocukrujte práškovým cukrem a jděte si uvařit kafíčko , můžete už ochutnat.  

B buchty O oběd

Tento recept je velmi jednoduchý a hlavně oblíbený u dětí. 

Postup:

Nejdříve je potřeba upéct buchtičky. V receptu je uvedeno množství, které se Vám vydá na celý velký plech. Já peču poloviční dávku, zde si množství rozpočítejte.

Do mísy rozdrobíme kvasnice, nasypeme na ně sůl a utřeme na kašičku. Říká se, že kvasnice ve styku se solí potom nenakynou, ale opak je pravdou. Já takto dělám už 40 let. Přidejte část mouky, vejce, olej, pudink. V teplém mléce si rozpusťte cukr, přilejte do mísy. Postupně si přidávejte zbytek mouky, těsto si podebírejte odspodu. Těsto Vám nesmí lepit, odděluje se od mísy. Jelikož každá mouka je jiná, můžete jí dát méně nebo  víc. Těsto si seshora posypte troškou mouky a dejte na teplé místo kynout. Když je chladno tak si trochu předehřejte troubu a dejte do ní. Až Vám těsto zdvojnásobí objem,/ asi tak za půl hodiny/ odspodu zamíchejte. Celkem opakujete 3x. Potom vysypte na pomoučněný vál. Kousek si odkrojte, vyválejte váleček, který nakrájíte na kousky, ze kterých udělejte kuličky / nezáleží jak budou pravidelné/ a naskládejte na pomaštěný plech. Seshora potřete také tukem. /rozpusťte si olej, do kterého dejte kousek másla/.

Dejte ještě na 20 minut na teplé místo kynout. Mezitím si vyhřejte troubu na 210 stupňů, vložte plech a pečte 25-30 minut, podle toho jak Vám peče trouba. Buchtičky budou na povrchu zlatavé a křupavé. Po vytažení z trouby si je na povrchu potřete olejem s máslem.

Pudink:

Podle množství strávníků si uvařte vanilkový pudink, který musí být řidší, dejte si o trochu víc mléka. Já část mléka nahrazuji šlehačkou, pudink je potom jemnější a krémovější. Přidávám také kousek másla. 

Jablečná pěna:

Oloupejte jablka, odstraňte jádřince, dejte do kastrolku s vodou a cukrem a uvařte do měkka. Dejte potom na síto, aby Vám odtekla nadbytečná voda a nechte zchladnout. Oslaďte si podle chuti a přidejte si mletou skořici a trochu citronu. Do zchladlých jablíček  přidejte bílky / na 5 středních jablek 3 ks./ a ušlehejte.

No a máte hotovo jen začít ochutnávat.

O oběd Z zelenina

Koule:

Nakrájejte si na kostky žampiony, uzenou krkovičku a nadrobno uvařený květák /vařte si ho 3 minuty/. Přidejte vejce, zakysanou smetanu, majoránku, česnek, kmín, dle chuti si dosolte. Přidejte si tolik strouhanky, aby Vám šly udělat koule. Ne tolik, aby jste je měly tuhé. Pořád  se Vám bude hmota lepit na ruce. Obalte si v trojobalu.  Smažte na oleji, tak aby Vám koule plavaly. Smažte dočervena.

Brambory:

Oloupejte si brambory, dejte do studené osolené vody a vařte 30 minut. Brambory si osolte, dejte  na ně studené máslo a pažitku nebo jarní cibulku.

Salát:

Salát je zvláštní tím, že na něj dávám mléčný nálev. Dejte si do hrnečku trochu octa, do toho trochu soli a asi tak 3 lžičky krupicového cukru. Přidejte si tak 2 dcl studeného mléka, zamíchejte než se Vám cukr rozpustí. Tento sladkokyselý nálev si udělejte podle své chuti, myslím tím množství cukru.  Nalejte na opraný salát. No a už můžete obědvat. Dobrou chuť.

H hovězí maso O oběd

Vyberte si maso na roládu, upravte si je na plát, posolte, poklaďte plátky anglické slaniny, másla, posypte česnekem a zarolujte a pevně si zatáhněte motouzem. Ze všech stran opečte na oleji. Přidejte kousek másla a opečte na ní celer, mrkev a cibuli do červena. Maso vraťte do pekáčku, zalijte vývarem a pečte zakryté do měkka na 200 asi tak 2 hodiny, Záleží na tom jaké máte maso. Po upečení omáčku rozmixujte, zahustěte moukou rozkvedlanou ve vodě. Omáčku dochuťte solí, citronem, cukrem dle Vaší chuti. Do vřelé omáčky si přidejte ještě kousek másla a už nevařte. Knedlíky si uvařte podle receptu, který jsem popisovala již v předešlých receptech. Jako příloha se hodí kompotované brusinky nebo rybíz.

Pokud si budete zavařovat svůj rybíz, dejte ho do skleničky jen prosypaný cukrem a tak zavařte - 20 minut při 80 stupních.   

L lívanečky O oběd

Tento recept je velmi jednoduchý a chutný. Lívanečky budou chutnat obzvlášť dětem a pokud nejí tvaroh, je toto řešení.

Postup:

 

V misce pořádně promíchejte žloutky, vanilkový cukr a cukr. Přidejte ostatní suroviny. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Smažte v pánvičce na lívanečky / na medium/. Pánev si potřete olejem, sádlem a smažte do růžova z obou stran. Nechte trochu zchladnout a ozdobte si šlehačkou, ovocem dle Vaší volby.