Maso:

Výjimečnost tohoto receptu tkví v mase.  Je to vepřové maso /kýta, krkovice, plecko/, které je zavařené ve sklenici ve vlastní šťávě.

Nyní, když je vepřové tak levné, je naprosto ideální příležitost si udělat zásobu tohoto masa.

Je to velmi jednoduché a zvládne to každý.:

Do čistých sklenic vkládáme kousky syrového osoleného masa, zalejeme asi 1 dcl vody. Vršek sklenice pořádně očistíme a zavíčkujeme. Mohou být i sklenice s otočným víčkem.

Dáme do zavařovacího hrnce a sterilizujeme při 100 stupních 2 hodiny. Potom necháme sklenice zchladnout a dáme do chladna, pokud jde i do temna. Maso takto zavařené mně vydrží minimálně 1 rok. No, ale my je do té doby s přehledem sníme. 

Moje děti a vnučky toto maso milují, říkají mu babiččino loupací. 

Maso je možné použít na mnoho způsobů. Jako pečené, přidat k omáčkám, těstovinám, atd.

Také jsou z něho vynikající polévky.

Já jsem je na obrázku dala na osmahnutou cibulku, přidala česnek, kmín a trochu osolila.

Polévka:

Po vyndání masa ze sklenice Vám v ní zbyde rosol z masa, což je základ vývaru pro polévku. Na másle jsem osmahla na kolečka nakrájenou mrkev, sójové boby,do sklenice s rosolem přilila teplou vodu a přilila do hrnce.  Přidala jsem sušený libeček, celer  a povařila 20 minut. Dochutila jsem. Do masových vývarů je dobré k dochucení přidat maličko  mletého muškátového oříšku. Přidala jsem také kousek nakrájeného masa ze sklenice. Potom jsem přidala nudle, zvlášť uvařené /tyto nudle jsem měla již předem připravené, usušené, jako zbytek při dělání těstovin/. Dochuťte si dle Vaší chuti. Nakonec jsem přidala pažitku. 

Špenát:

Rada:

Pokud máte zahrádku, můžete mít špenát po celý rok.

Kupte si semínka špenátu: čtyřboč rozložitá - Novozélandský špenát. Celou dobu až do zimy ho otrhávám, vždy doroste a je velmi chutný. Mám většinou 3 sazeničky a stačí nám to.

Špenát dáte do kastrolku, zalijete vývarem a 15 minut povaříte, potom rozmixujete, přidáte osmaženou cibuli s česnekem, osolíte. Přidáte šlehačku, pokud chcete pepř. Pokud si do špenátu přidáváte vejce, tak vejce. Když ho máte řídký zahustěte si ho trochou mouky, rozmíchanou v trošce vody.

Nádivka a ostatní přílohy:

Nádivku jsem popsala v minulém receptu. Bramborové a houskové knedlíky v minulých receptech.  Někdo má rád ke špenátu brambory.

K kuře N nádivka

Kuře:

Kuře si naložíme / klidně 1 den dopředu/. Rozehřejeme máslo, přidáme trochu oleje, česnek. Kuře nasolíme a touto směsí pořádně natřeme. Po uležení dáme do grilu a grilujeme z obou stran. Pokud nemáme gril, můžeme i upéct.

Nádivka:

Rohlíky   nakrájíme na plátky. Přidáme k nim  mléko, žloutky, pažitku, rozpuštěné  máslo a promícháme. Necháme chvíli odstát a potom přimícháme sníh z bílků.

Vytřeme pekáček máslem a namačkáme do něj nádivku a na povrch poklademe plátky másla. Dáme péct na 210 asi 25 minut, dokud nám na povrchu nádivka nezezlátne. Potom si ji už jen nakrájíme na kousky.

Jablečná pěna:

Jablka okrájíme, nakrájíme na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Dáme do kastrolku, přilijeme vodu, trochu cukru a octa a vaříme asi 20 minut. Potom slijeme veškerou tekutinu a necháme vychladnout. Přidáme mletou skořici, citron nebo limetku /může být i ocet/ a osladíme dle své chuti. Přidáme do této směsi bílky a ušleháme do pěny. Na talířku si můžeme ještě posypat mletými vlašskými ořechy.

Vepřová žebra:

Žebra nasolíme z obou stran, pokmínujeme, dáme do pekáče, posypeme pokrájeným  česnekem, podlijeme vývarem  asi tak 500ml.  Pekáč přikryjeme a dáme do trouby péct na 220 ,asi tak 1,5 hod. Já peču v litinovém pekáči, ale není nutné. Pečte v tom jak jste zvyklí.  Po 1,5 hod. víko odděláme a mírně maso potřeme olejem a dáme znovu do trouby dopéct dočervena. Je hotovo.

Bramborové knedlíky:

Brambory najemno postrouháme a přidáme: žloutky, ocet, máslo, krupičku, sůl a nadrobno pokrájené rohlíky, postupně si přisypeme mouku a zpracujeme těsto. Zpracované těsto se Vám nelepí na ruce. Když ještě ano, přidejte si ještě mouku. Vytvořte si velikost knedlíků jak máte rádi. Já mám v oblibě menší, jak je na obrázku. Než jste je začali tvořit, dejte si na sporák do  dostatečně velkého hrnce vařit vodu. Vodu osolte. Do vařící vody vhoďte knedlíky, občas zamíchejte. Doba vaření je závislá na velikosti knedlíků. Já jsem tu  moji velikost vařila 14 minut. Před vyndáním si vyndejte jeden knedlík, rozkrojte si ho a podle toho poznáte, zda je uvařený. Větší se budou vařit okolo 20 minut. Knedlíky si vyndejte na plech, který pokryjete utěrkou.

Tyto knedlíky můžete použít k jakékoliv omáčce. No a když zbydou, tak osmahnete dozlatova a přidáte vejce, pažitku, atd. 

Hlávkové zelí:

Zelí si postrouhám na hrubším struhadle, dám do kastrolku, přidám vývar , trochu kmínu a soli. Vaříme 15 minut. Mezitím si pokrájím na kostičky uzenou slaninu /bílou/, společně s kouskem másla dám na pánev, přidám cibuli  /kterou orestuji dozlatova/. Asi v polovičce restování přidám cukr, který se mně tak zkaramelizuje. Ze zelí slijeme pryč všechnu tekutinu, přidáme orestovanou cibuli a dochutíme si na sladko kyselo, jak jsme zvyklí. Nepíši  kolik octa a cukru, každý má rád jinak kyselé zelí. Zelí nezahušťuji.

Čas, který budete potřebovat:

Vepřová žebra:

  • 15 minut příprava
  • doba pečení asi 2 hod.

Bramborové knedlíky:

  • Uvařit brambory: 45 minut
  • Příprava : 30 minut
  • Vaření knedlíků: 20 minut

Zelí:

  • Příprava a vaření: 30 minut

Na másle nebo na oleji osmažíme cibuli, vložíme na ni osolené maso a osmahneme.  Maso dáme bokem. Přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu, cukr, pořádně osmahneme. Přidáme koření Divočina, zalijeme vývarem.  Jelikož je pro každou z nás dělat ještě vývar obtížné, já si pomohu takto: do teplé vody přidám hovězí bujon , jak je na obrázku a tím zaliji. Dejte jen tolik, aby bylo maso zatopené.

Dáme péct do trouby   nebo do pomalého hrnce. Pečeme v zakryté nádobě na 200 asi 1,5 hod.  O pomalém hrnci napíši v dalších článcích. Dusíme do měkka. Když je maso měkké, vyndáme ho a omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme. Zahustíme smetanou, pokud máte omáčku řídkou, v mléce rozšlehejte lžíci hladké mouky, vlijte do omáčky. Omáčku dochuťte citronem, kořením atd. dle Vaší chuti.

Podávejte s knedlíkem , brusinkami nebo rybízem a trochu zakysané smetany.

Rada: není nutné vždy použít hovězí maso, stačí vepřové, já jsem jak poznáte na obrázku použila vepřové a do toho zabalenou slaninu a dunajskou klobásu. Hovězí může být sváteční jídlo. / lopatkový plátek, plecko, krkovička, ořech/.

Nepoužívejte bujon s glutamátem. Bujon na obrázku kupuji na www.dumbylinek.cz.