M maso O oběd

Tento řízek je z vepřové krkovičky. Je možné použít ještě maso z kýty. Nepoužívejte maso z kotlety, řízek bude suchý.

Postup:

Maso si nakrájejte asi na 1 cm plátky - přes vlákno -

je to moc důležité. Pokud by jste si maso nakrájeli po vláknu, nenaklepete je a řízek  bude tuhý. Maso si přes fólii naklepejte, ne úplně na slabo. Maso je nejlepší mít do druhého dne naložené - dejte si do misky trochu oleje a z každé strany si trochu natřete. Porovnejte si je do misky na sebe, zakryjte a nechte v chladnu do druhého dne rozležet. Druhý den si řízky posolte. Dělá se to proto, jelikož kdyby jste posolili před naložením ,sůl by maso zbytečně vysušovala.

Do obalovací misky si rozšlehejte vejce se šlehačkou, /množství si připravte podle toho, kolik budete dělat řízků/. Do další misky si dejte  hladkou mouku. Strouhanku míchám napůl z rohlíků s kukuřičnou strouhankou./ koupíte ji například v Penny marketu/. Obalte řízky v tradičním postupu - mouka, vejce, strouhanka. Strouhanku si trochu přitlačte , prostě tak, když řízek zvednete, tak Vám strouhanka nespadne a také nevidíte neobalené maso.

Smažíte v oleji, s trochou másla. Oleje si dejte tolik, aby řízky nebyly celé potopené. Já smažím na litinové pánvi a na stupni medium. Před dosmažením si na každý řízek dejte malý plátek másla.

Postup bramborová kaše:

Brambory si okrájejte, nakrájejte na kousky. Několikrát si je ve vodě propláchněte, aby jste vyplavili škrob. Vybírejte si brambory, které nejsou tolik škrobnaté. Vyberte si hrnec o trochu větší, aby jste v něm potom mohli kaši zpracovat. Vařte asi 25 minut. Všechnu vodu slijte, zakryjte a chvilku počkejte. Ohřejte si šlehačku /smetanu nebo i mléko/.

Brambory osolte a šťouchadlem na brambory si je pořádně rozmačkejte a promíchejte s máslem. Pracujte rychle. Potom si přilejte vřelou šlehačku a pořádně šťouchadlem rozpracujte tak, aby jste v kaši neměly žádné hrudky.

Tato kaše je tradiční, která se u nás dělá. Můžete si ji čímkoliv ozvláštnit - uvařená mrkev, celer, brokolice, atd. Polít smaženou cibulkou na másle a posypat bylinkami.

Rada:

Řízky se dělají z mnoha druhů mas. Například kuřecí maso je samo od sebe bez chuti a suché. Když ho uděláte hned, upravený jen osolením, výsledek moc chutný není. Já toto maso trochu naklepu, každý plátek osolím, na rozdíl od vepřového masa, rozpustím máslo, přidám česnek a naklepané maso tím natřu a nechám do druhého dne uležet. Máslo z toho před obalováním nesundávám, obalím tak. Stejně tak naložím maso z králíka, kuřecí stehna /která smažím velmi pomalu, aby se prosmažila/.

H hovězí maso K knedlíky O oběd

Tento recept můžete udělat také z vepřové krkovičky, ale místo vody si přidejte vývar. Guláš z vepřového masa je obtížnější dobře dochutit. Jako příloha je možné si dát  chleba, rohlík, knedlík, rýži, těstoviny atd.

Postup guláš:

Nejdříve si připravte všechny suroviny,  včetně nakrájení masa na kousky.

Na sádle s zauzenou slaninou si osmažte cibuli dozlatova. Před koncem smažení cibule si přidejte nadrobno nasekaný česnek. Na cibuli si dejte nakrájené maso a opečte je /orestujte/. Přidejte si na maso sladkou papriku a malou chvilku , asi půl minuty orestujte.  Přilijte si vývar, přidejte rajčatový protlak, kmín, sůl, pepř, majoránku. Bobkový list a nové koření dávám do čajítka, /nebo dejte do kousku plátýnka/, abych je potom nemusela z guláše vyndávat. Přidejte jednu nastrouhanou bramboru. 

Vařte do změknutí masa - asi 2 hodiny. Já dávám do pomalého hrnce, kde vařím 7 hodin, ráda nechávám přes noc.

Po uvaření dochuťte čerstvým česnekem, majoránkou, solí.

Postup karlovarský knedlík:

Rohlíky je lepší dávat trochu starší. Když je nemáte, tak pokrájejte čerstvé na kostičky a dejte do trouby oschnout. Krupičku zalijeme smetanou a necháme chvíli nabobtnat. K pokrájeným rohlíkům přidáme sůl, petrželku nebo pažitku, žloutky, smetanu s krupičkou, promíchejte a potom pomalu vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.  Rozstřihněte si třeba svačinový sáček ,dejte na něj část směsi a zarolujte do válečků, jak vidíte na obrázku. Když budete vařit ve vodě z boku si válečky z obou stran zavažte.  Já vařím v napařovacím hrnci  35 minut / zde se počítá 15 minut na nahřátí vody v napařovacím hrnci/. Když ve vodě, tak vkládáte do vařící vody a vaříte  20 minut . Po vyndání nemusíte knedlíky propichovat, tak jak to děláte u kynutých knedlíků.

M maso O oběd

Dneska Vám nabídnu recept na moji domácí sekanou. V receptech na sekanou je velmi těžké se orientovat. Je jich spousta, resp. tolik, kolik je kuchařek.

Recept, který jsem Vám napsala , je obvyklý recept, který se vaří.  Dělá se i sekaná s přidáním hub, oliv, čabajka , paprika, hrášek a další co Vás napadne. Já také dělám toto: masovou směs rozprostřu na igelit ,asi do velikosti menšího plíšku, prostě tak, aby se Vám po zarolování vydala na plech , na kterém budete sekanou péct. Máte dvě možnosti - usmažíte si vajíčka, třeba na cibulce a ty natřete na masovou směs, igelitem na kterém tuto směs máte si pomůžete ji zarolovat, jako roládu. Samozřejmě, že igelit potom vyhodíte.  Nebo si udělejte na plechu v troubě na pečícím papíru vaječnou omeletu /vejce si jen rozmícháte s trochou mléka a solí/ a nalejete na pečící papír a upečete, je to chvilka. To si potom jen přehodíte na roztaženou směs na igelitu a zarolujete / vezměte  papír s vejci, obraťte papírem nahoru na masovou směs a papír sundejte/. Při nakrojení to vypadá moc pěkně.

Tuto směs můžete použít na cokoliv. Udělat si koule a upéct, udělat si placičky, které osmažíte na troše oleje na pánvi. Do směsi si můžete dát také květák,  zelí nebo brokolici  a obalit na řízek a usmažit. Můžete péct a nebo i grilovat.

Postup:

Já dělám sekanou pouze z vepřového masa, které si umelu sama nebo si maso vyberu v krámu a nechám si je tam pomlet. Je šťavnatá, není suchá.

Maso pomelte na střední hrubost. Pokrájejte si zauzenou slaninu na kostičky a na ní si osmažte cibuli a česnek dozlatova. Pokrájejte si rohlíky na kolečka , zalijte je šlehačkou, aby Vám změkly. Takto změklé rohlíky si dejte také pomlet do mlýnku na maso.

K pomleté směsi si přidejte osmaženou cibuli s česnekem, sůl, vejce, koření a strouhanku. Nyní máte už připravenou směs ke zpracování, co z ní chcete udělat.

Já jsem udělala 2 šišky, jak vidíte na obrázku. Prkénko si posypte trochou strouhanky a na tom si vytvarujte válečky. Plech si trochu potřete olejem a vytvarované šišky si na něj dejte. Nyní si dejte do misky olej a hořčici, rozkvedlejte a tím  šišky potřete. Podlijte vývarem, zakryjte třeba alobalem a dejte péct do trouby na 220  asi hodinu. Mezitím si ale zkontrolujte  jestli není potřeba dolít trochu vody. Potom sundejte alobal a pečte tak dlouho, dokud Vám sekaná pěkně zezlátne.

M maso O oběd

Dnes Vám představím běžný a jednoduchý recept. Když jsem se učila vařit, učila jsem se vařit i tento jednoduchý recept a to je hlavní důvod, proč Vám ho popíši, protože v těchto jednoduchých receptech je základ našeho vaření.

Maso si nakrájejte na plátky, posolte si je a obalte v mouce. Na pánvičce si rozehřejte tuk a na něm osmahněte obalené plátky masa trochu do červena. Přidejte si k tuku kousek másla /asi 2 lžíce/ a na něm osmažte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova -- ke konci smažení si přidejte česnek, který jste si rozmáčkli a nasekali najemno. Osmažené maso si dejte do kastrolu, ve kterém budete maso dusit, přidejte osmaženou cibuli s česnekem. Přidejte si majoránku, houby a zalijte si vývarem. Maso musí být zatopené. Pokud si přidáváte sušené houby /ty jsem v tomto receptu přidávala já/, tak si je spařte vřelou vodou, vodu vylijte a houby si ještě jednou propláchněte teplou vodou. Posekejte si je nadrobno.

Pokud budete přidávat houby čerstvé, přidejte si je až ke konci vaření. Houby si osmažte na másle. Maso duste do měkka. Bude to tak asi 1,5 hodiny. Potom si omáčku dochuťte trochou majoránky, česnekem a kdo chce může si ještě přidat opraženou slaninu.  Na talíř si můžete dát ještě když chcete kroužky syrové cibule.

Pokud chcete omáčku hustší, dejte si do teplé vody trochu hladké mouky, rozkvedlejte a vlijte do omáčky a povařte.

Jako přílohu já ráda volím houskové knedlíky, / Ty jsem popsala již dříve v kapitole Houskové knedlíky/.

Nebo si můžete dát rýži, opečené brambory, bramboráčky.

Tento recept je naprosto vhodný do pomalého hrnce, kde dáte večer na 7 hodin a ráno máte hotovo. Spotřeba elektřiny u tohoto hrnce je velmi malá   .

G grilování M maso O oběd

Steak:

Je důležité si vybrat správné maso.  Kupujte maso z mladého býčka. Já kupuji maso z farmy Škoda, kde je vždy záruka kvality. Nemusíte kupovat to nejdražší, odzkoušejte si i levnější části. Tento steak jsem dělala z lopatkového plátku. Maso je potřeba naložit aspoň na 3 hodiny. Když je budete mít naložené přes noc, bude to lepší.

Do misky si dám trochu oleje, podle velikosti masa. Já jsem dělala steak z 1 kila. Do oleje přidám nastrouhaný česnek, pepř, kmín, zázvor, mletý koriandr, pár zrníček římského kmínu /je hodně aromatický/ Maso posolím a vetřu rukou sůl do masa. Potom potřu a vetřu do masa směs oleje s kořením. Přes léto, kdy je hodně čerstvých bylinek tak dávám  je. Maso si osolíte, potřete olejem a proložíte bylinkami. /česnek, rozmarýn, tymián, majoránka, oregáno, bazalka/ - ty si kombinujte dle své chuti, podle toho co Vám chutná.

Já jsem tento hovězí plátek dala grilovat do kontaktního grilu Catler  v celém kusu na 5 minut. Zde se opéká z obou stran, takže na rozehřáté pánvi by jste ho z každé strany dělali 5 minut. Steak byl vysoký 3 cm. Pokud ho budete mít vyšší budete ho dělat o něco déle. Po ugrilování ho nechte v zakryté misce 15 minut odpočinout. To se dělá proto, aby Vám, kdyby jste krájeli hned nevytekla šťáva z masa.Po vyndání si ho v míse přelijte trochou vřelého másla a zakryjte na těch 15 minut.

Potom už můžete nakrájet.

Jako přílohu si zvolte - hranolky, opečené brambory, bramborovou kaši nebo i chleba. 

DIP a přílohy:

  • Do misky  si nalejte olej, přidejte trochu soli a postrouhaný česnek, tím si potom, kdo chce maso natře, / u nás je to hodně oblíbené/
  • Udělejte si bylinková másla. Do změklého másla si přidejte sůl a můžete dělat různé kombinace -
  • máslo +sůl + nadrobno nakrájená pažitka
  • máslo  + sůl + nadrobno nakrájená cibule + feferonky
  • máslo + sůl + nasekané mandle /moc dobré na ryby/
  • Máslo s tím co si do toho dáte si zpracujte rukou dohromady, udělejte si váleček, který zabalíte do alobalu a dáte si ho do ledničky ztuhnout. Potom jen krájíte na kolečka a dáváte si ho při jídle na ugrilované maso.

Dipů je spousta, ten si přidejte podle své chuti, ze zakysané smetany, z rajčat, paprik, z ugrilované zeleniny.

Moc dobré je také potřít pažitkovým pestem: pažitka, sůl, olej, česnek - vše se jen rozmixuje.

Pesto můžete dělat z jakékoliv zeleniny.

Jako příloha je také dobrá vejmrda to je:

Nastrouhaná jablka, co nejrychleji  přelitá citronem, aby Vám nezhnědla, přidat cukr, nastrouhaný čerstvý křen, špetka soli.

Mohla bych psát donekonečna, těchto příloh je spousta, fantazii se meze nekladou.

Rozpusťte tuk, nakrájejte nadrobno cibuli a osmažte jemně dozlatova. Přidejte česnek a chvíli také osmažte. Přidejte na malé kousky nakrájené maso, osolte si je a pořádně orestujte. Potom přidejte rajský protlak, mletou papriku /pokud budete mít pravou maďarskou, bude to chutnější/, pepř, mletý kmín, majoránku, nakrájený na kousky uzený bůček, bobkový list a zalijte vývarem. Přidejte si brambory. Pokud děláte z hovězího masa, přidejte si je asi tak v polovině vaření /musíte je nakrájet nadrobno, není dobré, když si je cvakáte na talíři na menší kousky/. Ten si připravte jak jsem již dřív psala, z hovězího bujonu /podle fotky, kterou Vám sem dávám znovu, abych připomněla/.

Teď dáte vařit tak dlouho, dokud nebudete mít maso měkké. Já ničím nezahušťuji, stačí ty 2 cibule. Po uvaření si dochuťte - přisolit, pepř. Já přidávám trochu rozdrcené majoránky a jeden nebo dva nastrouhané stroužky česneku. Už jen promíchejte a nechte takto chvilku odpočinout.

Když budete chtít, můžete si přidat ingredience podle Vaší fantazie - je dobré přidat povařené kysané zelí, nebo houby a nebo také sterilované fazole.

Podávejte s chlebem, nejlépe domácím.