M maso O oběd

Tento  recept je velmi jednoduchý, ale velmi chutný.

Použijte listy kapusty / ne zelí/, jsou měkčí a lépe se Vám s nimi bude pracovat. Z hlávky si odkrojte tolik listů kolik budete dělat závitků. Dejte do osolené vody vařit na 3 minuty. Tvrdé části si potom trochu naklepejte, aby se Vám lépe zavinovaly závitky. Na každý závitek si dejte část zpracované masové směsi a udělejte si závitek. 

Masová směs:

Pomelte si na hruběji krkovičku a také rohlíky, které jste nakrájely na kolečka a  rozmočily si šlehačkou . Přidejte si všechny ostatní suroviny a rukou si zpracujte v lepivou směs. Pokud se Vám zdá řídká, přidejte si trochu strouhanky.

Plech si potřete trochou oleje, na to poklaďte závitky, posypte na plátky nakrájenou cibulí a česnekem. Postříkejte seshora trochou  oleje a dejte do trouby na 200 péct asi tak na 1 hodinu, podle toho jak Vám peče trouba.

Podávejte dle Vaší chuti - s pečenými bramborami, chlebem nebo s rýží.

H hovězí maso O oběd

Vyberte si maso na roládu, upravte si je na plát, posolte, poklaďte plátky anglické slaniny, másla, posypte česnekem a zarolujte a pevně si zatáhněte motouzem. Ze všech stran opečte na oleji. Přidejte kousek másla a opečte na ní celer, mrkev a cibuli do červena. Maso vraťte do pekáčku, zalijte vývarem a pečte zakryté do měkka na 200 asi tak 2 hodiny, Záleží na tom jaké máte maso. Po upečení omáčku rozmixujte, zahustěte moukou rozkvedlanou ve vodě. Omáčku dochuťte solí, citronem, cukrem dle Vaší chuti. Do vřelé omáčky si přidejte ještě kousek másla a už nevařte. Knedlíky si uvařte podle receptu, který jsem popisovala již v předešlých receptech. Jako příloha se hodí kompotované brusinky nebo rybíz.

Pokud si budete zavařovat svůj rybíz, dejte ho do skleničky jen prosypaný cukrem a tak zavařte - 20 minut při 80 stupních.   

G grilování

Nastal čas grilování a potřeba oprášit recepty na grilování. Velmi vhodným masem je krkovička.

Postup:

Nakrájejte si krkovičku asi na 2 cm plátky. Posolte ji a dejte do misky. Na to nalejte olej s kořením.  Koření si použijte dle toho co máte rádi. Já používám, to co popisuji níže.  Když budete nakládat kuřecí, dejte si místo oleje máslo. Oleje nedávejte moc, není dobře, když maso olejem zatopíte.

Maso s olejem a kořením pořádně promíchejte, proložte si plátky cibule, plátky masa porovnejte  . Maso nechte proležet aspoň jeden den v chladu. Před grilováním si je dejte na 2 hodiny do pokojové teploty. Každý griluje jinak, nám se osvědčuje velký grilovací  plát, který se nad dřevěným uhlím rozpálí a na něm maso ogriluje. Je to určitě zdravější než grilovat nad ohněm. Po ugrilování dejte do nádoby, kterou zakryjete maso tzv. dojít. 

Přílohy:

Karamelizovaná cibulka:

Cibuli nakrájejte na kolečka, posolte, pocukrujte, pokapejte olejem a opečte na pánvi. Můžete ji opéct na gril. plátu na kterém grilujete. Stejně tak i papriky. Papriky osolte, kdo chce i opepřete.

Česnek:

Do malé misky si dejte trochu oleje, přidejte nastrouhaný česnek a osolte. Tím si potom potřete ugrilované maso na talíři.

Brambory:

Brambory si oloupejte, rozkrojte na polovinu ,ze  shora si je nakrájejte na plátky - pozor nedokrojte, po upečení se Vám otevřou a je to na talířku moc hezké.

Takto nakrájené brambory si dejte do misky, osolte je, potřete je štětečkem na mašlování rozpuštěným máslem, /pozor nepřemastěte si je/ a posypte hrubou moukou a vše pořádně promíchejte. Dejte si je na pečící papír, nedokrojenou stranou. Pečte na 220 do červena.

Omáčky:

Do zakysané smetany si můžete přidávat to co máte rádi./ česnek, pažitka , křen, uvařený chřest, bazalka/ Vždy si, ale dochuťte solí, cukrem a citronem. Smetanu už ničím neřeďte.

M maso O oběd S sýrové bochánky Z zelenina

Tento recept můžete dělat jak z vepřového masa nebo i hovězího. Z obou mas je to velmi chutné. Jako přílohu jsem zvolila sýrové bochánky, které jsou velmi rychle hotové. Zvolte si cokoliv - rýži, těstoviny, knedlík.

Postup:

Nakrájejte si nadrobno slaninu, společně s máslem dejte na pánev, na tom osmahněte osolené maso, aby se Vám zatáhlo, tzn. po uvaření bylo šťavnaté. Maso dejte bokem ,potom si na pánev, kde jste opékali maso přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, osmažte, přidejte si nasekaný česnek, nadrobno nastrouhané zelí /postrouhejte si je na struhadle na střední velikost/, nadrobno nakrájenou papriku a osmažte. 

Přidejte plechovku s nasekanými rajčaty, zalijte vývarem, přidejte tymián, kmín, nakrájené žampiony nebo sušené houby. Pokud si přidáte sušené houby spařte si je nejdřív vřelou vodou, slijte a 2x si je propláchněte a potom nasekejte nadrobno.Dejte do trouby dusit asi na hodinu a půl. Tento recept je také vhodný do pomalého hrnce, bude se Vám vařit bez hlídání.

Maso vyndejte, nakrájejte na porce. Omáčku si zahustěte pokud se Vám zdá řídká /v troše teplé vody rozkvedláte mouku a vlejete do omáčky/ , chvilku musíte ještě povařit. Dochuťte si omáčku cukrem, solí, citronovou šťávou.

Postup sýrové bochánky:

Dejte do mísy mouku s práškem do pečiva, přidejte najemno nastrouhaný sýr, česnek  a všechny ostatní suroviny. Pokud se Vám zdá řídké /tzn., že volně teče/ přidejte si ještě trochu mouky, aby se Vám hromádky na plechu moc neroztekly.

Vytvořte si tedy na plechu na pečícím papíru lžící hromádky, trochu od sebe /toto množství by Vám mělo vyjít na jeden plech/, dejte do trouby vyhřáté na 210 péct na 25-30 minut, jak vidíte na obrázku do červena. Máte hotovo, jen ochutnat.

Rada: pokud sušíte houby, usušte si je na co nejvíc a potom rozmixujte na prášek. Ten se dá přidávat do čehokoliv, jako houbové koření. Děti většinou sušené houby v ničem nejí, nechutná jim to. Toto koření dávám i do smetanové houbové omáčky. Suším také bedly, rozmixuji , jako koření jsou vynikající. / Některý rok je velmi málo hub, ale bedla vyroste téměř každý rok./

K květák M maso O oběd

Tyto karbanátky jsou lehoučké a velice chutné. Můžete je dělat místo květáku s brokolicí, zelím, ale nejchutnější jsou s květákem.

Postup:

Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě 4 minuty. Pomeleme ho na hrubší vložce v mlýnku, společně s masem a slaninou. Přidáme sůl, zakysanou smetanu, vejce, kmín, majoránku, 2 lžičky sypkého hovězího bujonu, postrouháme česnek. Musíte ochutnat, aby koření bylo dle chuti.  Zahustíme si strouhankou tak, aby nám šly udělat placičky na obalování v trojobalu. Na to množství tak 3 lžíce strouhanky.  Pořádně rukou rozpracujte a nechte si 10 minut odpočinout, než se suroviny propojí. Lžící si odeberte  kousek směsi, podle toho jak chcete velké karbanátky a obalte v trojobalu - mouka, rozšlehaná vejce s mlékem, strouhanka. Smažte na pánvi na oleji nebo sádle dozlatova, smažte na medium, aby se Vám karbanátky dobře propekly.

Jako přílohu jsem zvolila šťouchané brambory. Ty uvaříme ve slupce 45 minut, oloupeme, osolíme, přidáme máslo /sádlo/ a šťouchadlem rozmačkáme. Přimícháme pažitku nebo co máte rádi v bramborách.

Dip si připravíte ze zakysané smetany, s přidáním citronové šťávy, cukru soli a kopru.

M maso rýže O oběd

Tento recept se dělá z hovězího masa, ale je možné ho dělat i z vepřového masa, je to levnější a také velmi dobré.

Postup:

Nakrájejte si maso na větší plát, naklepejte je přes fólii. Osolte a potřete plnotučnou hořčicí a smaženými vajíčky. Dávám smažená, místo vařených, lépe se to potom roluje a  lépe drží při nakrojení.

Klobásku rozkrojte napůl , okurky také a dejte na vajíčka. Zarolujte a převažte pevně motouzem. 

Obalte válečky v mouce a osmažte na pánvičce na oleji dozlatova. Na olej přidejte zauzenou slaninu nadrobno nakrájenou, na ní nadrobno nakrájenou cibuli, osmažte ji dozlatova.

Do pekáčku přendejte opečené maso, vývar, osmaženou cibuli. Pokud Vám zbydou smažená vejce přidejte je tam také a přidejte si také nadrobno nakrájené asi 2  kyselé okurky.

Dejte do trouby na 220 péct, asi tak na 1,5-2 hod. dokud nebude maso měkké. Hovězí maso bude trvat déle.

Po upečení maso vyndejte, sundejte motouz, nakrájejte si je a upravte omáčku - přidejte smetanu, zakysanou smetanu, pepř, sůl, případně i hořčici. Pokud je omáčka řídká přidejte do smetany hladkou mouku, rozkvedlejte, vlijte do omáčky a ještě chvilku  povařte. Podávejte s knedlíkem / ten jsem popsala v dřívějších receptech/ a nebo s rýží. Rýži uvařte podle návodu na sáčku a přidejte si do ní sůl a kousek másla.