Vepřová žebra:
Žebra nasolíme z obou stran, pokmínujeme, dáme do pekáče, posypeme pokrájeným česnekem, podlijeme vývarem asi tak 500ml. Pekáč přikryjeme a dáme do trouby péct na 220 ,asi tak 1,5 hod. Já peču v litinovém pekáči, ale není nutné. Pečte v tom jak jste zvyklí. Po 1,5 hod. víko odděláme a mírně maso potřeme olejem a dáme znovu do trouby dopéct dočervena. Je hotovo.
Bramborové knedlíky:
Brambory najemno postrouháme a přidáme: žloutky, ocet, máslo, krupičku, sůl a nadrobno pokrájené rohlíky, postupně si přisypeme mouku a zpracujeme těsto. Zpracované těsto se Vám nelepí na ruce. Když ještě ano, přidejte si ještě mouku. Vytvořte si velikost knedlíků jak máte rádi. Já mám v oblibě menší, jak je na obrázku. Než jste je začali tvořit, dejte si na sporák do dostatečně velkého hrnce vařit vodu. Vodu osolte. Do vařící vody vhoďte knedlíky, občas zamíchejte. Doba vaření je závislá na velikosti knedlíků. Já jsem tu moji velikost vařila 14 minut. Před vyndáním si vyndejte jeden knedlík, rozkrojte si ho a podle toho poznáte, zda je uvařený. Větší se budou vařit okolo 20 minut. Knedlíky si vyndejte na plech, který pokryjete utěrkou.
Tyto knedlíky můžete použít k jakékoliv omáčce. No a když zbydou, tak osmahnete dozlatova a přidáte vejce, pažitku, atd.
Hlávkové zelí:
Zelí si postrouhám na hrubším struhadle, dám do kastrolku, přidám vývar , trochu kmínu a soli. Vaříme 15 minut. Mezitím si pokrájím na kostičky uzenou slaninu /bílou/, společně s kouskem másla dám na pánev, přidám cibuli /kterou orestuji dozlatova/. Asi v polovičce restování přidám cukr, který se mně tak zkaramelizuje. Ze zelí slijeme pryč všechnu tekutinu, přidáme orestovanou cibuli a dochutíme si na sladko kyselo, jak jsme zvyklí. Nepíši kolik octa a cukru, každý má rád jinak kyselé zelí. Zelí nezahušťuji.
Čas, který budete potřebovat:
Vepřová žebra:
- 15 minut příprava
- doba pečení asi 2 hod.
Bramborové knedlíky:
- Uvařit brambory: 45 minut
- Příprava : 30 minut
- Vaření knedlíků: 20 minut
Zelí:
- Příprava a vaření: 30 minut