V této uspěchané době každá uvítáme , když je vaření co nejjednodušší.

Z uvedených surovin udělejte těsto. Rozdělte si je na  dva díly. Vyválejte placku, kterou si přeneste pomocí válečku na plech s pečícím papírem. Když nemáte pravidelně, upravte si je na celý plech. Na tento plát dejte nahrubo postrouhaná jablka /která jste si v misce smíchali s pudinkem/, posypte trochu cukrem /dejte tolik jak ho chcete mít sladký/. Dále posypte mletou skořicí, trochou strouhanky /nebo piškoty/ a posypte si rozdrcenými ořechy. Nyní si uválejte druhý plát, zde se snažte o trochu víc, aby Vám pokryl jablka. Když Vám někde přesahuje, upravte, buď podsuňte nebo odkrojte a doplňte, kde Vám chybí.

Nyní potřete rozšlehaným vejcem s trochou vody. Vidličkou si trochu těsto propíchejte, aby Vám odcházela při pečení pára. Pečte na 220 asi tak na 30 minut, podle toho jak Vám peče trouba.

Po vyndání si pocukrujte práškovým cukrem a jděte si uvařit kafíčko , můžete už ochutnat.  

B buchty C cukroví Z zákusek

Těsto na zhotovení šátečků je velice snadné. Dejte si do mísy všechny ingredience a vypracujte těsto. Máslo si dejte změklé /pokojová teplota/. Pokud máte robot udělejte si těsto v robotu.

Těsto vyválejte a podle toho jaké máte tvořítko, si vyberte kolečko, kterým vypíchnete těsto, dáte do tvořítka, zavřete je a už jen vyndáte hotový šáteček. Je  to rychlé, dá Vám to o mnoho méně práce, než kdyby jste tvořili ručně jen pomocí kolečka. Dejte na plech na pečící papír. /Nenatírá se tukem/. Šátečky si potřete rozšlehaným vejcem, do kterého jste si dali 2 lžičky studené vody. Potom už jen posypte nahrubo posekanými vlašskými ořechy a dejte péct na 210 asi tak 20 minut do červena, řiďte se podle toho jak Vám peče trouba. Hotové si pocukrujte moučkovým cukrem.

Na náplň si můžete dát cokoliv, /tvaroh, marmeláda, čerstvé ovoce atd./.

Já jsem dala jako náplň tvaroh. Použijte si tvaroh v celofánové kostce, ne ve vaničce / ten je moc řídký/.

Přidejte žloutek, podle chuti práškový cukr, změklé máslo /nevynechávejte je, tvaroh by jste měli suchý, drtinový/, vanilkový cukr a můžete dát také rozinky.

Moc dobrá je také náplň - povidla, mleté ořechy, rozpuštěné máslo, trochu mleté skořice. Místo povidel můžete použít i jakýkoliv džem, který máte rádi. 

C cukroví K krémový řez

Do robotu si dejte bílky, přidejte špetku soli. / Sůl se dává proto, aby se Vám lépe ušlehaly bílky/. Chvíli šlehejte a postupně si přidávejte cukr, šlehejte do tuha. Postupně si potom přidávejte mouku, kterou jste promíchali s mletými ořechy. Nachystejte si plech s pečícím papírem /není nutné papír natírat tukem/  a na něj  pravidelně rozetřete vyšlehanou směs. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180  asi na 10 minut. Že je těsto upečené poznáte podle toho, když opatrně na těsto zmáčknete prstem a vrátí se Vám zpět.

Upečený korpus nechte vychladnout, ořízněte nepravidelné okraje, plát si rozkrojte na tři díly. Máte ho tak připravený na potření krémem.

Krém:

Do kastrolku nalejte mléko, espresso, přidejte cukr, pudink Zlatý klas /když ho nemáte, dejte si 3 lžíce kukuřičného škrobu/, l lžičku kakaa, vanilkový cukr, polohrubou mouku.  Vše pořádně promíchejte a  uvařte hustou kaši. Nechte zchladnout , dejte do robotu a do této hmoty vešlehejte trochu změklé máslo, přimíchejte mleté ořechy. Krém natřete na plát, přiklopte dalším, znovu natřete a přiklopte třetím plátem. Krém si natřete také na okraje. Po namočení do čokolády budete mít štafetku pěkně zarovnanou. Nyní dejte třeba do lednice ztuhnout, aby se Vám dobře nakrájelo na kousky. Já jsem krájela po třech centimetrech. Rozpusťte si máslo, tak aby bylo vřelé, ale nevařilo. Do něho si nalámejte čokoládu a mimo sporák mícháním v tomto vřelém másle rozpusťte. Nechte si čokoládu chvíli zchladnout, aby Vám dobře držela na zákusku. Namočte si štafetku z obou stran, dejte na pečící papír. Pokud Vám trochu čokolády zteče na papír, tak až ztuhne tak ji odkrojte a můžete použít jinde. No a máte hotovo, jen si uvařit kafíčko a ochutnat. 

K Koláč

Tento koláč určitě stojí za vyzkoušení. Většinou u těchto citronových koláčů slyšíme, že jsou složité, že se nepovede. Podle tohoto receptu se Vám určitě povede. Je velice chutný, má velice příjemnou chuť po citronech a je chutný několik dní. Pokud máte formu s oddělitelným dnem, je to snadnější při vyndávání koláče z formy. Tento koláč se peče hlavně ve Francii, najdete ho zde v každé cukrárně.

Postup korpus:

Smíchejte mouku, máslo, sůl - udělejte z ní drobenku. Přidejte žloutky, cukr a vypracujte těsto. Pokud se Vám zdá tužší, přidejte si trochu mléka.  Těsto zabalte do fólie a dejte si je na hodinu do chladničky. Potom si je vyválejte na pečícím papíru / lépe se Vám přendá do formy/ a přendejte do formy. Vyválejte si je větší než průměr formy - těsto si přimáčkněte k okrajům formy, to co přečuhuje si odřízněte. - je to nutné, aby jste měli krásně rovný okraj.  Těsto si trochu na dnu propíchejte vidličkou. Dejte na ně pečící papír, na který si nasypete třeba fazole nebo dejte formičky, ty máme všechny doma, / ty potom můžete používat opakovaně/. Dejte do trouby ohřáté na 190 a pečte 10 minut. Já dávám formu na plech. Papír s fazolemi si vyndejte, teplotu snižte na 170 a pečte dalších 10 minut.  Potom na těsto vlijte náplň - nalijte si ji na ni v troubě, aby Vám při manipulaci náplň z části nevytekla. Teplotu trouby nechte na nastavených 170 a pečte dokud Vám náplň neztuhne. Bude to asi 30 - 35 minut. Poznáte to podle toho, že Vám okraje ztmavnou /ale pozor, ať se Vám nespálí/.

Potom vyndejte, nechte zchladnout , můžete dát do chladničky. Krájejte až Vám koláč zchladne. Koláč si pocukrujte. 

Postup náplň:

Vejce, cukr, bílky vyšlehejte najemno, přidejte citronovou šťávu, citronovou kůru, smetanu - vše promíchejte. Nechte asi 5 minut odstát. Nalejte na korpus 3/4 náplně, za chvilku nalejte zbytek. Pečte na 170  30-35 minut. Řiďte se podle toho jak Vám peče trouba. 

Vanilkové rohlíčky jsou u nás nejoblíbenější cukroví. Nepeču je jen na Vánoce, ale i během roku, místo kupovaných sušenek. Tento recept máme velmi oblíbený.

Postup:

Z uvedených přísad zpracujeme těsto. Dáme je do chladničky aspoň na 2 hodiny odpočinout. Z těsta si potom odkrajujeme menší dílky, vyválíme na tenčí váleček, z něho si nakrájíme stejné dílky, které vyválíme na tyčinku a zahneme v rohlíček. Dáváme na plech s pečícím papírem. Pečeme je na 210 asi 10 minut. Jsou upečené, když po bocích začnout hnědnout. Postupujeme tak, že na plech pokrytý pečícím papírem, který jsme pocukrovali / cukr + vanilkový cukr/, klademe teplé rohlíčky, seshora je také pořádně pocukrujeme. Ukládáme je až vychladnou. Tento způsob cukrování je lepší než je obalovat teplé v cukru.