Najít a vymyslet recept na chleba, který bude splňovat Vaše požadavky, je otázka skutečně delší doby. Mně se to podařilo asi po 3 letech pečení , kdy tento recept já i moje rodina označuje za výtečný. Zkuste si ho upéct podle mého návodu, třeba budete se mnou souhlasit. Velmi záleží na mouce, mnoho mouk je nyní špatných, chleba z nich neupečete dobrý. Objevila jsem chlebovou mouku ze mlýna v Havlíčkově Brodě , je vynikající. U nás ji prodávají potraviny COOP.
Postup:
Nejdřív si udělejte autolýzu: tj. smíchejte mouku s vlažnou vodou a žitným kváskem. Nechte si na teplém místě aspoň 20 - 120 minut odpočívat. Dělá se protože Vám mouka nasaje vodu a probudí se suchý kvásek.
Já dále pokračuji v pekárně chleba, kde si nastavím program těsto - tj. 1 hod. 15 minut.
Do pekárny dám těsto z autolýzy společně s:
sůl, kmín, med, kvasnice, jablečný ocet, vejce, olej. Pokud se Vám zdá těsto řídké, přidejte si trochu mouky nebo obráceně husté , tak trošku vody. Každá mouka je jiná, nemusíte se striktně držet množství mouky, kterou jsem napsala. Zapneme pekárnu na program těsto. Pokud nemáte pekárnu, vše zpracujte ručně nebo v robotu a nechte na teple kynout. Třikrát po půl hodině si těstem odspodu zamíchejte. Bude Vám to trvat asi 2 hodiny. . Vysypu moukou chlebovou ošatku, na vál vyklopím těsto z pekárny, těsto si trochu vytáhnu a směrem dovnitř přetáhnu každý z rohů, aspoň 2x a potom zaroluji do večky. Dám do ošatky na teplo kynout. Mezitím si zapnu troubu na nejvyšší teplotu, naspod dám plech. Zhruba za 20 minut je trouba nahřátá a chleba dostatečně vykynutý. Překlopím na plech, zakrytý pečícím papírem. Doporučuji dírkovaný plech, který mně manžel upravil na šířku chlebové veky, chleba se takto nerozjede do šířky. Vložím do vyhřáté trouby, naspod trouby na plech chrstnu 2 dcl vody a takto peču 10 minut. Potom plech vyndám, snížím teplotu na 210 stupňů a peču ještě asi 40 minut. Píši asi 40 minut, protože každá trouba peče jinak. Chleba vyndejte na mřížku a krájejte jej až po zchladnutí.
Dobrou chuť. Napište mně jak se Vám povedl.