K Kváskový chleba

Najít a vymyslet  recept na chleba, který bude splňovat Vaše požadavky, je otázka skutečně delší doby. Mně se to podařilo asi po 3 letech pečení , kdy tento recept já i moje rodina označuje za výtečný.  Zkuste si ho upéct podle mého návodu, třeba budete se mnou souhlasit. Velmi záleží na mouce, mnoho mouk je nyní špatných, chleba z nich neupečete dobrý. Objevila jsem chlebovou mouku ze mlýna v Havlíčkově Brodě , je vynikající. U nás ji prodávají potraviny COOP.

Postup:

Nejdřív si udělejte autolýzu:  tj. smíchejte mouku s vlažnou vodou a žitným kváskem. Nechte si na teplém místě aspoň 20 - 120 minut   odpočívat. Dělá se protože Vám mouka nasaje vodu a probudí se suchý kvásek.

Já dále pokračuji v pekárně chleba, kde si nastavím program těsto - tj. 1 hod. 15 minut.

Do pekárny dám těsto z autolýzy společně s:

sůl, kmín, med, kvasnice, jablečný ocet, vejce, olej. Pokud se Vám zdá těsto řídké, přidejte si trochu mouky nebo obráceně husté , tak trošku vody. Každá mouka je jiná, nemusíte se striktně držet množství mouky, kterou jsem napsala. Zapneme pekárnu na program těsto.  Pokud nemáte pekárnu, vše  zpracujte ručně nebo v robotu a nechte na teple kynout. Třikrát po půl hodině si těstem odspodu zamíchejte. Bude Vám to trvat asi 2 hodiny. . Vysypu moukou chlebovou ošatku, na vál vyklopím těsto z pekárny, těsto si trochu vytáhnu a směrem dovnitř přetáhnu každý z rohů, aspoň 2x a potom zaroluji do večky. Dám do ošatky na teplo kynout. Mezitím si zapnu troubu na nejvyšší teplotu, naspod dám plech. Zhruba za 20 minut je trouba nahřátá a chleba dostatečně vykynutý. Překlopím na plech, zakrytý pečícím papírem. Doporučuji dírkovaný plech, který mně manžel upravil na šířku chlebové veky, chleba se takto nerozjede do šířky. Vložím do vyhřáté trouby, naspod trouby na plech chrstnu 2 dcl vody a takto peču 10 minut. Potom plech vyndám, snížím teplotu na 210 stupňů a peču ještě asi 40 minut.  Píši asi 40 minut, protože  každá trouba peče jinak. Chleba vyndejte na mřížku a krájejte jej až po zchladnutí.

Dobrou chuť. Napište mně jak se Vám povedl.

Zpracujte v pekárně nebo v robotu. Při ručním zpracování si kvasnice utřete se solí na kašičku a přidejte si ostatní suroviny. Na teplém místě nechte kynout.  Jak zdvojnásobí těsto svůj objem, odspodu zamíchejte. Toto musíte udělat 3x.  Těsto potom dám do ošatky , jak vidíte na obrázku a nechám ještě půl hodiny kynout. Mezitím jsem dala do trouby na dno plech, který se nahřeje. Potřebujete tedy plechy dva. Jeden na dno a druhý do kterého vyklopíte chleba a budete na něm chleba péct.  Po vykynutí vyklopím na  druhý plech /dávám na litinový plech, ale můžete dát na jakýkoliv/ a dám do rozehřáté trouby na 230. Na plech, který je dole již rozehřátý vchrstnu 2 dcl vody a zavřu troubu. Takto peču 10 minut, plech vyndám a dopékám dalších 40 minut při stejné teplotě. Chleba potom vyndáte na mřížku vychladnout. Dobu pečení si je potřeba upravit podle toho jak Vám peče trouba.  Z této dávky máte chleba 1,30 kg. Pro nás dva vystačí na týden.

Pokud budete dělat v pekárně chleba, tak čas je  popsaný v návodu k pekárně. Pekárna, která je na obrázku umožňuje dělat těsto a zvlášť má program na pečení. Já udělám těsto, kde je čas 1 hod. 15 minut. Těsto vyndám a také míchače těsta, aby se do těsta nezapekly. Těsto dám  znovu do pečící mísy pekárny a zapnu program pečení na 70 minut.    Zde vidíte, že Vám to bude  trvat 2 hod 25 minut, tedy méně a s nižší spotřebou elektřiny. Je na Vás co si zvolíte. Já mám radši těsto udělat v pekárně a potom upéct v troubě.

Na fotce máte chleba z pekárny, kde se peče bez přerušení 3 hod. 10 minut.

Dneska Vám nabídnu moje domácí pečivo. Pečivo je čím dál dražší a s pomocí pekárny , která mimo jiné zhotoví těsto, je to pro nás o mnoho snadnější. Recepty, které napíši níže, střídám a peču už několik let. Občas si v nich něco upravím, ale to Vy jistě také. Pokud nemáte pekárnu udělejte si těsto buď v robotu nebo ručně.

Rady: 

  • V mnoha receptech nám pořád radí udělejte kvásek, je to zdlouhavé, někdy překyne a těsto se potom nepovede.
  • Do robotu a do pekárny kvasnice rozdrobte do mouky a máte hotovo. Když budete dělat jakékoliv těsto ručně, na dno mísy rozdrobte kvasnice, přidejte sůl a utřete do kašičky. Potom si jen přidáváte  ostatní suroviny.
  • Každá mouka je jiná, proto Vás někdy může v receptech překvapit, že když přidáte   všechnu mouku, těsto je buď řídké a nebo tuhé. Když je tuhé přidejte si trochu tekutiny, když řídké, přidejte si mouku.  Hlídejte si to tak i v robotu nebo v pekárně. Správně zpracované těsto se Vám po uhnětení nelepí  na nádobu.
  • Každé těsto si nechte kynout v teple. Můžete také trochu nahřát troubu a těsto v ní nechat kynout.
  • Jak těsto zdvojnásobí objem, odspodu je pořádně zamíchejte. Toto musíte udělat 3x.  Potom už můžete dělat koláče, atd.  Zhotovené výrobky dejte na plech s pečícím papírem a musíte je nechat asi 30 minut kynout.
  • Když budete dělat táč, usnadněte si práci - natřete plech olejem, ruce také a pomocí rukou si těsto roztáhněte na plech.
  • Když budete dělat jednotlivé koláčky usnadněte si práci - v menší misce ušlehejte vejce s troškou vody a koláčky si chytněte odspodu a do toho namočte, můžete si je namočit hned do drobenky nebo je moc dobré je namočit do sekaných vlašských ořechů.
  • Do robotu a do pekárny dáte hned všechny suroviny, jak je v receptu napsáno, nemusíte se toho bát, těsto se pěkně zpracuje a nakyne. Například vánočka zpracovaná v pekárně  je fantastická.
    do každého sladkého kynutého  těsta přidávám 1 pudink  Zlatý klas Dr. Oetker.
  • Lepší je nastrouhat kůru z limetky než citron. Těsto má lepší chuť.

Toustový chleba:

Formu vytřete olejem a po vykynutí ve formě, také vršek toustového chleba. 

Postupujte podle rad výše. Pečeme  asi 25 minut při 210.

Rohlíky:

Dáme na pečící papír. Potřeme rozšlehaným vejcem , do kterého jsme přidali lžíci mléka. Posypeme čím chceme - mák, sůl, kmín, semínka.

30 minut na plechu kynout. Pečeme asi 25 minut při 210.

Máslové houstičky:

Dáme na pečící papír. Potřeme rozšlehaným vejcem, do kterého jsme přidali lžíci mléka.. Posypeme čím chceme - mák, sůl, kmín, semínka.

30 minut na plechu kynout. Pečeme asi 25 minut při 210.

Doporučení:

Troubu si zapněte 15 minut před skončením kynutí na plechu.