B buchty Z zákusek

Tento koláč se skládá ze tří těst a je velmi chutný a v  naší rodině velmi oblíbený. Množství surovin, které je zde uvedeno je na velký plech. 

První těsto:

První těsto je kakaové těsto. Z ingrediencí, které jsou uvedeny v receptu zpracujete kakaové těsto. Máslem nebo olejem vymastěte plech a vysypte strouhankou nebo moukou. Těsto vyválejte ve velikosti plechu na pečícím papíru.  Lépe se Vám potom přendá na plech. 

Druhé těsto:

Druhé těsto je tvarohová náplň. Do misky si dejte tvaroh, bílek, cukr, vanilku, citronovou kúru, mouku a pořádně promíchejte. Nalejte na kakaové těsto a dejte péct do trouby na 180 . Mezitím si uděláte piškotové těsto, které na toto těsto nalejete asi po 10 minutách. Je to proto, že moučník je dost vysoký a kdyby jste dali vše naráz nepropeklo by se a piškot by se Vám spálil.

Pečte podle toho jak Vám peče trouba okolo 30 minut. Že je upečený poznáte podle toho, že se Vám na bocích odděluje od plechu. Kdyby se Vám pekl rychle, ztlumte teplotu a nahoru si dejte alobal.

Třetí těsto:

Třetím těstem je piškot. Nachystejte si nejdřív všechny suroviny. Rozklepněte si vejce do šlehací nádoby. Trochu rozšlehejte, přidejte cukr, opět chvilku šlehejte a během šlehání přidejte postupně vřelou vodu. Šlehejte do tuha. Pomalu si přidejte olej  a mouku s práškem do pečiva.

B buchty š štrůdl

Tento štrůdl je zajímavý tím, že se do něho dává sušené ovoce. Já suším švestky nebo třešně. Ovoce dám do sušárny a usuším je na 2/3. Ovoce trochu prosypu cukrem a potom je naskládám do skleniček, které  sterilizuji 20 minut na 80 stupňů.

Mám je tak připravené celý rok. Obrovskou výhodou je, že Vám druhý den štrůdl nezvlhne,  je stále  křupavý. Když použijete čerstvé ovoce, druhý den je vlhký a mně takto už nechutná. Proto jsem přemýšlela jak tomu předejít a myslím si, že tento způsob je ideální. Ten kdo má rád povidla, tak ho tento recept nadchne.   

Postup:

Z másla, mouky, zakysané smetany  zpracujte na vále těsto. Těsto si rozdělím na 3 díly. Vyválím na plát, který pokladu švestkami, posypu mletými ořechy, trochu cukrem, vanilkovým cukrem a skořicí. Můžete si dát také rozinky.  Moc dobrý je také ze sušených třešní, ale také z čerstvých třešní.

Dáte na plech s pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem /rozšleháte si s 1 lžící mléka/. Pokud chcete můžete si posypat mletými ořechy.

Dáte do trouby péct na 210 asi po dobu 25 minut, podle toho jak Vám peče trouba.

No a máte hotovo, jen ochutnávat.

Použití těsta

Těsto je skutečně použitelné na mnoho pekařských výrobků. Je jemné a vydrží dlouho vláčné. Používám je na:

  • české koláče
  • kostky na plech
  • peciválky, jak vidíte na obrázku
  • štrůdl
  • kynutou bábovku
  • rohlíky s ořechovou náplní nebo tvarohovou
  • Pokud těsto zpracováváme v robotu, pekárně chleba, tak jen postupně přidáme všechny suroviny a zpracujeme. Mléko musí být teplé.  Kvasnice rozdrobíte do mouky.

Postup

Při zpracování ručně si v míse utřete kvasnice se solí, přidáte si trochu mouky, přilijete teplé mléko, žloutky, pudinkový prášek Dr, Oetker Zlatý Klas, olej, cukr, van. cukr a postupně si přidáváte mouku a zpracujete nelepivé těsto. Těsto zpracováváte  podebíráním vařečkou odspodu. Přikryjete utěrkou a dáte si na teplo kynout. Jak Vám těsto zdvojnásobí objem, odspodu zamícháte. Toto opakujete  celkem 3x. Potom zpracujete podle toho co chcete dělat. Když máte jednotlivé pečivo, dejte na plech s pečícím papírem. Nenatíráte tím pádem papír, ani plech tukem. Na plechu necháte ještě 30 minut kynout. Potom vložíte do vyhřáté trouby a pečete  okolo 25 minut na 210, řiďte se podle toho jak Vám peče trouba.

Náplně a posypka

Tvarohová:

Tvaroh, práškový cukr, máslo, žloutek, van. cukr. , rozinky

Marmeláda:

Použijte si tužší, lépe se Vám budou koláčky balit. Pokud si budete dělat hanácké - tj. velké koláče, marmeládu si zřeďte trochu vodou.

Rada: Pokud si budete dělat české koláče a dávat nahoru marmeládu, je moc dobré do povidel nebo marmelády přidat nastrouhané ořechy. Potom Vám marmeláda, povidel při upečení neztéká a koláče jsou hezčí.

Drobenka

Vždy si dejte máslo - tedy použijte máslo, práškový cukr a polohrubou mouku.

Rada: když budete dělat koláčky ozdobené jen drobenkou, tak zabalte náplň, chytněte odspodu, namočte do rozšlehaných vajíček a drobenky. Moc dobré je takto to namočit do  rozšlehaných vajec a potom do nastrouhaných vlašských ořechů. Tyto buchty vidíte na titulním obrázku. Vždy s nimi uspějete.

Kynutá bábovka

Těsto si rozválejte na větší plát, objemu Vaší bábovky, potřete si ho rozpuštěným máslem , mletými ořechy, van. cukrem, rozinkami, kakaem, smotejte a dejte do vymaštěné bábovky.  Můžete si dát i ostatní náplně - tvarohovou, makovou, ořechovou . Zde pečete okolo 50 minut na 200. Vpíchněte si do ní, podle toho poznáte, zda je upečená.

Táč

Z množství těsta budete mít 2 plechy. Plech si natřete olejem, ruce také a takto mastnými rukami si těsto roztáhněte. No a teď si je posypte ovocem, nato drobenku, dle Vaší fantazie. Moc dobré je také natřít plát tvarohovou náplní , posypat jablky se skořicí a drobenkou. Pečete okolo 25 minut na 210.

Peciválky

Na obrázku jsem Vám vyfotila peciválky. Je to jídlo, které se dělalo už velmi dávno.  Uděláte malé buchtičky. Nemusíte se s nimi dělat nějak  pravidelně. Vyválejte váleček, nakrájejte na malé kousky, které naskládáte na vymaštěný plech / rozpuštěným máslem s trochou oleje/ a stejně potřete i zhora. Zase nechte na plechu 30 minut kynout. Pak pečete na 210 asi 25 minut dozlatova. Vysypete je na mísu a ještě teplé je přelijte zředěnými povidly a mákem.

Stejně si děláte i tzv. kostky na plech.

Pokud budete dělat těsto v robotu nebo pekárně chleba dáte si tam všechny suroviny a zpracujete těsto. Mléko si dejte teplé.

Pokud budete zpracovávat ručně, utřete si kvasnice se solí, přidejte trochu mouky, v kastrolku si rozpusťte máslo, na ně nalijte mléko /již je nemusíte ohřívat/.Přilijte k mouce a  přidejte ostatní suroviny, mouku si přidávejte postupně, dokud nezpracujete nelepivé těsto. Dejte si kynout. Pokud zdvojnásobí objem, odspodu zamíchejte. Toto udělejte ještě 2x. Potom si vyválejte plát, kolečkem vykrájejte koblížky. Nechte si je ještě 20 minut kynout. V kastrolku si připravte olej, zahřejte  a můžete již smažit. Koblížky si vkládejte do vřelého oleje horní stranou . Vyndávejte na papírovou utěrku. Konečnou úpravu si udělejte podle Vaší chuti. Můžete si dovnitř vstříknout marmeládu, pocukrujete. Nebo rozříznout, naplnit pudinkem atd.

Do robotu si dáte změklé máslo, olej, cukr, vejce a žloutky a utřete si do pěny. Mezitím si uděláte kvásek - do ohřátého mléka přidejte trochu cukru, rozdrobte kvasnice. Jak Vám kvasnice vyskočí nahoru, je kvásek hotový.   K ušlehanému máslu si postupně přidávejte všechny suroviny-trochu  mouky, kvásek, sůl, limetka, pudink. Postupně si přidejte všechnu mouku, tak, aby těsto nebylo ani řídké nebo tuhé. Každá mouka není stejná, tzn. buď mouku musíte vzhledem k receptu přidat nebo ubrat.

Nyní dáte do tepla kynout.  Jak Vám těsto zdvojnásobí objem odspodu zamíchejte. Zopakujete celkem 3x. Potom vyklopíte těsto na vál, rozdělíte na dva díly - budete mít 2 vánočky - jsou menší, ale lépe se Vám propečou.

Upleťte si je jak jste zvyklí. Já ji pletu jen ze 3 dílů, jelikož máme rádi uvnitř víc oříšků a rozinek. Jak vidíte na obrázku vyválím placku, potřu rozpuštěným máslem, posypu rozinkami a ořechy a smotám do roličky. Udělám tedy 3 a spletu z toho vánočku. Dám na plech s pečícím papírem, potřu vejcem, ozdobím ořechy. Necháme ji na teplém místě ještě 1 hodinu kynout.

Nahřejeme si troubu na 180, vložíme do ní vánočku a pečeme asi 50 minut, podle toho jak Vám peče trouba. Při této teplotě se nemusíte bát, že se Vám bude shora pálit.

No a potom počkáte jak zchladne a ochutnáte.

Na sporáku svaříme vodu s cukrem  a vanilkou do varu.  V druhém kastrolku si rozehřejeme máslo. Našleháme bílky - přidejte si špetičku soli, snáze se Vám vyšlehají. Do vyšlehaných bílků pomalu vlévejte vřelý rozpuštěný cukr  a vyšlehejte. Sníh bude pěkně tuhý, ale pozor nepřešlehejte si ho. Přimíchejte si při menší rychlosti rozpuštěné  máslo, žloutky a nakonec mouku s práškem  do pečiva /nebo i s ořechy/  a kůru z limetky.

Bábovkovou formu máte vymazanou máslem /sádlem nebo olejem/, vysypte si ji strouhankou.

Já dělám z tohoto receptu bábovku s najemno nastrouhanými ořechy. Uberu si 100g mouky a dám 100g najemno namletých/rozmixovaných/ vlašských ořechů. Pokud si ji budete dělat s kakaem, tak do formy vlijte část bez kakaa, na to s kakaem a potom zbytek.  Musíte si tedy do misky část těsta odebrat a přidat kakao.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 190 a pečte asi 40 minut. Pokud by se Vám nahoře začala připalovat, dejte si na ni kousek alobalu nebo pečícího papíru. Śpejlí si zkuste zda ji máte upečenou. Poznáte, že Vám na špejli nic nezůstane. Bábovku vyndejte a hned si ji vyklopte na talíř. Už jen pocukrujte a pokud vydržíte do zchladnutí, tak potom ji nakrojte. 

Dobrá je také s kousky čokolády. Ta na snímku je s ořechy a kousky čokolády.

Já ji už peču 35 let. Když předložím rodině jiný recept, za celou dobu neuspěl.