Těsto je skutečně použitelné na mnoho pekařských výrobků. Je jemné a vydrží dlouho vláčné. Používám je na:
Při zpracování ručně si v míse utřete kvasnice se solí, přidáte si trochu mouky, přilijete teplé mléko, žloutky, pudinkový prášek Dr, Oetker Zlatý Klas, olej, cukr, van. cukr a postupně si přidáváte mouku a zpracujete nelepivé těsto. Těsto zpracováváte podebíráním vařečkou odspodu. Přikryjete utěrkou a dáte si na teplo kynout. Jak Vám těsto zdvojnásobí objem, odspodu zamícháte. Toto opakujete celkem 3x. Potom zpracujete podle toho co chcete dělat. Když máte jednotlivé pečivo, dejte na plech s pečícím papírem. Nenatíráte tím pádem papír, ani plech tukem. Na plechu necháte ještě 30 minut kynout. Potom vložíte do vyhřáté trouby a pečete okolo 25 minut na 210, řiďte se podle toho jak Vám peče trouba.
Tvarohová:
Tvaroh, práškový cukr, máslo, žloutek, van. cukr. , rozinky
Marmeláda:
Použijte si tužší, lépe se Vám budou koláčky balit. Pokud si budete dělat hanácké - tj. velké koláče, marmeládu si zřeďte trochu vodou.
Rada: Pokud si budete dělat české koláče a dávat nahoru marmeládu, je moc dobré do povidel nebo marmelády přidat nastrouhané ořechy. Potom Vám marmeláda, povidel při upečení neztéká a koláče jsou hezčí.
Drobenka
Vždy si dejte máslo - tedy použijte máslo, práškový cukr a polohrubou mouku.
Rada: když budete dělat koláčky ozdobené jen drobenkou, tak zabalte náplň, chytněte odspodu, namočte do rozšlehaných vajíček a drobenky. Moc dobré je takto to namočit do rozšlehaných vajec a potom do nastrouhaných vlašských ořechů. Tyto buchty vidíte na titulním obrázku. Vždy s nimi uspějete.
Těsto si rozválejte na větší plát, objemu Vaší bábovky, potřete si ho rozpuštěným máslem , mletými ořechy, van. cukrem, rozinkami, kakaem, smotejte a dejte do vymaštěné bábovky. Můžete si dát i ostatní náplně - tvarohovou, makovou, ořechovou . Zde pečete okolo 50 minut na 200. Vpíchněte si do ní, podle toho poznáte, zda je upečená.
Z množství těsta budete mít 2 plechy. Plech si natřete olejem, ruce také a takto mastnými rukami si těsto roztáhněte. No a teď si je posypte ovocem, nato drobenku, dle Vaší fantazie. Moc dobré je také natřít plát tvarohovou náplní , posypat jablky se skořicí a drobenkou. Pečete okolo 25 minut na 210.
Na obrázku jsem Vám vyfotila peciválky. Je to jídlo, které se dělalo už velmi dávno. Uděláte malé buchtičky. Nemusíte se s nimi dělat nějak pravidelně. Vyválejte váleček, nakrájejte na malé kousky, které naskládáte na vymaštěný plech / rozpuštěným máslem s trochou oleje/ a stejně potřete i zhora. Zase nechte na plechu 30 minut kynout. Pak pečete na 210 asi 25 minut dozlatova. Vysypete je na mísu a ještě teplé je přelijte zředěnými povidly a mákem.
Stejně si děláte i tzv. kostky na plech.