Výborné a levné těsto na koláče, buchty, táče a ostatní.

View Gallery 3 photos
5 od 1 hlas

Výborné a levné těsto na koláče, buchty, táče a ostatní.

Obtížnost: Středně obtížné Čas na přípravu 15 mins Čas vaření 30 mins Čas odpočinku 1 hrs Celkový čas 1 hod 45 min
Nejlepší období: Vhodné po celý rok

Popis

Použití těsta

Těsto je skutečně použitelné na mnoho pekařských výrobků. Je jemné a vydrží dlouho vláčné. Používám je na:

  • české koláče
  • kostky na plech
  • peciválky, jak vidíte na obrázku
  • štrůdl
  • kynutou bábovku
  • rohlíky s ořechovou náplní nebo tvarohovou
  • Pokud těsto zpracováváme v robotu, pekárně chleba, tak jen postupně přidáme všechny suroviny a zpracujeme. Mléko musí být teplé.  Kvasnice rozdrobíte do mouky.

Postup

Při zpracování ručně si v míse utřete kvasnice se solí, přidáte si trochu mouky, přilijete teplé mléko, žloutky, pudinkový prášek Dr, Oetker Zlatý Klas, olej, cukr, van. cukr a postupně si přidáváte mouku a zpracujete nelepivé těsto. Těsto zpracováváte  podebíráním vařečkou odspodu. Přikryjete utěrkou a dáte si na teplo kynout. Jak Vám těsto zdvojnásobí objem, odspodu zamícháte. Toto opakujete  celkem 3x. Potom zpracujete podle toho co chcete dělat. Když máte jednotlivé pečivo, dejte na plech s pečícím papírem. Nenatíráte tím pádem papír, ani plech tukem. Na plechu necháte ještě 30 minut kynout. Potom vložíte do vyhřáté trouby a pečete  okolo 25 minut na 210, řiďte se podle toho jak Vám peče trouba.

Náplně a posypka

Tvarohová:

Tvaroh, práškový cukr, máslo, žloutek, van. cukr. , rozinky

Marmeláda:

Použijte si tužší, lépe se Vám budou koláčky balit. Pokud si budete dělat hanácké - tj. velké koláče, marmeládu si zřeďte trochu vodou.

Rada: Pokud si budete dělat české koláče a dávat nahoru marmeládu, je moc dobré do povidel nebo marmelády přidat nastrouhané ořechy. Potom Vám marmeláda, povidel při upečení neztéká a koláče jsou hezčí.

Drobenka

Vždy si dejte máslo - tedy použijte máslo, práškový cukr a polohrubou mouku.

Rada: když budete dělat koláčky ozdobené jen drobenkou, tak zabalte náplň, chytněte odspodu, namočte do rozšlehaných vajíček a drobenky. Moc dobré je takto to namočit do  rozšlehaných vajec a potom do nastrouhaných vlašských ořechů. Tyto buchty vidíte na titulním obrázku. Vždy s nimi uspějete.

Kynutá bábovka

Těsto si rozválejte na větší plát, objemu Vaší bábovky, potřete si ho rozpuštěným máslem , mletými ořechy, van. cukrem, rozinkami, kakaem, smotejte a dejte do vymaštěné bábovky.  Můžete si dát i ostatní náplně - tvarohovou, makovou, ořechovou . Zde pečete okolo 50 minut na 200. Vpíchněte si do ní, podle toho poznáte, zda je upečená.

Táč

Z množství těsta budete mít 2 plechy. Plech si natřete olejem, ruce také a takto mastnými rukami si těsto roztáhněte. No a teď si je posypte ovocem, nato drobenku, dle Vaší fantazie. Moc dobré je také natřít plát tvarohovou náplní , posypat jablky se skořicí a drobenkou. Pečete okolo 25 minut na 210.

Peciválky

Na obrázku jsem Vám vyfotila peciválky. Je to jídlo, které se dělalo už velmi dávno.  Uděláte malé buchtičky. Nemusíte se s nimi dělat nějak  pravidelně. Vyválejte váleček, nakrájejte na malé kousky, které naskládáte na vymaštěný plech / rozpuštěným máslem s trochou oleje/ a stejně potřete i zhora. Zase nechte na plechu 30 minut kynout. Pak pečete na 210 asi 25 minut dozlatova. Vysypete je na mísu a ještě teplé je přelijte zředěnými povidly a mákem.

Stejně si děláte i tzv. kostky na plech.

Ingredience

Klíčová slova: pečení, koláče, buchty, táč, hanácké koláče, kynutý štrůdl, kynutá bábovka, peciválky, atd.

3 Comments

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *