Tvarohové šátečky

Způsob přípravy
Kategorie ,
Obtížnost Středně obtížné
Čas
Čas na přípravu: 20 mins Čas vaření: 30 mins Celkový čas: 50 min
Nejlepší období Vhodné po celý rok
Popis

Těsto na zhotovení šátečků je velice snadné. Dejte si do mísy všechny ingredience a vypracujte těsto. Máslo si dejte změklé /pokojová teplota/. Pokud máte robot udělejte si těsto v robotu.

Těsto vyválejte a podle toho jaké máte tvořítko, si vyberte kolečko, kterým vypíchnete těsto, dáte do tvořítka, zavřete je a už jen vyndáte hotový šáteček. Je  to rychlé, dá Vám to o mnoho méně práce, než kdyby jste tvořili ručně jen pomocí kolečka. Dejte na plech na pečící papír. /Nenatírá se tukem/. Šátečky si potřete rozšlehaným vejcem, do kterého jste si dali 2 lžičky studené vody. Potom už jen posypte nahrubo posekanými vlašskými ořechy a dejte péct na 210 asi tak 20 minut do červena, řiďte se podle toho jak Vám peče trouba. Hotové si pocukrujte moučkovým cukrem.

Na náplň si můžete dát cokoliv, /tvaroh, marmeláda, čerstvé ovoce atd./.

Já jsem dala jako náplň tvaroh. Použijte si tvaroh v celofánové kostce, ne ve vaničce / ten je moc řídký/.

Přidejte žloutek, podle chuti práškový cukr, změklé máslo /nevynechávejte je, tvaroh by jste měli suchý, drtinový/, vanilkový cukr a můžete dát také rozinky.

Moc dobrá je také náplň - povidla, mleté ořechy, rozpuštěné máslo, trochu mleté skořice. Místo povidel můžete použít i jakýkoliv džem, který máte rádi. 

Těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g máslo
  • 250 ml šlehačka
  • Ostatní suroviny
  • 250 g měkký tvaroh
  • práškový cukr podle chuti
  • 1 žloutek
  • 100 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • rozinky
  • vejce a 2 lžičky studené vody na potření šátečků
  • posekané vlašské ořechy na posypání šátečků
  • g
  • g
  • g