Španělský ptáček z vepřového masa

Kategorie ,
Obtížnost Středně obtížné
Popis

Tento recept se dělá z hovězího masa, ale je možné ho dělat i z vepřového masa, je to levnější a také velmi dobré.

Postup:

Nakrájejte si maso na větší plát, naklepejte je přes fólii. Osolte a potřete plnotučnou hořčicí a smaženými vajíčky. Dávám smažená, místo vařených, lépe se to potom roluje a  lépe drží při nakrojení.

Klobásku rozkrojte napůl , okurky také a dejte na vajíčka. Zarolujte a převažte pevně motouzem. 

Obalte válečky v mouce a osmažte na pánvičce na oleji dozlatova. Na olej přidejte zauzenou slaninu nadrobno nakrájenou, na ní nadrobno nakrájenou cibuli, osmažte ji dozlatova.

Do pekáčku přendejte opečené maso, vývar, osmaženou cibuli. Pokud Vám zbydou smažená vejce přidejte je tam také a přidejte si také nadrobno nakrájené asi 2  kyselé okurky.

Dejte do trouby na 220 péct, asi tak na 1,5-2 hod. dokud nebude maso měkké. Hovězí maso bude trvat déle.

Po upečení maso vyndejte, sundejte motouz, nakrájejte si je a upravte omáčku - přidejte smetanu, zakysanou smetanu, pepř, sůl, případně i hořčici. Pokud je omáčka řídká přidejte do smetany hladkou mouku, rozkvedlejte, vlijte do omáčky a ještě chvilku  povařte. Podávejte s knedlíkem / ten jsem popsala v dřívějších receptech/ a nebo s rýží. Rýži uvařte podle návodu na sáčku a přidejte si do ní sůl a kousek másla.

Ptáčci:
  • 1 kg maso z vepřové kýty nebo hovězí
  • 4 vejce
  • sůl, pepř, plnotučná hořčice
  • kyselé okurky
  • tučnější klobásky
  • cibule
  • 100 g zauzená slanina
  • olej
  • 700 ml vývar, ne bujon
  • 250 ml smetana
  • 3 tbsp zakysaná smetana
  • hladká mouka
Klíčová slova: oběd, maso, rýže
Přečíst online: https://anickavkuchyni.cz/recept/spanelsky-ptacek-z-veproveho-masa/