Smažený květák v pivním těstíčku

Kategorie ,
Obtížnost Středně obtížné
Čas
Čas na přípravu: 15 mins Čas vaření: 45 mins Celkový čas: 1 hod
Nejlepší období Vhodné po celý rok
Popis

Květák:

Květák rozebereme na růžičky a dáme do dobře osolené vody na tři minuty vařit. Připravíme si pivní těsto: do misky nalejeme pivo, přidáme žloutky, osolíme a vše prošleháme. Přidáme mouku, dobře promícháme. Nakonec přidáme ušlehaný sníh z bílků.

Do tohoto těsta namáčíme kousky uvařeného květáku. Dobře to jde dvouzubou vidličkou. U každého kousku si nechte chvilku odkápnout přebytečné těsto. Vložte do rozpáleného tuku a usmažte. Tuku si dejte tolik, aby Vám květák plaval - asi tak 2 cm - vyzkoušejte si to podle svého kastrolku.

Dip:

Dejte si do misky zakysanou smetanu a podle chuti si ji dochuťte solí, cukrem, citronem. Já ráda přidávám kopr /mám ho k dispozici po celý rok- na podzim pokrájím nadrobno, dám do mrazáku do krabičky a potom si jen dle potřeby odebírám/. Pokud nemáte rádi kopr můžete si přidat olivy, sterilované okurky, čerstvou papriku, pažitku a nebo i zelenou petrželku, atd.

Brambory:

Brambory si udělejte dle své chuti. Já jsem okrájela, dala na 30 minut  vařit. / Nyní  z jara je dobré do brambor při vaření dát trochu oleje, nezapomeňte si je také osolit/. Brambory jsem přelila rozpuštěným máslem a přidala čerstvý kopr / z mrazáku, no v létě je ze zahrádky/.

Květák
  • 1 květák
  • sůl
  • voda na uvaření květáku
  • Pivní těstíčko:
  • 250 ml piva
  • 3 žloutky
  • sůl
  • 200 g hladké mouky
  • olej na smažení
  • ze 3 bílků sníh
  • DIP:
  • zakysaná smetana
  • sůl, citron, cukr
  • ostatní ingredience dle Vaší chuti
Klíčová slova: květák, brambory, smažení, pivní těstíčko
Přečíst online: https://anickavkuchyni.cz/recept/smazeny-kvetak-v-pivnim-testicku/