Šišky s mákem a třešněmi

Šišky s mákem a třešněmi

Obtížnost: Středně obtížné Čas na přípravu 20 mins Čas vaření 10 mins Celkový čas 30 min
Nejlepší období: Vhodné po celý rok

Popis

Tento recept je velice jednoduchý, ale použijete ho po celý rok. Přes léto do těsta zabalíte čerstvé ovoce, v zimě kompotované třešně, ale také můžete zabalit měsíčky jablek a nebo hrušky. 

Postup:

Nejdříve si uvařte brambory ve slupce, nejlépe den dopředu. V receptu je  množství  uvedeno pro 2 větší jedlíky.

Takže si recept přepočítejte podle toho  pro kolik lidí je budete dělat.

Na pomoučněný vál si nadrobno nastrouhejte brambory, přidejte žloutek, sůl a postupně si přidávejte mouku. Zpracujte těsto tak, aby se Vám nelepilo na vál a na ruce. Bude vypadat tak, jak jsem Vám vyfotila na obrázku. Z těsta si vyválejte váleček a nakrájejte na kousky, do kterého si zabalíte ovoce.

Mezitím si nachystejte dostatečně velký hrnec s vodou a  šišky vhazujte do vařící vody. Vařte tak dlouho dokud Vám nevyplavou nahoru. Potom je vyndejte děrovanou naběračkou.

Na talíři si je můžete posypat:

mák, práškový cukr, máslo

tvaroh, práškový cukr, máslo

mleté ořechy, práškový cukr, máslo

Na šulánky si můžete dát: povidlí, práškový cukr, máslo. Nebo i tvaroh, práškový cukr, máslo a také ořechy, práškový cukr, máslo. Šulánky mají rády obzvlášť děti.

Šulánky jsou: vyválíte váleček, ze kterého nakrájíte kousky a uvaříte ve vařící vodě. Když máte málo času můžete  si je takto uvařené použít i k masu - jen si je přelijete smaženou cibulkou s česnekem.

Šišky:

Klíčová slova: oběd, příloha

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *