Rajská omáčka s klobásovou směsí z brambor a masa
Popis
Rajská omáčka:
Na oleji osmažte nakrájenou cibuli, přidejte posekaný česnek a také chvíli osmažte. Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, celer a společně s cibulí osmažte, přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Přidejte rajský protlak, sekaná rajčata z plechovky /nebo čerstvá/, zalijte vývarem , dle chuti osolte. Povařte 30 minut. Vše rozmixujte. Na pánvičce si opečte papriky, nakrájejte si je nadrobno a vložte do omáčky. Omáčku dochuťte citronem, cukrem , pepřem dle své chuti. Pokud chcete můžete si přidat olivy. Pokud je omáčka řídká, zahustěte trochou hladké mouky, kterou si rozkvedláte v troše vlažné vody a vlijete do omáčky a rozmícháte. Toto si udělejte předtím než přidáte pečené papriky.
Klobásová směs:
Tato směs je zvláštní tím, že se do ní přidávají nastrouhané /pomleté/ syrové brambory. Touto směsí můžete i plnit střívka a udělat si klobásky. Já jsem z ní udělala koule /asi moje oblíbené a rychlé/ a dala je upéct do trouby.
Pomelte na středně velké vložce na masovém mlýnku -- brambory, maso, slaninu, cibuli, česnek. Směs osolte, přidejte si zakysanou smetanu, vejce, sůl, pepř a mletý zázvor dle chuti . Přidejte si trochu strouhanky, tak aby Vám šly vytvořit koule, nebo placičky. Ty dejte na plech s pečícím papírem. Dejte péct do trouby na 220 asi tak na 30 minut -respektive tak dlouho dokud nebudou dočervena.
Takto upečené nedávám do omáčky, ale nechávám na podávání samostatně.
Jako přílohu jsem si zvolila houskové knedlíky, které jsem popisovala v dřívějším receptu. Je dobrá také rýže, těstoviny, kuskus.