O oběd

Tento recept je velice jednoduchý, ale použijete ho po celý rok. Přes léto do těsta zabalíte čerstvé ovoce, v zimě kompotované třešně, ale také můžete zabalit měsíčky jablek a nebo hrušky. 

Postup:

Nejdříve si uvařte brambory ve slupce, nejlépe den dopředu. V receptu je  množství  uvedeno pro 2 větší jedlíky.

Takže si recept přepočítejte podle toho  pro kolik lidí je budete dělat.

Na pomoučněný vál si nadrobno nastrouhejte brambory, přidejte žloutek, sůl a postupně si přidávejte mouku. Zpracujte těsto tak, aby se Vám nelepilo na vál a na ruce. Bude vypadat tak, jak jsem Vám vyfotila na obrázku. Z těsta si vyválejte váleček a nakrájejte na kousky, do kterého si zabalíte ovoce.

Mezitím si nachystejte dostatečně velký hrnec s vodou a  šišky vhazujte do vařící vody. Vařte tak dlouho dokud Vám nevyplavou nahoru. Potom je vyndejte děrovanou naběračkou.

Na talíři si je můžete posypat:

mák, práškový cukr, máslo

tvaroh, práškový cukr, máslo

mleté ořechy, práškový cukr, máslo

Na šulánky si můžete dát: povidlí, práškový cukr, máslo. Nebo i tvaroh, práškový cukr, máslo a také ořechy, práškový cukr, máslo. Šulánky mají rády obzvlášť děti.

Šulánky jsou: vyválíte váleček, ze kterého nakrájíte kousky a uvaříte ve vařící vodě. Když máte málo času můžete  si je takto uvařené použít i k masu - jen si je přelijete smaženou cibulkou s česnekem.

O oběd P Polévka

Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou  cibuli a česnek. Přidejte rajský protlak a nakrájenou dýni na kostičky. Přidejte čočku a vývar, sůl, pepř.  Já přidávám hovězí vývar z dumbylinek.cz., je bez glutamátu a chemie. 

Vařte 20 minut. Před koncem si přidejte nadrobno nakrájenou červenou papriku, kurkumu, smetanu a dle potřeby si dochuťte - sůl, pepř, trošičku cukru.

Na talířku si na polévku  rozdrobte balkánský sýr a posypte jarní cibulkou.

M maso O oběd

Dnes Vám představím běžný a jednoduchý recept. Když jsem se učila vařit, učila jsem se vařit i tento jednoduchý recept a to je hlavní důvod, proč Vám ho popíši, protože v těchto jednoduchých receptech je základ našeho vaření.

Maso si nakrájejte na plátky, posolte si je a obalte v mouce. Na pánvičce si rozehřejte tuk a na něm osmahněte obalené plátky masa trochu do červena. Přidejte si k tuku kousek másla /asi 2 lžíce/ a na něm osmažte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova -- ke konci smažení si přidejte česnek, který jste si rozmáčkli a nasekali najemno. Osmažené maso si dejte do kastrolu, ve kterém budete maso dusit, přidejte osmaženou cibuli s česnekem. Přidejte si majoránku, houby a zalijte si vývarem. Maso musí být zatopené. Pokud si přidáváte sušené houby /ty jsem v tomto receptu přidávala já/, tak si je spařte vřelou vodou, vodu vylijte a houby si ještě jednou propláchněte teplou vodou. Posekejte si je nadrobno.

Pokud budete přidávat houby čerstvé, přidejte si je až ke konci vaření. Houby si osmažte na másle. Maso duste do měkka. Bude to tak asi 1,5 hodiny. Potom si omáčku dochuťte trochou majoránky, česnekem a kdo chce může si ještě přidat opraženou slaninu.  Na talíř si můžete dát ještě když chcete kroužky syrové cibule.

Pokud chcete omáčku hustší, dejte si do teplé vody trochu hladké mouky, rozkvedlejte a vlijte do omáčky a povařte.

Jako přílohu já ráda volím houskové knedlíky, / Ty jsem popsala již dříve v kapitole Houskové knedlíky/.

Nebo si můžete dát rýži, opečené brambory, bramboráčky.

Tento recept je naprosto vhodný do pomalého hrnce, kde dáte večer na 7 hodin a ráno máte hotovo. Spotřeba elektřiny u tohoto hrnce je velmi malá   .

V vaření

Dnes Vám popíši jak se skutečně jednoduše a rychle dají připravit bramborové  halušky.  Většinou se jich my, které, to neznáme bojíme vařit, že to nedokážeme. Ráda přivítám názor od hospodyněk, které  jsou v tom zkušené. 

Halušky děláme ze syrových brambor. Okrájíme brambory. Postrouháme je na struhadle, na kterém se strouhají brambory na bramboráky. Všude se uvádí, že se mají strouhat na tom nejjemnějším, zkusila jsem to, ale to bylo tak pracné a zdlouhavé, že jsem to vzdala. Postrouhám je tedy na tom jak známe strouhat na bramboráky / je to vlastně ten  střed/. Osolím a přidám žloutek - promíchám. Do brambor si nikdy nepřidávejte celé vejce , noky nebo knedlíky jsou potom sklovité a tužší. No a nyní mně napadlo, že použiji ponorný mixér a brambory rozmixuji, funguje to. Jsou vlastně jemně nastrouhané. Přidám mouku, vznikne Vám těsto jak vidíte na obrázku, v tom kastrolku.  Dejte si vařit hrnec s vodou, osolte si vodu. Nyní potřebujete cedník na noky, jak vidíte na obrázku. Přes něj  stěrkou protlačíte těsto do vařící vody, vaříte dokud Vám nevyplavou nahoru. Já je vyberu na cedník a propláchnu studenou vodou, aby tam nebyl žádný sliz z vaření. Z množství 500g syrových brambor si je vařte na 2 várky nebo si dejte 2 hrnce. Dávka je uvařena skutečně rychle.

Teď si je upravte jak chcete:

Tradičně s bryndzou - zde bryndzu rozředíte zakysanou smetanou a nalejete na halušky a posypete upraženou slaninou. 

Nebo se zelím a slaninou. Nejsou tak tučné. Uvařím asi 15 minut hlávkové zelí, kam přidám česnek, kmín, cukr. Nebo si použijte zelí sterilizované. Na pánvičce na kousku másla osmažím cibuli, přidám nakrájenou slaninu a osmažím. Vše přidám k zelí, dochutím octem, kmínem, resp. dle chuti jak máte rádi. Naleji na halušky.

Já je ještě používám takto: uvařím si halušky a nechám si je do druhého dne tzv. dojít. Potom si dám na pánev kousek másla a halušky na tom osmažím dozlatova. Používám jako přílohu k čemukoli tam, kde se používají bramborové knedlíky. Ony totiž na druhý den trochu změknou a moc dobře chutnají.   

O oběd T tvaroh

Nakrájejte rohlíky na plátky, přidejte vejce,  cukr, polijte šlehačkou a vše jemně zpracujte tak, aby se rohlíky navlhčily. Připravte si tvaroh, ovoce nebo džem.

Polovinu rohlíků dejte do pekáčku vymaštěného máslem , na to si dejte ovoce nebo džem a potřete tvarohem. Na tvaroh si rozprostřete zbytek rohlíků, na ně pokrájejte na plátky máslo. Vložte do trouby rozehřáté na 210 asi tak na 25 minut, podle toho jak Vám peče trouba.

Po vyndání pocukrujte a trochu si posypte skořicí a nebo kakaem. No a už si jen pochutnáváte.

G grilování M maso O oběd

Steak:

Je důležité si vybrat správné maso.  Kupujte maso z mladého býčka. Já kupuji maso z farmy Škoda, kde je vždy záruka kvality. Nemusíte kupovat to nejdražší, odzkoušejte si i levnější části. Tento steak jsem dělala z lopatkového plátku. Maso je potřeba naložit aspoň na 3 hodiny. Když je budete mít naložené přes noc, bude to lepší.

Do misky si dám trochu oleje, podle velikosti masa. Já jsem dělala steak z 1 kila. Do oleje přidám nastrouhaný česnek, pepř, kmín, zázvor, mletý koriandr, pár zrníček římského kmínu /je hodně aromatický/ Maso posolím a vetřu rukou sůl do masa. Potom potřu a vetřu do masa směs oleje s kořením. Přes léto, kdy je hodně čerstvých bylinek tak dávám  je. Maso si osolíte, potřete olejem a proložíte bylinkami. /česnek, rozmarýn, tymián, majoránka, oregáno, bazalka/ - ty si kombinujte dle své chuti, podle toho co Vám chutná.

Já jsem tento hovězí plátek dala grilovat do kontaktního grilu Catler  v celém kusu na 5 minut. Zde se opéká z obou stran, takže na rozehřáté pánvi by jste ho z každé strany dělali 5 minut. Steak byl vysoký 3 cm. Pokud ho budete mít vyšší budete ho dělat o něco déle. Po ugrilování ho nechte v zakryté misce 15 minut odpočinout. To se dělá proto, aby Vám, kdyby jste krájeli hned nevytekla šťáva z masa.Po vyndání si ho v míse přelijte trochou vřelého másla a zakryjte na těch 15 minut.

Potom už můžete nakrájet.

Jako přílohu si zvolte - hranolky, opečené brambory, bramborovou kaši nebo i chleba. 

DIP a přílohy:

  • Do misky  si nalejte olej, přidejte trochu soli a postrouhaný česnek, tím si potom, kdo chce maso natře, / u nás je to hodně oblíbené/
  • Udělejte si bylinková másla. Do změklého másla si přidejte sůl a můžete dělat různé kombinace -
  • máslo +sůl + nadrobno nakrájená pažitka
  • máslo  + sůl + nadrobno nakrájená cibule + feferonky
  • máslo + sůl + nasekané mandle /moc dobré na ryby/
  • Máslo s tím co si do toho dáte si zpracujte rukou dohromady, udělejte si váleček, který zabalíte do alobalu a dáte si ho do ledničky ztuhnout. Potom jen krájíte na kolečka a dáváte si ho při jídle na ugrilované maso.

Dipů je spousta, ten si přidejte podle své chuti, ze zakysané smetany, z rajčat, paprik, z ugrilované zeleniny.

Moc dobré je také potřít pažitkovým pestem: pažitka, sůl, olej, česnek - vše se jen rozmixuje.

Pesto můžete dělat z jakékoliv zeleniny.

Jako příloha je také dobrá vejmrda to je:

Nastrouhaná jablka, co nejrychleji  přelitá citronem, aby Vám nezhnědla, přidat cukr, nastrouhaný čerstvý křen, špetka soli.

Mohla bych psát donekonečna, těchto příloh je spousta, fantazii se meze nekladou.

Recepty podle ingrediencí:
M
P
S