K Koláč

Tartaletky jsou vlastně košíčky, které si můžete plnit tím co Vás napadne a máte rádi. Dělají se nasladko nebo naslano.

Já jsem tyto naplnila podle mé fantazie, můžete si změnit jak Vám bude vyhovovat.  Ta moje kombinace se  zdá velmi chutná.

Těsto:

Dejte si na vál všechny suroviny a zpracujte vše v těsto, které nebude lepivé / když tak si přidejte ještě trochu mouky/. Těsto si rozdělte na tolik dílů, jak máte velké formičky. Já jsem dávala do formiček průměru 11 cm. Vyválejte si na plát  asi 1/2 cm a vykrojte si větší kolečko ,než máte formičku. Těsto si přitlačte k okrajům, těsto, které Vám přečuhuje si odkrojte. Dejte bokem, všechny zbytky si použijte na poslední formičku.

Natřete si jamem. / Já jsem dala jam zázvorový/. Další vrstva je oříšková náplň, potom vrstva ze zakysané smetany. Dejte do vyhřáté trouby na plechu péct na 180 na 20-25 minut. Budou upečené , když se Vám budou oddělovat od formičky.

Nechte si zchladnout a polijte čokoládou, kraje si posypte strouhanými oříšky.

Ořechová náplň:

Já jsem si to zjednodušila a veškeré suroviny jsem dala do ručního mixéru a rozmixovala. Tuto směs natřete na jam. Když budete zpracovávat bez mixéru, použijte změklé máslo a všechny suroviny si zpracujte dohromady.

Náplň ze zakysané smetany:

Ušleháte bílky, do nich pomalu zašleháte cukr, zakysanou smetanu, mouku. Tuto náplň natřete na ořechovou náplň a dáte péct.

Čokoládová poleva:

Rozpusťte si máslo pod 100 stupňů a mimo sporák si do něho nalámejte čokoládu na vaření.  Míchejte ,až se Vám všechna čokoláda v másle rozpustí. Potom jí jen polijte tartaletky a po obvodu si posypte mletými oříšky. Dozdobte si jak se Vám líbí.

H hovězí maso K knedlíky O oběd

Tento recept můžete udělat také z vepřové krkovičky, ale místo vody si přidejte vývar. Guláš z vepřového masa je obtížnější dobře dochutit. Jako příloha je možné si dát  chleba, rohlík, knedlík, rýži, těstoviny atd.

Postup guláš:

Nejdříve si připravte všechny suroviny,  včetně nakrájení masa na kousky.

Na sádle s zauzenou slaninou si osmažte cibuli dozlatova. Před koncem smažení cibule si přidejte nadrobno nasekaný česnek. Na cibuli si dejte nakrájené maso a opečte je /orestujte/. Přidejte si na maso sladkou papriku a malou chvilku , asi půl minuty orestujte.  Přilijte si vývar, přidejte rajčatový protlak, kmín, sůl, pepř, majoránku. Bobkový list a nové koření dávám do čajítka, /nebo dejte do kousku plátýnka/, abych je potom nemusela z guláše vyndávat. Přidejte jednu nastrouhanou bramboru. 

Vařte do změknutí masa - asi 2 hodiny. Já dávám do pomalého hrnce, kde vařím 7 hodin, ráda nechávám přes noc.

Po uvaření dochuťte čerstvým česnekem, majoránkou, solí.

Postup karlovarský knedlík:

Rohlíky je lepší dávat trochu starší. Když je nemáte, tak pokrájejte čerstvé na kostičky a dejte do trouby oschnout. Krupičku zalijeme smetanou a necháme chvíli nabobtnat. K pokrájeným rohlíkům přidáme sůl, petrželku nebo pažitku, žloutky, smetanu s krupičkou, promíchejte a potom pomalu vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.  Rozstřihněte si třeba svačinový sáček ,dejte na něj část směsi a zarolujte do válečků, jak vidíte na obrázku. Když budete vařit ve vodě z boku si válečky z obou stran zavažte.  Já vařím v napařovacím hrnci  35 minut / zde se počítá 15 minut na nahřátí vody v napařovacím hrnci/. Když ve vodě, tak vkládáte do vařící vody a vaříte  20 minut . Po vyndání nemusíte knedlíky propichovat, tak jak to děláte u kynutých knedlíků.

O oběd Z zelenina

Tento recept je v naší rodině také velmi oblíbený. Dá se vařit po celý rok. Místo květáku můžete také dát brokolici.

Postup:

Do osolené vody si dejte vařit na 4 minuty květák. Po uvaření si ho pokrájejte na menší kousky. Přidejte si k němu všechny ostatní suroviny.  Česnek si posekejte nadrobno. Bůček nebo uzené maso si nakrájejte  nadrobno a přidejte k ostatním surovinám. Pokud nemáte pažitku nemusíte ji dávat, ale je to chutnější. Na pánev si dejte trochu oleje a smažte pomalu, aby jste lívanečky měly uvnitř propečené.

Můžete smažit buď v lívanečníku nebo za použití kovových kroužků, jak vidíte na obrázku. Nebo také jen tak na pánvičce.

Připravte si dip - zakysaná smetana, citron, trošku cukru a kopr nebo tak jak Vám chutná.

P Polévka S svítek

Tato polévka je  u nás velmi oblíbená, hlavně vnučkami a dcerou. Polévku připravíte buď z hovězích kostí nebo žeber. Maso omyjte, vložte do hrnce s vodou. / asi 4 l hrnec/.Vodu osolte, přidejte nové koření, bobkový list a očistěnou zeleninu. Jak polévka začne vařit, vytvoří se Vám nahoře tzv.  šum, ten seberte a vyhoďte.   Vařte pomalu, aspoň 2 hodiny. Já vařím v pomalém hrnci  7 hodin , klidně do rána a nemusíte se o nic starat. Spotřeba el. proudu je zde velmi malá.

Po uvaření si polévku přeceďte přes síto. Maso a mrkev si nakrájejte, přidejte do polévky, polévku dochuťte kořením, solí, přidejte si špetku mletého  muškátového oříšku. Přidejte si posekanou petrželku, já v zimě přidávám zmrazenou pažitku, kterou mám v mrazáku.

Svítek:

V mléce si rozšlehejte vejce, osolte, přimíchejte mouku. Můžete si přidat, posekanou petrželku nebo pažitku  a nebo nastrouhat česnek. Z této směsi si usmažíte palačinky na troše oleje na pánvi. Ty si potom nadrobno pokrájíte a přidáváte si je do polévky. Může to být i jako hlavní jídlo.

B buchty Z zákusek

Tento koláč se skládá ze tří těst a je velmi chutný a v  naší rodině velmi oblíbený. Množství surovin, které je zde uvedeno je na velký plech. 

První těsto:

První těsto je kakaové těsto. Z ingrediencí, které jsou uvedeny v receptu zpracujete kakaové těsto. Máslem nebo olejem vymastěte plech a vysypte strouhankou nebo moukou. Těsto vyválejte ve velikosti plechu na pečícím papíru.  Lépe se Vám potom přendá na plech. 

Druhé těsto:

Druhé těsto je tvarohová náplň. Do misky si dejte tvaroh, bílek, cukr, vanilku, citronovou kúru, mouku a pořádně promíchejte. Nalejte na kakaové těsto a dejte péct do trouby na 180 . Mezitím si uděláte piškotové těsto, které na toto těsto nalejete asi po 10 minutách. Je to proto, že moučník je dost vysoký a kdyby jste dali vše naráz nepropeklo by se a piškot by se Vám spálil.

Pečte podle toho jak Vám peče trouba okolo 30 minut. Že je upečený poznáte podle toho, že se Vám na bocích odděluje od plechu. Kdyby se Vám pekl rychle, ztlumte teplotu a nahoru si dejte alobal.

Třetí těsto:

Třetím těstem je piškot. Nachystejte si nejdřív všechny suroviny. Rozklepněte si vejce do šlehací nádoby. Trochu rozšlehejte, přidejte cukr, opět chvilku šlehejte a během šlehání přidejte postupně vřelou vodu. Šlehejte do tuha. Pomalu si přidejte olej  a mouku s práškem do pečiva.

M maso O oběd

Dneska Vám nabídnu recept na moji domácí sekanou. V receptech na sekanou je velmi těžké se orientovat. Je jich spousta, resp. tolik, kolik je kuchařek.

Recept, který jsem Vám napsala , je obvyklý recept, který se vaří.  Dělá se i sekaná s přidáním hub, oliv, čabajka , paprika, hrášek a další co Vás napadne. Já také dělám toto: masovou směs rozprostřu na igelit ,asi do velikosti menšího plíšku, prostě tak, aby se Vám po zarolování vydala na plech , na kterém budete sekanou péct. Máte dvě možnosti - usmažíte si vajíčka, třeba na cibulce a ty natřete na masovou směs, igelitem na kterém tuto směs máte si pomůžete ji zarolovat, jako roládu. Samozřejmě, že igelit potom vyhodíte.  Nebo si udělejte na plechu v troubě na pečícím papíru vaječnou omeletu /vejce si jen rozmícháte s trochou mléka a solí/ a nalejete na pečící papír a upečete, je to chvilka. To si potom jen přehodíte na roztaženou směs na igelitu a zarolujete / vezměte  papír s vejci, obraťte papírem nahoru na masovou směs a papír sundejte/. Při nakrojení to vypadá moc pěkně.

Tuto směs můžete použít na cokoliv. Udělat si koule a upéct, udělat si placičky, které osmažíte na troše oleje na pánvi. Do směsi si můžete dát také květák,  zelí nebo brokolici  a obalit na řízek a usmažit. Můžete péct a nebo i grilovat.

Postup:

Já dělám sekanou pouze z vepřového masa, které si umelu sama nebo si maso vyberu v krámu a nechám si je tam pomlet. Je šťavnatá, není suchá.

Maso pomelte na střední hrubost. Pokrájejte si zauzenou slaninu na kostičky a na ní si osmažte cibuli a česnek dozlatova. Pokrájejte si rohlíky na kolečka , zalijte je šlehačkou, aby Vám změkly. Takto změklé rohlíky si dejte také pomlet do mlýnku na maso.

K pomleté směsi si přidejte osmaženou cibuli s česnekem, sůl, vejce, koření a strouhanku. Nyní máte už připravenou směs ke zpracování, co z ní chcete udělat.

Já jsem udělala 2 šišky, jak vidíte na obrázku. Prkénko si posypte trochou strouhanky a na tom si vytvarujte válečky. Plech si trochu potřete olejem a vytvarované šišky si na něj dejte. Nyní si dejte do misky olej a hořčici, rozkvedlejte a tím  šišky potřete. Podlijte vývarem, zakryjte třeba alobalem a dejte péct do trouby na 220  asi hodinu. Mezitím si ale zkontrolujte  jestli není potřeba dolít trochu vody. Potom sundejte alobal a pečte tak dlouho, dokud Vám sekaná pěkně zezlátne.

Recepty podle ingrediencí:
M
P
S