O oběd

Tento recept je také velmi oblíbený v naší rodině. Důležité je koupit dobré hovězí maso. Já je kupuji od Farma Škodovi, kde je vždy zaručena vynikající kvalita masa.

Postup hovězí:

Nakrájejte si maso na  menší kousky, osolte a poprašte hladkou moukou. Na pánev si dejte trochu oleje a maso na něm opečte. Maso si dejte bokem. Na pánev si dejte kousek másla a zauzenou slaninu , přidejte nadrobno nakrájenou větší cibuli, potom česnek, cukr a zeleninu / nadrobno nakrájenou/ a opečte lehce dozlatova.  Přilejte pivo a povařte asi 5 minut, dokud se Vám neodpaří alkohol. Maso si dejte do pekáčku, ve kterém budete dusit, přidejte k němu opečenou zeleninu, rajský protlak, bobkový list, rozmarýn a vývar. Promíchejte, zakryjte pokličkou a dejte na 220  asi tak na 2 hodiny péct, dokud nebude maso měkké. Během pečení se na maso podívejte a když tak dle potřeby přidejte trochu teplé vody. Po upečení si dochuťte dle své chuti, sůl, cukr, pepř.  Pokud budete dělat v pomalém hrnci, můžete si dát i přes noc na 7 hodin. Výhoda je, že se nemusíte vůbec o nic starat a také se Vám nic nepřipálí.  

Jako přílohu si můžete zvolit cokoliv, já jsem zvolila bramboráčky. Hodí se rýže, knedlíky, atd.

Postup bramboráčky:

Brambory si nastrouhejte na jemnějším struhadle, strouhejte rychle, ať Vám nezešednou, vysypte si je na cedník a vymáčkněte si z nich vodu. Vraťte do misky a přidejte vejce, postrouhaný česnek, sůl, mléko, mouku, majoránku a vše pořádně promíchejte. Pozor, bramboráčky snesou víc soli, zde dejte tak jednu čajovou lžičku.  Velmi chutné jsou smažené na litinové pánvičce, dejte si trošku sádla nebo oleje a smažte na středním stupni /medium/, aby byly propečené. Dejte na papírovou utěrku, aby jste odstranili přebytečný tuk.

Vanilkové rohlíčky jsou u nás nejoblíbenější cukroví. Nepeču je jen na Vánoce, ale i během roku, místo kupovaných sušenek. Tento recept máme velmi oblíbený.

Postup:

Z uvedených přísad zpracujeme těsto. Dáme je do chladničky aspoň na 2 hodiny odpočinout. Z těsta si potom odkrajujeme menší dílky, vyválíme na tenčí váleček, z něho si nakrájíme stejné dílky, které vyválíme na tyčinku a zahneme v rohlíček. Dáváme na plech s pečícím papírem. Pečeme je na 210 asi 10 minut. Jsou upečené, když po bocích začnout hnědnout. Postupujeme tak, že na plech pokrytý pečícím papírem, který jsme pocukrovali / cukr + vanilkový cukr/, klademe teplé rohlíčky, seshora je také pořádně pocukrujeme. Ukládáme je až vychladnou. Tento způsob cukrování je lepší než je obalovat teplé v cukru.  

 

B bio produkt S sirup

Dnes Vám nabídnu domácí bio sirup. Doma na zahradě nikdo nehnojíme, ovoce je velmi kvalitní, ale často nevíme co dělat s přebytky ovoce, tak je necháme prostě shnít. Brzy budou třešně, kde jich máme většinou spoustu a nevíme co s nimi. Před pár lety jsem zkusila z nich vyrobit sirup a výsledek velmi překvapil. Ten na obrázku je z roku 2020, ten druhý je z jablíček a je také výborný a je z roku 2021. Sirup nekvasí a nekazí se. Dávám ho do třílitrových zavařovacích sklenic a do sklepa, kde je v chladnu a tmě.

Dělám ho už podle stejného receptu už 45 let, co naše děti byly malé.

Můžete ho dělat z citronů, ostružin, malin, jahod, prostě co Vás napadne.

Postup:

Ovoce, které jde odšťavnit si odšťavněte. Nebo je jen rozmačkejte. Tak to dělám u třešní. Rozmačkám je, přidám vodu a kyselinu citronovou, druhý den jen vymačkám šťávu přes hrubší cedník a potom přecedím přes jemný a přidám cukr s petolem.  Nechte rozpustit cukr a nalijte si do nádoby ve které budete skladovat. 

I když u některého ovoce je to pracnější, výsledek stojí za to. Pokud budete dělat z jablek a máte odšťavňovač je to snadné , mošt si přeceďte přes jemné sítko a přidejte si vodu, kyselinu citronovou a nechte do druhého dne stát. Potom si přidejte cukr s petolem, nechte ho rozpustit a máte hotovo. Jablka, která Vám ještě nyní zbývají se tak dají ještě využít a nemusíte je vyhazovat. Ovoce si můžete dát víc než jak je uvedeno v receptu, ostatní poměr si dodržte.

Pokud nemáte odšťavňovač, je to pracnější, jablka si postrouhejte a potom musíte přes sítko vymačkat šťávu, jde to také, dělala jsem tak 30 litrů. Zrovna tu, co je na obrázku.

Pokud si ji budete dělat ze svého ovoce, máte ji za pár korun, plnou vitamínů a nechemickou.  

Předkládám Vám ukázku mého cukroví. Tato kapitola je velmi obsáhlá. Mohu se jí v dalších částech věnovat, pokud Vás to zajímá. Základem dobrého cukroví jsou kvalitní suroviny - tj. máslo, ořechy, dobrá mouka, čokoláda , žádné náhražky. V této kapitole ráda uvítám Vaše cukrářské dovednosti. 

M maso rýže O oběd

Tento recept se dělá z hovězího masa, ale je možné ho dělat i z vepřového masa, je to levnější a také velmi dobré.

Postup:

Nakrájejte si maso na větší plát, naklepejte je přes fólii. Osolte a potřete plnotučnou hořčicí a smaženými vajíčky. Dávám smažená, místo vařených, lépe se to potom roluje a  lépe drží při nakrojení.

Klobásku rozkrojte napůl , okurky také a dejte na vajíčka. Zarolujte a převažte pevně motouzem. 

Obalte válečky v mouce a osmažte na pánvičce na oleji dozlatova. Na olej přidejte zauzenou slaninu nadrobno nakrájenou, na ní nadrobno nakrájenou cibuli, osmažte ji dozlatova.

Do pekáčku přendejte opečené maso, vývar, osmaženou cibuli. Pokud Vám zbydou smažená vejce přidejte je tam také a přidejte si také nadrobno nakrájené asi 2  kyselé okurky.

Dejte do trouby na 220 péct, asi tak na 1,5-2 hod. dokud nebude maso měkké. Hovězí maso bude trvat déle.

Po upečení maso vyndejte, sundejte motouz, nakrájejte si je a upravte omáčku - přidejte smetanu, zakysanou smetanu, pepř, sůl, případně i hořčici. Pokud je omáčka řídká přidejte do smetany hladkou mouku, rozkvedlejte, vlijte do omáčky a ještě chvilku  povařte. Podávejte s knedlíkem / ten jsem popsala v dřívějších receptech/ a nebo s rýží. Rýži uvařte podle návodu na sáčku a přidejte si do ní sůl a kousek másla.

M maso O oběd

Tento řízek je z vepřové krkovičky. Je možné použít ještě maso z kýty. Nepoužívejte maso z kotlety, řízek bude suchý.

Postup:

Maso si nakrájejte asi na 1 cm plátky - přes vlákno -

je to moc důležité. Pokud by jste si maso nakrájeli po vláknu, nenaklepete je a řízek  bude tuhý. Maso si přes fólii naklepejte, ne úplně na slabo. Maso je nejlepší mít do druhého dne naložené - dejte si do misky trochu oleje a z každé strany si trochu natřete. Porovnejte si je do misky na sebe, zakryjte a nechte v chladnu do druhého dne rozležet. Druhý den si řízky posolte. Dělá se to proto, jelikož kdyby jste posolili před naložením ,sůl by maso zbytečně vysušovala.

Do obalovací misky si rozšlehejte vejce se šlehačkou, /množství si připravte podle toho, kolik budete dělat řízků/. Do další misky si dejte  hladkou mouku. Strouhanku míchám napůl z rohlíků s kukuřičnou strouhankou./ koupíte ji například v Penny marketu/. Obalte řízky v tradičním postupu - mouka, vejce, strouhanka. Strouhanku si trochu přitlačte , prostě tak, když řízek zvednete, tak Vám strouhanka nespadne a také nevidíte neobalené maso.

Smažíte v oleji, s trochou másla. Oleje si dejte tolik, aby řízky nebyly celé potopené. Já smažím na litinové pánvi a na stupni medium. Před dosmažením si na každý řízek dejte malý plátek másla.

Postup bramborová kaše:

Brambory si okrájejte, nakrájejte na kousky. Několikrát si je ve vodě propláchněte, aby jste vyplavili škrob. Vybírejte si brambory, které nejsou tolik škrobnaté. Vyberte si hrnec o trochu větší, aby jste v něm potom mohli kaši zpracovat. Vařte asi 25 minut. Všechnu vodu slijte, zakryjte a chvilku počkejte. Ohřejte si šlehačku /smetanu nebo i mléko/.

Brambory osolte a šťouchadlem na brambory si je pořádně rozmačkejte a promíchejte s máslem. Pracujte rychle. Potom si přilejte vřelou šlehačku a pořádně šťouchadlem rozpracujte tak, aby jste v kaši neměly žádné hrudky.

Tato kaše je tradiční, která se u nás dělá. Můžete si ji čímkoliv ozvláštnit - uvařená mrkev, celer, brokolice, atd. Polít smaženou cibulkou na másle a posypat bylinkami.

Rada:

Řízky se dělají z mnoha druhů mas. Například kuřecí maso je samo od sebe bez chuti a suché. Když ho uděláte hned, upravený jen osolením, výsledek moc chutný není. Já toto maso trochu naklepu, každý plátek osolím, na rozdíl od vepřového masa, rozpustím máslo, přidám česnek a naklepané maso tím natřu a nechám do druhého dne uležet. Máslo z toho před obalováním nesundávám, obalím tak. Stejně tak naložím maso z králíka, kuřecí stehna /která smažím velmi pomalu, aby se prosmažila/.

Recepty podle ingrediencí:
M
P
S