S Sušené ovoce

Dnes Vám představím úpravu třešní, která není obvyklá, ale je  velmi chutná a použitelná v mnoha receptech.

V dřívějším receptu jsem popisovala štrůdl se sušenými švestkami a nebo sušenými třešněmi.

Dneska Vám napíši jak si je jednoduše připravíte na zimu.

Třešně musíte odpeckovat, je to pracnější, ale jinak to nejde. Po odpeckování z nich částečně vymačkejte  šťávu. Nevylévejte si ji. Já místo odpeckovače volím ruce, zdá se mně to rychlejší. Budete je mít rozpůlené na půlky. Můžete je dát schnout na sluníčko, třeba na plech s pečícím papírem. Nebo do sušárny. Sušte je tak do 2/3, aby v nich zůstalo ještě trochu šťávy.  Procukrujte je podle toho jak je chcete sladké  a  naplňte jimi skleničky. Zavíčkujte a dejte sterilovat na 20 minut na 80 stupňů.

Ze šťávy , kterou jste ze třešní vymačkali si udělejte šťávu , kterou jsem popisovala v dřívějším receptu. Přidejte si do šťávy  také šťávu z pár citronů. 

O oběd Z zelenina

Koule:

Nakrájejte si na kostky žampiony, uzenou krkovičku a nadrobno uvařený květák /vařte si ho 3 minuty/. Přidejte vejce, zakysanou smetanu, majoránku, česnek, kmín, dle chuti si dosolte. Přidejte si tolik strouhanky, aby Vám šly udělat koule. Ne tolik, aby jste je měly tuhé. Pořád  se Vám bude hmota lepit na ruce. Obalte si v trojobalu.  Smažte na oleji, tak aby Vám koule plavaly. Smažte dočervena.

Brambory:

Oloupejte si brambory, dejte do studené osolené vody a vařte 30 minut. Brambory si osolte, dejte  na ně studené máslo a pažitku nebo jarní cibulku.

Salát:

Salát je zvláštní tím, že na něj dávám mléčný nálev. Dejte si do hrnečku trochu octa, do toho trochu soli a asi tak 3 lžičky krupicového cukru. Přidejte si tak 2 dcl studeného mléka, zamíchejte než se Vám cukr rozpustí. Tento sladkokyselý nálev si udělejte podle své chuti, myslím tím množství cukru.  Nalejte na opraný salát. No a už můžete obědvat. Dobrou chuť.

H hovězí maso O oběd

Vyberte si maso na roládu, upravte si je na plát, posolte, poklaďte plátky anglické slaniny, másla, posypte česnekem a zarolujte a pevně si zatáhněte motouzem. Ze všech stran opečte na oleji. Přidejte kousek másla a opečte na ní celer, mrkev a cibuli do červena. Maso vraťte do pekáčku, zalijte vývarem a pečte zakryté do měkka na 200 asi tak 2 hodiny, Záleží na tom jaké máte maso. Po upečení omáčku rozmixujte, zahustěte moukou rozkvedlanou ve vodě. Omáčku dochuťte solí, citronem, cukrem dle Vaší chuti. Do vřelé omáčky si přidejte ještě kousek másla a už nevařte. Knedlíky si uvařte podle receptu, který jsem popisovala již v předešlých receptech. Jako příloha se hodí kompotované brusinky nebo rybíz.

Pokud si budete zavařovat svůj rybíz, dejte ho do skleničky jen prosypaný cukrem a tak zavařte - 20 minut při 80 stupních.   

L lívanečky O oběd

Tento recept je velmi jednoduchý a chutný. Lívanečky budou chutnat obzvlášť dětem a pokud nejí tvaroh, je toto řešení.

Postup:

 

V misce pořádně promíchejte žloutky, vanilkový cukr a cukr. Přidejte ostatní suroviny. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Smažte v pánvičce na lívanečky / na medium/. Pánev si potřete olejem, sádlem a smažte do růžova z obou stran. Nechte trochu zchladnout a ozdobte si šlehačkou, ovocem dle Vaší volby.

O oběd š špenát

Nejdřív si usmažíme bramboráčky. Nastrouhejte brambory na středním struhadle. Pracujte rychle, aby Vám brambory nezčernaly. Přilejte vřelé mléko a přidejte všechny ostatní suroviny. Máte vytvořené těsto ke smažení.  Vezměte si menší průměr pánve. Lépe se Vám s tím bude pracovat. Na pánev si dejte trochu oleje, sádla , těsto si rozetřete na celou pánvičku, aby jste je měli všechny stejné. Smažte dočervena.

Špenátovou náplň zhotovíte takto:

Nakrájejte nadrobno jarní cibulku, dejte do mísy, přidejte nadrobno pokrájený čerstvý špenát, přidejte postrouhaný česnek, vejce, majoránku, kmín, sůl, pepř a mouku. Vše promíchejte a trochu rozmixujte , ne úplně dohladka.

Potřete si tukem stejnou pánev, na které jste smažili bramboráčky. Dejte na rozehřátý tuk velkou lžíci špenátové směsi, rozetřete na pánvi, ale ne na celou. Chvíli smažte, potom přiklopte jedním bramboráčkem, smažte ještě chvíli, aby se Vám špenátová vrstva usmažila. Podeberte a bramboráčkem si dejte na prkénko a zarolujte. Máte hotovo, jen si přidat  zeleninovou přílohu.

Kdo nechce nemasovou verzi může si přidat uzeninu nebo osmahnuté maso dle své volby.

C cukroví K krémový řez

Do robotu si dejte bílky, přidejte špetku soli. / Sůl se dává proto, aby se Vám lépe ušlehaly bílky/. Chvíli šlehejte a postupně si přidávejte cukr, šlehejte do tuha. Postupně si potom přidávejte mouku, kterou jste promíchali s mletými ořechy. Nachystejte si plech s pečícím papírem /není nutné papír natírat tukem/  a na něj  pravidelně rozetřete vyšlehanou směs. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180  asi na 10 minut. Že je těsto upečené poznáte podle toho, když opatrně na těsto zmáčknete prstem a vrátí se Vám zpět.

Upečený korpus nechte vychladnout, ořízněte nepravidelné okraje, plát si rozkrojte na tři díly. Máte ho tak připravený na potření krémem.

Krém:

Do kastrolku nalejte mléko, espresso, přidejte cukr, pudink Zlatý klas /když ho nemáte, dejte si 3 lžíce kukuřičného škrobu/, l lžičku kakaa, vanilkový cukr, polohrubou mouku.  Vše pořádně promíchejte a  uvařte hustou kaši. Nechte zchladnout , dejte do robotu a do této hmoty vešlehejte trochu změklé máslo, přimíchejte mleté ořechy. Krém natřete na plát, přiklopte dalším, znovu natřete a přiklopte třetím plátem. Krém si natřete také na okraje. Po namočení do čokolády budete mít štafetku pěkně zarovnanou. Nyní dejte třeba do lednice ztuhnout, aby se Vám dobře nakrájelo na kousky. Já jsem krájela po třech centimetrech. Rozpusťte si máslo, tak aby bylo vřelé, ale nevařilo. Do něho si nalámejte čokoládu a mimo sporák mícháním v tomto vřelém másle rozpusťte. Nechte si čokoládu chvíli zchladnout, aby Vám dobře držela na zákusku. Namočte si štafetku z obou stran, dejte na pečící papír. Pokud Vám trochu čokolády zteče na papír, tak až ztuhne tak ji odkrojte a můžete použít jinde. No a máte hotovo, jen si uvařit kafíčko a ochutnat. 

Recepty podle ingrediencí:
M
P
S