V této uspěchané době každá uvítáme , když je vaření co nejjednodušší.

Z uvedených surovin udělejte těsto. Rozdělte si je na  dva díly. Vyválejte placku, kterou si přeneste pomocí válečku na plech s pečícím papírem. Když nemáte pravidelně, upravte si je na celý plech. Na tento plát dejte nahrubo postrouhaná jablka /která jste si v misce smíchali s pudinkem/, posypte trochu cukrem /dejte tolik jak ho chcete mít sladký/. Dále posypte mletou skořicí, trochou strouhanky /nebo piškoty/ a posypte si rozdrcenými ořechy. Nyní si uválejte druhý plát, zde se snažte o trochu víc, aby Vám pokryl jablka. Když Vám někde přesahuje, upravte, buď podsuňte nebo odkrojte a doplňte, kde Vám chybí.

Nyní potřete rozšlehaným vejcem s trochou vody. Vidličkou si trochu těsto propíchejte, aby Vám odcházela při pečení pára. Pečte na 220 asi tak na 30 minut, podle toho jak Vám peče trouba.

Po vyndání si pocukrujte práškovým cukrem a jděte si uvařit kafíčko , můžete už ochutnat.  

B buchty O oběd

Tento recept je velmi jednoduchý a hlavně oblíbený u dětí. 

Postup:

Nejdříve je potřeba upéct buchtičky. V receptu je uvedeno množství, které se Vám vydá na celý velký plech. Já peču poloviční dávku, zde si množství rozpočítejte.

Do mísy rozdrobíme kvasnice, nasypeme na ně sůl a utřeme na kašičku. Říká se, že kvasnice ve styku se solí potom nenakynou, ale opak je pravdou. Já takto dělám už 40 let. Přidejte část mouky, vejce, olej, pudink. V teplém mléce si rozpusťte cukr, přilejte do mísy. Postupně si přidávejte zbytek mouky, těsto si podebírejte odspodu. Těsto Vám nesmí lepit, odděluje se od mísy. Jelikož každá mouka je jiná, můžete jí dát méně nebo  víc. Těsto si seshora posypte troškou mouky a dejte na teplé místo kynout. Když je chladno tak si trochu předehřejte troubu a dejte do ní. Až Vám těsto zdvojnásobí objem,/ asi tak za půl hodiny/ odspodu zamíchejte. Celkem opakujete 3x. Potom vysypte na pomoučněný vál. Kousek si odkrojte, vyválejte váleček, který nakrájíte na kousky, ze kterých udělejte kuličky / nezáleží jak budou pravidelné/ a naskládejte na pomaštěný plech. Seshora potřete také tukem. /rozpusťte si olej, do kterého dejte kousek másla/.

Dejte ještě na 20 minut na teplé místo kynout. Mezitím si vyhřejte troubu na 210 stupňů, vložte plech a pečte 25-30 minut, podle toho jak Vám peče trouba. Buchtičky budou na povrchu zlatavé a křupavé. Po vytažení z trouby si je na povrchu potřete olejem s máslem.

Pudink:

Podle množství strávníků si uvařte vanilkový pudink, který musí být řidší, dejte si o trochu víc mléka. Já část mléka nahrazuji šlehačkou, pudink je potom jemnější a krémovější. Přidávám také kousek másla. 

Jablečná pěna:

Oloupejte jablka, odstraňte jádřince, dejte do kastrolku s vodou a cukrem a uvařte do měkka. Dejte potom na síto, aby Vám odtekla nadbytečná voda a nechte zchladnout. Oslaďte si podle chuti a přidejte si mletou skořici a trochu citronu. Do zchladlých jablíček  přidejte bílky / na 5 středních jablek 3 ks./ a ušlehejte.

No a máte hotovo jen začít ochutnávat.

M máslové pečivo

Tento recept na pečivo je zajímavý tím, že přidáváte studené máslo , sýr a ořechy.

Já těsto zpracovávám v pekárně na chleba. Zde postupujete tak, že všechny suroviny dáte do pekárny a ta Vám těsto zamíchá a těsto v ní vykyne. Kvasnice si zde rozdrobte do mouky, těsto Vám vykyne. Pokud se Vám zdá těsto řídké, přidejte si ještě trochu mouku. Každá mouka nemá totiž stejné množství lepku. Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněný vál. Rozdělte na 2 díly. Každý díl si rozválejte na oválnou placku a  postrouhejte na ni studené máslo. Zarolujte a nechte zakryté půl hodiny kynout. Každý váleček si roztáhněte znovu buď rukou nebo válečkem opět na oválnou placku. Pozor ať si nevytlačíte máslo. Na tuto placku si nastrouhejte sýr, opět zarolujte a z tohoto válečku si nakrájejte kousky, které si trochu zploštěte a dejte na plech s pečícím papírem. Natřete si rozšlehaným vajíčkem se 2 lžičkami studené vody a posypte posekanými ořechy. Přikryté nechte ještě půl hodiny kynout. Potom vložte do vyhřáté trouby na 210 a pečte asi tak 25 minut do červena. Řiďte se podle toho jak Vám peče trouba. 

Těsto můžete zpracovat i v robotu. Zde si dejte také všechny suroviny do robotu, opět kvasnice nadrobte do mouky. Pokud budete zpracovávat ručně, utřete si kvasnice se solí na kašičku a postupně si přidávejte ostatní suroviny. Hodně se píše o tom, že kvasnice nesmí přijít do styku se solí, ale já mám vyzkoušeno za mých 40 let vaření, že to tak není. Na kterékoliv buchty kvasnice se solí utřu a ještě se mně nestalo, že by kvůli tomu těsto nevykynulo. Těsto si potom dejte kynout, po vykynutí jednou odspodu zamíchejte. Po vykynutí vyklopte na vál a postupujte tak jak jsem popsala výše. 

B buchty C cukroví Z zákusek

Těsto na zhotovení šátečků je velice snadné. Dejte si do mísy všechny ingredience a vypracujte těsto. Máslo si dejte změklé /pokojová teplota/. Pokud máte robot udělejte si těsto v robotu.

Těsto vyválejte a podle toho jaké máte tvořítko, si vyberte kolečko, kterým vypíchnete těsto, dáte do tvořítka, zavřete je a už jen vyndáte hotový šáteček. Je  to rychlé, dá Vám to o mnoho méně práce, než kdyby jste tvořili ručně jen pomocí kolečka. Dejte na plech na pečící papír. /Nenatírá se tukem/. Šátečky si potřete rozšlehaným vejcem, do kterého jste si dali 2 lžičky studené vody. Potom už jen posypte nahrubo posekanými vlašskými ořechy a dejte péct na 210 asi tak 20 minut do červena, řiďte se podle toho jak Vám peče trouba. Hotové si pocukrujte moučkovým cukrem.

Na náplň si můžete dát cokoliv, /tvaroh, marmeláda, čerstvé ovoce atd./.

Já jsem dala jako náplň tvaroh. Použijte si tvaroh v celofánové kostce, ne ve vaničce / ten je moc řídký/.

Přidejte žloutek, podle chuti práškový cukr, změklé máslo /nevynechávejte je, tvaroh by jste měli suchý, drtinový/, vanilkový cukr a můžete dát také rozinky.

Moc dobrá je také náplň - povidla, mleté ořechy, rozpuštěné máslo, trochu mleté skořice. Místo povidel můžete použít i jakýkoliv džem, který máte rádi. 

M maso O oběd Z zelenina

Rajská omáčka:

Na oleji osmažte nakrájenou cibuli, přidejte posekaný česnek a také chvíli osmažte. Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, celer a společně s cibulí osmažte, přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Přidejte rajský protlak, sekaná rajčata z plechovky /nebo čerstvá/, zalijte vývarem , dle chuti osolte. Povařte 30 minut. Vše rozmixujte.  Na pánvičce si opečte  papriky, nakrájejte si je nadrobno a vložte do omáčky. Omáčku dochuťte citronem, cukrem , pepřem  dle své chuti. Pokud chcete můžete si přidat olivy. Pokud je omáčka řídká, zahustěte trochou hladké mouky, kterou si rozkvedláte v troše vlažné vody a vlijete do omáčky a rozmícháte. Toto si udělejte předtím než přidáte pečené papriky.

Klobásová směs:

Tato  směs je zvláštní tím, že se do ní přidávají nastrouhané /pomleté/ syrové brambory.  Touto směsí můžete i plnit střívka a udělat si klobásky. Já jsem z ní udělala koule /asi moje oblíbené a rychlé/ a dala je upéct do trouby.

Pomelte na středně velké vložce na masovém mlýnku -- brambory, maso, slaninu, cibuli, česnek. Směs osolte, přidejte si zakysanou smetanu, vejce, sůl, pepř a mletý zázvor dle chuti . Přidejte si trochu strouhanky, tak aby Vám šly vytvořit koule, nebo placičky. Ty dejte na plech s pečícím papírem. Dejte péct do trouby na 220 asi tak  na 30 minut -respektive tak dlouho dokud nebudou dočervena.

Takto upečené nedávám do omáčky, ale nechávám na podávání samostatně.

Jako přílohu jsem si zvolila houskové knedlíky, které jsem popisovala v dřívějším receptu. Je dobrá také rýže, těstoviny, kuskus.

S sušení potravin

Pokud se Vám urodí větší množství  ořechů, není je kde sušit, můžete si zvolit tento způsob zavaření ořechů, který Vám popíši. Já takto ořechy uchovávám již spoustu let a tak je mám vždy po ruce.

Ve sklenicích Vám vydrží až 3 roky a nežluknou. Je dobré je uchovávat v chladnu a temnu.

Ořechy si vyloupejte a dejte do sušičky usušit. Pokud ji nemáte, zkuste třeba na radiátorech, není to tak pohodlné a estetické, ale taky je tak usušíte.

Nasypte si je nasucho do čistých a suchých sklenic /můžete je dávat i do větších - 3 - 5 litrů/. Zavíčkujte čistým, suchým a novým víčkem. Dejte do zavařovacího hrnce , zalijte do 2/3 vodou a sterilujte 20 minut na 80 stupňů.  Ještě jednou připomenu, že ve sklenicích je máte nasypané bez jakýchkoliv přísad - voda, cukr atd. 

No a máte hotovo, jen je uskladnit.

Recepty podle ingrediencí:
M
P
S