Z tohoto množství zhotovíte těstoviny pro 2 osoby. Dávám špaldovou mouku, protože je zdravější a tolik nezatěžuje organismus.

Postup:

Na vál si dejte mouku /nedávejte si úplně všechnu, když tak si ji potom přidáte. Množství mouky v receptu totiž nemusí být úplně přesné, záleží na tom jak velká budete mít vejce.  Uprostřed si udělejte prázdný kruh, do kterého si dejte všechny ostatní suroviny. Postupně si do této směsi přimíchejte mouku, tak, aby jste si moukou těsto nezahltili a pěkně rozpracovali. Nakonec si těsto pořádně na válu  vyhnětete, tak aby se Vám nelepilo, ale přesto nesmí být moc tuhé. Měli by jste problém je vyválet. Pokud máte strojek můžete si udělat na něm. Já krájím ručně, protože mne zlobí ten nepořádek s tím strojkem.

Těsto si rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme. Při vyvalování si podsypete troškou mouky.

 Pokud chceme těstoviny stejné, tak si nepravidelnost odkrojíme a tyto odkrojky narovnáme na sebe - já si z nich udělám těstoviny do polévky.

Z takto udělaných plátů si udělejte těstoviny, jak máte rádi.

Mezitím si dejte na sporák dostatečně velký hrnec s vodou a solí, uveďte k varu. Těstoviny vhazujte do vařící vody, během vaření s nimi míchejte, aby se Vám nepřichytily ke dnu.

Takhle velké těstoviny co jsou na obrázku vaříme asi 8 minut. Menší méně. Během vaření si je ochutnejte, podle toho poznáte, zda jsou již hotové. Uvařené těstoviny sceďte, propláchněte studenou vodou, dejte na mísu, přidejte kousek másla.

No a teď si je můžete servírovat buď nasladko:

  • tvaroh, cukr, máslo
  • mák, cukr, máslo
  • ořechy, cukr, skořice, máslo
  • mák, povidlí, trochu cukru -říkám tomu špinavé těstoviny, jsou moc dobré
  • bryndza, slanina

Rajčatová omáčka:

  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • olej
  • 100ml vývaru

Na oleji osmažte cibuli, posekaný česnek, na kostičky nakrájenou mrkev. Přidejte bylinky, rajčata, vývar, osolte, vařte asi 15 minut a občas zamíchejte.

Já vařím a přidávám do této omáčky masové kuličky:

  • 500g mletého masa /např. vepřové + hovězí/
  • 1 nadrobno nakrájená malá cibule
  • 50g strouhanky, 
  • sůl
  • pepř
  • lžíce zakysané smetany
  • Všechny tyto suroviny  zpracujeme v těsto a uděláme z něho kuličky, které vložíme do omáčky viz. výše. Dáme do trouby na 200 a pečeme asi 20 minut. Dle potřeby si podlijte ještě trochou vývaru.

Při servírování si můžete ještě posypat bazalkou, petrželkou nebo pažitkou.

Boloňská omáčka:

  • 250g mletého vepřového masa
  • 250g mletého hovězího masa
  • 75 g slaniny
  • l konzerva loupaných rajčat
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/4 celeru
  • 1/2 čaj. lžička tymiánu
  • 1/2 čaj. lžičky oregana
  •  250 ml vývar / na ten používám bujon dle obrázku/
  • olej
  • sůl

Na oleji se slaninou  osmažíme cibuli, přidáme maso a osmažíme. Potom si přidáme najemno nastrouhanou mrkev a celer a rajčata i se šťávou. Podlijeme vývarem, osolíme, opepříme a přidáme bylinky. Pozor při solení, jelikož vývar je už slaný. Já dám do trouby na 210 asi 20 minut. Pokud je  omáčka moc hustá, tak si ji ještě zřeďte vývarem. Nakonec si dochuťte, dle Vaší chuti - sůl, pepř.

Omáčka Arrabbiata:

  • 250g rajčat
  • 200g oliv
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 červené papriky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 ml bílého octa
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl

Na oleji osmažíme  na kostičky nakrájenou cibuli, česnek, papriku do změknutí. Přidáme cukr, ocet a vaříme, dokud se neodpaří tekutina. Přidáme nakrájená rajčata a olivy smíchané s rajčatovým protlakem a pod pokličkou vaříme asi 10 minut, dokud se neuvaří rajčata. Podle chuti osolíme.

Smetanovo - sýrová omáčka:

  • 50g máslo
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml vývar
  • 250 ml smetana
  • 100g sýr, jaký máte rádi
  • petržel
  • rozmarýn
  • sůl

Na másle si  osmažte cibuli, posekaný česnek, přilijte smetanu a vývar a povařte. Tuto směs si rozmixujte, aby jste tam neměly kousky cibule a česneku. Přidejte si postrouhaný sýr, ochutnejte a dle potřeby si přisolte. Pokud máte omáčku řídkou v troše studeného mléka si rozmíchejte trochu hladké mouky a vlijte do omáčky. přidejte si posekanou čerstvou petrželku a rozmarýn a ještě chvilku si povařte.

Houbová omáčka:

  • 100 ml vývaru
  • 200 ml sladké smetany
  • 1/2 cibule
  • 200g hub /žampionů/
  • olej
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 1/2 lžičky  oregana
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky bazalky

Na oleji osmažíme cibuli, česnek, přidáme na proužky nakrájené houby, zalijeme vývarem a smetanou, přidáme bylinky a  asi  15  minut povaříme.  Dosolíme dle chuti.

Sýrová omáčka Carbonara:

  • 100g prorostlé slaniny
  • 100 tvrdého strouhaného sýra /parmazán/
  • 3 velká vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 1 pol. lžíce oleje
  • sůl a pepř.

Na oleji v hlubší pánvi osmažíme nakrájenou slaninu spolu s rozmáčknutým česnekem. Ten potom vyhodíme. Tři čtvrtiny sýru smícháme s rozšlehanými vejci a trochou soli. Do pánve přidáme horké těstoviny, stáhneme z plamene a na těstoviny přidáme sýrovo-vaječnou směs. Pořádně promícháme. Vejce na horkých těstovinách ztuhnou, ale nesrazí se, nevypadají tedy jako smažená vejce. Potom posypeme zbylým sýrem a opepříme. Můžeme si posypat bazalkou.

Vepřová žebra:

Žebra nasolíme z obou stran, pokmínujeme, dáme do pekáče, posypeme pokrájeným  česnekem, podlijeme vývarem  asi tak 500ml.  Pekáč přikryjeme a dáme do trouby péct na 220 ,asi tak 1,5 hod. Já peču v litinovém pekáči, ale není nutné. Pečte v tom jak jste zvyklí.  Po 1,5 hod. víko odděláme a mírně maso potřeme olejem a dáme znovu do trouby dopéct dočervena. Je hotovo.

Bramborové knedlíky:

Brambory najemno postrouháme a přidáme: žloutky, ocet, máslo, krupičku, sůl a nadrobno pokrájené rohlíky, postupně si přisypeme mouku a zpracujeme těsto. Zpracované těsto se Vám nelepí na ruce. Když ještě ano, přidejte si ještě mouku. Vytvořte si velikost knedlíků jak máte rádi. Já mám v oblibě menší, jak je na obrázku. Než jste je začali tvořit, dejte si na sporák do  dostatečně velkého hrnce vařit vodu. Vodu osolte. Do vařící vody vhoďte knedlíky, občas zamíchejte. Doba vaření je závislá na velikosti knedlíků. Já jsem tu  moji velikost vařila 14 minut. Před vyndáním si vyndejte jeden knedlík, rozkrojte si ho a podle toho poznáte, zda je uvařený. Větší se budou vařit okolo 20 minut. Knedlíky si vyndejte na plech, který pokryjete utěrkou.

Tyto knedlíky můžete použít k jakékoliv omáčce. No a když zbydou, tak osmahnete dozlatova a přidáte vejce, pažitku, atd. 

Hlávkové zelí:

Zelí si postrouhám na hrubším struhadle, dám do kastrolku, přidám vývar , trochu kmínu a soli. Vaříme 15 minut. Mezitím si pokrájím na kostičky uzenou slaninu /bílou/, společně s kouskem másla dám na pánev, přidám cibuli  /kterou orestuji dozlatova/. Asi v polovičce restování přidám cukr, který se mně tak zkaramelizuje. Ze zelí slijeme pryč všechnu tekutinu, přidáme orestovanou cibuli a dochutíme si na sladko kyselo, jak jsme zvyklí. Nepíši  kolik octa a cukru, každý má rád jinak kyselé zelí. Zelí nezahušťuji.

Čas, který budete potřebovat:

Vepřová žebra:

  • 15 minut příprava
  • doba pečení asi 2 hod.

Bramborové knedlíky:

  • Uvařit brambory: 45 minut
  • Příprava : 30 minut
  • Vaření knedlíků: 20 minut

Zelí:

  • Příprava a vaření: 30 minut

Když si přečtete tento recept, asi Vás trochu překvapí. Je zde polohrubá mouka a před pečením se natírá vejcem s vodou. Když ho uděláte, budete překvapeni podruhé, tím natřením vejcem, věnečky nevlhnou a jsou navrchu příjemně křupavé.

Věnečky:

Do kastrolku dáme  vodu, sůl a  přidáme máslo a uvedeme skoro k varu. Vsypeme mouku a mícháme. Těsto nám vytvoří kompaktní hmotu a nelepí se na kastrolek.

Vsypeme si do mísy, kde budeme vmíchávat vejce. Těsto  si necháme  zchladnout a postupně vmícháme vejce. Těsto by nemělo být řídké. Pokud je ,tak máte něco jste udělali chybně. Dáte do cukrářského pytlíku a děláte si na plechu s pečícím papírem tvary jak se Vám líbí.

Potřete vejcem, ve kterém jste si rozšlehali 2 lžíce studené vody. Pečeme v troubě na 220 asi 25 minut. Když otevřete troubu a podíváte se na ně, nic se nestane, nevadí to. Po vyndání si každý propíchněte špejlí a ještě teplé si rozřízněte.

Potom je už jen naplníte krémem.

Krém:

Dejte si ten který máte rádi.

Dobré je karamelizované Salko a do toho vešlehat máslo - jen si ho nedělejte moc sladký. Nahoru si můžete na tento krém dát ještě šlehačku. / lepší je použít šlehačku v prášku/.

Do části mléka vmícháme žloutky, mouku, cukr, vanilku a pudink. Vlijeme do zbylého mléka a uvaříme pudink.

Pudink necháme zchladnout, vešleháme do něj změklé máslo. Tímto krémem plníme věnečky. Věnečky pocukrujeme a podáváme. Nepolévám věnečky cukrovou polevou, přijde mně to moc sladké.

Čas, který budete potřebovat:

Příprava věnečků:     20 minut

Pečení:   jeden plech 25 minut

Krém a dokončení:    45  minut, zde si musíte připočítat čas na zchladnutí pudinku

Smíchejte v míse vodu, sůl, olej a rozdrobené droždí a postupně si přidávejte mouku. Nedělejte si těsto  tuhé.  Těsto se Vám po zpracování nebude lepit  na mísu. Těsto si přikryjte fólií a dejte do druhého dne kynout do lednice. Když jsem si ho tam dávala já poprvé, nevěřila jsem , že mně nakyne. Druhý den ráno  těsto zdvojnásobilo svůj objem, bylo krásně nakynuté. 

Těsto si vyndejte z lednice, zamíchejte a nechte si je asi půl hodiny v pokojové teplotě ohřát. Z uvedeného množství těsta uděláte 4 díly. Z toho vyválíte  pizzy tak velké, jak vidíte na obrázku.  Těsto jde i natahovat rukama, netrhá se. Můžete si po dvou dát na plech s pečícím papírem. Já jsem pekla na litinové pánvičce.

Pizzu nejdřív potřu celou olivovým olejem, potom rajčata nebo kečup a dejte si další suroviny podle Vaší chuti. Okraj pizzy si nechte volný ten nechte jen potřený olejem. /bude potom krásně křupavý./

Nechte 15 minut ještě kynout. Potom dejte do vyhřáté trouby na 210 a pečte asi 25 minut, podle toho jak Vám peče trouba. Poznáte podle toho , že okraje Vám zčervenají.

No a teď už jen vyklopit na talíř a pustit se do toho.

V restauraci by Vás tyto 4 pizzy vyšly na 800 Kč. Tyto doma oproti tomu na pár korun. 

Čas, který budete potřebovat:

Příprava těsta:    5 minut

Kynutí:                 kyne v lednici do rána

Příprava pizzy:   20 minut

Pečení:                jedna dávka to jsou 2 pizzy na plechu 25 minut, z těsta máte 2 plechy 4 pizzy

Na sporáku svaříme vodu s cukrem  a vanilkou do varu.  V druhém kastrolku si rozehřejeme máslo. Našleháme bílky - přidejte si špetičku soli, snáze se Vám vyšlehají. Do vyšlehaných bílků pomalu vlévejte vřelý rozpuštěný cukr  a vyšlehejte. Sníh bude pěkně tuhý, ale pozor nepřešlehejte si ho. Přimíchejte si při menší rychlosti rozpuštěné  máslo, žloutky a nakonec mouku s práškem  do pečiva /nebo i s ořechy/  a kůru z limetky.

Bábovkovou formu máte vymazanou máslem /sádlem nebo olejem/, vysypte si ji strouhankou.

Já dělám z tohoto receptu bábovku s najemno nastrouhanými ořechy. Uberu si 100g mouky a dám 100g najemno namletých/rozmixovaných/ vlašských ořechů. Pokud si ji budete dělat s kakaem, tak do formy vlijte část bez kakaa, na to s kakaem a potom zbytek.  Musíte si tedy do misky část těsta odebrat a přidat kakao.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 190 a pečte asi 40 minut. Pokud by se Vám nahoře začala připalovat, dejte si na ni kousek alobalu nebo pečícího papíru. Śpejlí si zkuste zda ji máte upečenou. Poznáte, že Vám na špejli nic nezůstane. Bábovku vyndejte a hned si ji vyklopte na talíř. Už jen pocukrujte a pokud vydržíte do zchladnutí, tak potom ji nakrojte. 

Dobrá je také s kousky čokolády. Ta na snímku je s ořechy a kousky čokolády.

Já ji už peču 35 let. Když předložím rodině jiný recept, za celou dobu neuspěl. 

Recepty podle ingrediencí:
M
P
S