Použití těsta

Těsto je skutečně použitelné na mnoho pekařských výrobků. Je jemné a vydrží dlouho vláčné. Používám je na:

  • české koláče
  • kostky na plech
  • peciválky, jak vidíte na obrázku
  • štrůdl
  • kynutou bábovku
  • rohlíky s ořechovou náplní nebo tvarohovou
  • Pokud těsto zpracováváme v robotu, pekárně chleba, tak jen postupně přidáme všechny suroviny a zpracujeme. Mléko musí být teplé.  Kvasnice rozdrobíte do mouky.

Postup

Při zpracování ručně si v míse utřete kvasnice se solí, přidáte si trochu mouky, přilijete teplé mléko, žloutky, pudinkový prášek Dr, Oetker Zlatý Klas, olej, cukr, van. cukr a postupně si přidáváte mouku a zpracujete nelepivé těsto. Těsto zpracováváte  podebíráním vařečkou odspodu. Přikryjete utěrkou a dáte si na teplo kynout. Jak Vám těsto zdvojnásobí objem, odspodu zamícháte. Toto opakujete  celkem 3x. Potom zpracujete podle toho co chcete dělat. Když máte jednotlivé pečivo, dejte na plech s pečícím papírem. Nenatíráte tím pádem papír, ani plech tukem. Na plechu necháte ještě 30 minut kynout. Potom vložíte do vyhřáté trouby a pečete  okolo 25 minut na 210, řiďte se podle toho jak Vám peče trouba.

Náplně a posypka

Tvarohová:

Tvaroh, práškový cukr, máslo, žloutek, van. cukr. , rozinky

Marmeláda:

Použijte si tužší, lépe se Vám budou koláčky balit. Pokud si budete dělat hanácké - tj. velké koláče, marmeládu si zřeďte trochu vodou.

Rada: Pokud si budete dělat české koláče a dávat nahoru marmeládu, je moc dobré do povidel nebo marmelády přidat nastrouhané ořechy. Potom Vám marmeláda, povidel při upečení neztéká a koláče jsou hezčí.

Drobenka

Vždy si dejte máslo - tedy použijte máslo, práškový cukr a polohrubou mouku.

Rada: když budete dělat koláčky ozdobené jen drobenkou, tak zabalte náplň, chytněte odspodu, namočte do rozšlehaných vajíček a drobenky. Moc dobré je takto to namočit do  rozšlehaných vajec a potom do nastrouhaných vlašských ořechů. Tyto buchty vidíte na titulním obrázku. Vždy s nimi uspějete.

Kynutá bábovka

Těsto si rozválejte na větší plát, objemu Vaší bábovky, potřete si ho rozpuštěným máslem , mletými ořechy, van. cukrem, rozinkami, kakaem, smotejte a dejte do vymaštěné bábovky.  Můžete si dát i ostatní náplně - tvarohovou, makovou, ořechovou . Zde pečete okolo 50 minut na 200. Vpíchněte si do ní, podle toho poznáte, zda je upečená.

Táč

Z množství těsta budete mít 2 plechy. Plech si natřete olejem, ruce také a takto mastnými rukami si těsto roztáhněte. No a teď si je posypte ovocem, nato drobenku, dle Vaší fantazie. Moc dobré je také natřít plát tvarohovou náplní , posypat jablky se skořicí a drobenkou. Pečete okolo 25 minut na 210.

Peciválky

Na obrázku jsem Vám vyfotila peciválky. Je to jídlo, které se dělalo už velmi dávno.  Uděláte malé buchtičky. Nemusíte se s nimi dělat nějak  pravidelně. Vyválejte váleček, nakrájejte na malé kousky, které naskládáte na vymaštěný plech / rozpuštěným máslem s trochou oleje/ a stejně potřete i zhora. Zase nechte na plechu 30 minut kynout. Pak pečete na 210 asi 25 minut dozlatova. Vysypete je na mísu a ještě teplé je přelijte zředěnými povidly a mákem.

Stejně si děláte i tzv. kostky na plech.

Pokud budete dělat těsto v robotu nebo pekárně chleba dáte si tam všechny suroviny a zpracujete těsto. Mléko si dejte teplé.

Pokud budete zpracovávat ručně, utřete si kvasnice se solí, přidejte trochu mouky, v kastrolku si rozpusťte máslo, na ně nalijte mléko /již je nemusíte ohřívat/.Přilijte k mouce a  přidejte ostatní suroviny, mouku si přidávejte postupně, dokud nezpracujete nelepivé těsto. Dejte si kynout. Pokud zdvojnásobí objem, odspodu zamíchejte. Toto udělejte ještě 2x. Potom si vyválejte plát, kolečkem vykrájejte koblížky. Nechte si je ještě 20 minut kynout. V kastrolku si připravte olej, zahřejte  a můžete již smažit. Koblížky si vkládejte do vřelého oleje horní stranou . Vyndávejte na papírovou utěrku. Konečnou úpravu si udělejte podle Vaší chuti. Můžete si dovnitř vstříknout marmeládu, pocukrujete. Nebo rozříznout, naplnit pudinkem atd.

Na oleji nebo sádle orestujte cibuli, česnek. Přidejte si nadrobno nakrájené brambory, mrkev, celer, petržel, květák a osmažte. Přidejte si kmín, majoránku, libeček. Přidejte si sterilované fazole, zalijte vývarem a vařte 30 minut. Do polévky přidejte na kostky nakrájené uzené, prohřejte, přidejte pažitku, petrželku. Dochuťte si solí, pokud chcete pepř. Můžete také   nastrouhat stroužek čerstvého česneku a rozdrtit trochu majoránky.

Tato polévka je také moc dobrá, když si místo uzeného masa přidáte na kostičky nakrájené buď, vepřové maso, kuřecí, hovězí , které jste si opekly na pánvičce. Potom již nemusíte přidávat vývar. Když maso nepřidáte, máte klasickou zeleninovou polévku. 

Do mísy přidejte jablečné nebo dýňové pyré a k tomu ostatní suroviny, mimo bílků. Bílky si ušlehejte zvlášť a zvolna si je přimíchejte k ostatním surovinám. 

Nachystejte si pánev, na ní si dejte trochu oleje a smažte malé lívanečky. Na ně si dejte to co máte rádi. Děti většinou je mají rády jen tak.

Do robotu si dáte změklé máslo, olej, cukr, vejce a žloutky a utřete si do pěny. Mezitím si uděláte kvásek - do ohřátého mléka přidejte trochu cukru, rozdrobte kvasnice. Jak Vám kvasnice vyskočí nahoru, je kvásek hotový.   K ušlehanému máslu si postupně přidávejte všechny suroviny-trochu  mouky, kvásek, sůl, limetka, pudink. Postupně si přidejte všechnu mouku, tak, aby těsto nebylo ani řídké nebo tuhé. Každá mouka není stejná, tzn. buď mouku musíte vzhledem k receptu přidat nebo ubrat.

Nyní dáte do tepla kynout.  Jak Vám těsto zdvojnásobí objem odspodu zamíchejte. Zopakujete celkem 3x. Potom vyklopíte těsto na vál, rozdělíte na dva díly - budete mít 2 vánočky - jsou menší, ale lépe se Vám propečou.

Upleťte si je jak jste zvyklí. Já ji pletu jen ze 3 dílů, jelikož máme rádi uvnitř víc oříšků a rozinek. Jak vidíte na obrázku vyválím placku, potřu rozpuštěným máslem, posypu rozinkami a ořechy a smotám do roličky. Udělám tedy 3 a spletu z toho vánočku. Dám na plech s pečícím papírem, potřu vejcem, ozdobím ořechy. Necháme ji na teplém místě ještě 1 hodinu kynout.

Nahřejeme si troubu na 180, vložíme do ní vánočku a pečeme asi 50 minut, podle toho jak Vám peče trouba. Při této teplotě se nemusíte bát, že se Vám bude shora pálit.

No a potom počkáte jak zchladne a ochutnáte.

Na  oleji osmahneme cibuli, mrkev a česnek. Přidáme kmín, kurkumu a rozmarýn a orestujeme. Přidáme rajčata, povaříme asi 5 minut. Zalijeme vývarem, přidáme čočku a vaříme do změknutí čočky.

Polovinu rozmixujeme , vrátíme do polévky. Přidáme pepř, sůl a citron , dochutíme dle své chuti.

Recepty podle ingrediencí:
M
P
S