Na oleji osmažte cibuli, posekaný česnek, na kostičky nakrájenou mrkev. Přidejte bylinky, rajčata, vývar, osolte, vařte asi 15 minut a občas zamíchejte.
Já vařím a přidávám do této omáčky masové kuličky:
Při servírování si můžete ještě posypat bazalkou, petrželkou nebo pažitkou.
Na oleji se slaninou osmažíme cibuli, přidáme maso a osmažíme. Potom si přidáme najemno nastrouhanou mrkev a celer a rajčata i se šťávou. Podlijeme vývarem, osolíme, opepříme a přidáme bylinky. Pozor při solení, jelikož vývar je už slaný. Já dám do trouby na 210 asi 20 minut. Pokud je omáčka moc hustá, tak si ji ještě zřeďte vývarem. Nakonec si dochuťte, dle Vaší chuti - sůl, pepř.
Na oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli, česnek, papriku do změknutí. Přidáme cukr, ocet a vaříme, dokud se neodpaří tekutina. Přidáme nakrájená rajčata a olivy smíchané s rajčatovým protlakem a pod pokličkou vaříme asi 10 minut, dokud se neuvaří rajčata. Podle chuti osolíme.
Na másle si osmažte cibuli, posekaný česnek, přilijte smetanu a vývar a povařte. Tuto směs si rozmixujte, aby jste tam neměly kousky cibule a česneku. Přidejte si postrouhaný sýr, ochutnejte a dle potřeby si přisolte. Pokud máte omáčku řídkou v troše studeného mléka si rozmíchejte trochu hladké mouky a vlijte do omáčky. přidejte si posekanou čerstvou petrželku a rozmarýn a ještě chvilku si povařte.
Na oleji osmažíme cibuli, česnek, přidáme na proužky nakrájené houby, zalijeme vývarem a smetanou, přidáme bylinky a asi 15 minut povaříme. Dosolíme dle chuti.
Na oleji v hlubší pánvi osmažíme nakrájenou slaninu spolu s rozmáčknutým česnekem. Ten potom vyhodíme. Tři čtvrtiny sýru smícháme s rozšlehanými vejci a trochou soli. Do pánve přidáme horké těstoviny, stáhneme z plamene a na těstoviny přidáme sýrovo-vaječnou směs. Pořádně promícháme. Vejce na horkých těstovinách ztuhnou, ale nesrazí se, nevypadají tedy jako smažená vejce. Potom posypeme zbylým sýrem a opepříme. Můžeme si posypat bazalkou.