Hovězí vývar se svítkem

Hodnocení 5 z 1 hlasů
Kategorie ,
Obtížnost Středně obtížné
Čas
Čas na přípravu: 20 mins Čas vaření: 20 mins Celkový čas: 40 min
Nejlepší období Vhodné po celý rok
Popis

Tato polévka je  u nás velmi oblíbená, hlavně vnučkami a dcerou. Polévku připravíte buď z hovězích kostí nebo žeber. Maso omyjte, vložte do hrnce s vodou. / asi 4 l hrnec/.Vodu osolte, přidejte nové koření, bobkový list a očistěnou zeleninu. Jak polévka začne vařit, vytvoří se Vám nahoře tzv.  šum, ten seberte a vyhoďte.   Vařte pomalu, aspoň 2 hodiny. Já vařím v pomalém hrnci  7 hodin , klidně do rána a nemusíte se o nic starat. Spotřeba el. proudu je zde velmi malá.

Po uvaření si polévku přeceďte přes síto. Maso a mrkev si nakrájejte, přidejte do polévky, polévku dochuťte kořením, solí, přidejte si špetku mletého  muškátového oříšku. Přidejte si posekanou petrželku, já v zimě přidávám zmrazenou pažitku, kterou mám v mrazáku.

Svítek:

V mléce si rozšlehejte vejce, osolte, přimíchejte mouku. Můžete si přidat, posekanou petrželku nebo pažitku  a nebo nastrouhat česnek. Z této směsi si usmažíte palačinky na troše oleje na pánvi. Ty si potom nadrobno pokrájíte a přidáváte si je do polévky. Může to být i jako hlavní jídlo.

Polévka
  • 1 kg hovězí žebra nebo hovězí kosti
  • mrkev,celer,petržel,cibule
  • nové koření, 2 bobkové listy
  • sůl, muškátový oříšek
  • posekaná petrželka nebo pažitka
  • můžete si přidat i sušené bylinky -libeček, celer
  • svítek
  • 250 ml mléka
  • 150 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • sůl dle chuti
  • posekaná pažitka nebo petrželka
Klíčová slova: polévka, svítek
Přečíst online: https://anickavkuchyni.cz/recept/hovezi-vyvar-se-svitkem/