Je důležité si vybrat správné maso. Kupujte maso z mladého býčka. Já kupuji maso z farmy Škoda, kde je vždy záruka kvality. Nemusíte kupovat to nejdražší, odzkoušejte si i levnější části. Tento steak jsem dělala z lopatkového plátku. Maso je potřeba naložit aspoň na 3 hodiny. Když je budete mít naložené přes noc, bude to lepší.
Do misky si dám trochu oleje, podle velikosti masa. Já jsem dělala steak z 1 kila. Do oleje přidám nastrouhaný česnek, pepř, kmín, zázvor, mletý koriandr, pár zrníček římského kmínu /je hodně aromatický/ Maso posolím a vetřu rukou sůl do masa. Potom potřu a vetřu do masa směs oleje s kořením. Přes léto, kdy je hodně čerstvých bylinek tak dávám je. Maso si osolíte, potřete olejem a proložíte bylinkami. /česnek, rozmarýn, tymián, majoránka, oregáno, bazalka/ - ty si kombinujte dle své chuti, podle toho co Vám chutná.
Já jsem tento hovězí plátek dala grilovat do kontaktního grilu Catler v celém kusu na 5 minut. Zde se opéká z obou stran, takže na rozehřáté pánvi by jste ho z každé strany dělali 5 minut. Steak byl vysoký 3 cm. Pokud ho budete mít vyšší budete ho dělat o něco déle. Po ugrilování ho nechte v zakryté misce 15 minut odpočinout. To se dělá proto, aby Vám, kdyby jste krájeli hned nevytekla šťáva z masa.Po vyndání si ho v míse přelijte trochou vřelého másla a zakryjte na těch 15 minut.
Potom už můžete nakrájet.
Jako přílohu si zvolte - hranolky, opečené brambory, bramborovou kaši nebo i chleba.
Dipů je spousta, ten si přidejte podle své chuti, ze zakysané smetany, z rajčat, paprik, z ugrilované zeleniny.
Moc dobré je také potřít pažitkovým pestem: pažitka, sůl, olej, česnek - vše se jen rozmixuje.
Pesto můžete dělat z jakékoliv zeleniny.
Jako příloha je také dobrá vejmrda to je:
Nastrouhaná jablka, co nejrychleji přelitá citronem, aby Vám nezhnědla, přidat cukr, nastrouhaný čerstvý křen, špetka soli.
Mohla bych psát donekonečna, těchto příloh je spousta, fantazii se meze nekladou.