Hovězí guláš s karlovarským knedlíkem

Hodnocení 4 z 1 hlasů
Kategorie , ,
Obtížnost Středně obtížné
Čas
Čas na přípravu: 1 hrs Čas vaření: 3 hrs Celkový čas: 4 hod
Nejlepší období Vhodné po celý rok
Popis

Tento recept můžete udělat také z vepřové krkovičky, ale místo vody si přidejte vývar. Guláš z vepřového masa je obtížnější dobře dochutit. Jako příloha je možné si dát  chleba, rohlík, knedlík, rýži, těstoviny atd.

Postup guláš:

Nejdříve si připravte všechny suroviny,  včetně nakrájení masa na kousky.

Na sádle s zauzenou slaninou si osmažte cibuli dozlatova. Před koncem smažení cibule si přidejte nadrobno nasekaný česnek. Na cibuli si dejte nakrájené maso a opečte je /orestujte/. Přidejte si na maso sladkou papriku a malou chvilku , asi půl minuty orestujte.  Přilijte si vývar, přidejte rajčatový protlak, kmín, sůl, pepř, majoránku. Bobkový list a nové koření dávám do čajítka, /nebo dejte do kousku plátýnka/, abych je potom nemusela z guláše vyndávat. Přidejte jednu nastrouhanou bramboru. 

Vařte do změknutí masa - asi 2 hodiny. Já dávám do pomalého hrnce, kde vařím 7 hodin, ráda nechávám přes noc.

Po uvaření dochuťte čerstvým česnekem, majoránkou, solí.

Postup karlovarský knedlík:

Rohlíky je lepší dávat trochu starší. Když je nemáte, tak pokrájejte čerstvé na kostičky a dejte do trouby oschnout. Krupičku zalijeme smetanou a necháme chvíli nabobtnat. K pokrájeným rohlíkům přidáme sůl, petrželku nebo pažitku, žloutky, smetanu s krupičkou, promíchejte a potom pomalu vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.  Rozstřihněte si třeba svačinový sáček ,dejte na něj část směsi a zarolujte do válečků, jak vidíte na obrázku. Když budete vařit ve vodě z boku si válečky z obou stran zavažte.  Já vařím v napařovacím hrnci  35 minut / zde se počítá 15 minut na nahřátí vody v napařovacím hrnci/. Když ve vodě, tak vkládáte do vařící vody a vaříte  20 minut . Po vyndání nemusíte knedlíky propichovat, tak jak to děláte u kynutých knedlíků.

Guláš:
  • 1 kg hovězí gulášové maso
  • 100 g sádlo /olej/
  • 50 g zauzená slanina
  • 400 g cibule
  • 3 kusy bobkový list
  • 3 tbsp rajčatový protlak
  • 8 stroužků česneku
  • 1 menší brambora
  • 1 tsp kmínu, majoránky
  • sůl, pepř
  • 6 kuliček nového koření
  • 800 ml vývar nebo voda
  • 3 tbsp sladké papriky
  • Karlovarský knedlík:
  • 8 rohlíků
  • 3 vejce
  • pažitka nebo petržel
  • 100 g krupičky
  • 250 ml smetany na vaření
  • sůl dle chuti
Klíčová slova: oběd, hovězí maso, knedlík
Přečíst online: https://anickavkuchyni.cz/recept/hovezi-gulas-s-karlovarskym-knedlikem/