Knedlíky nedělám v robotu ani pekárně, ale ručně. Do mísy nadrobíme kvasnice, přidáme lžičku soli a utřeme na kašičku. Abych nemusela ohřívat mléko, dám do hrnku 150 ml plnotučného mléka a zbytek do 300 ml doleji vřelou vodou. Do mísy přidám část mouky, vejce, mléko a postupně přidávám mouku. Když je těsto ještě řidší, přidám rohlíky pokrájené na kostičky, zpracuji a postupně přidám zbylou mouku. Těsto vařečkou podebíráte, hnětete odspodu, ne mícháním. Pokud se Vám zdá těsto řídké, přidejte ještě mouku. Posypte vršek těsta trochou mouky, aby neosychalo, přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout. Jak zdvojnásobí objem,odspodu zamíchejte. Celkově tento postup zopakujte 3x.
Nyní na pomoučněném vále zpracujte 2 knedlíky. Knedlíky vařím v napařovacím hrnci celkem 35 minut. Zde se čas počítá takto: 15 minut na ohřátí vody a 20 minut se knedlík napařuje. Knedlík se vaří i ve vodě vždy 20 minut, 10 minut na každé straně. Skutečně je o mnoho jednodušší ho uvařit v napařovacím hrnci. Knedlíky z hrnce vyklopíme a propíchneme na několika místech vidličkou se dvěma hroty, aby z nich vyšla pára. Já krájím knedlíky nití.
Vůbec se tohoto postupu nebojte, knedlík se vždy povede.
Pokud si ze stejného těsta / nebudete dávat rohlíky/uděláte plněné knedlíky s čímkoliv, vaříte v napařovacím hrnci jen 25 minut.
Knedlíky plním ovocem, marmeládou, uzeným /jsou moc dobré polité smaženou cibulkou a k tomu zelí, salát atd./ nebo podle fantazie.
Z této dávky uděláte 12 knedlíků - do každé mísy jich dáte 6.
Přeji ať se povedou, protože i moc mých kolegyň je nedotáhlo do konce. Myslím si, že největší problém měly s vařením ve vodě. Když jsem to tak dělala i já, taky se někdy nepovedly.
Vaření: 35 minut v napařovacím hrnci, v kastrolu 20 minut