Houskové knedlíky

Kategorie ,
Obtížnost Středně obtížné
Čas
Čas na přípravu: 10 mins Čas vaření: 35 mins Čas odpočinku: 2 hrs Celkový čas: 2 hod 45 min
Popis

Knedlíky nedělám v robotu ani pekárně, ale ručně. Do mísy nadrobíme kvasnice, přidáme lžičku soli a utřeme na kašičku. Abych nemusela  ohřívat mléko, dám do hrnku 150 ml plnotučného mléka a zbytek do 300 ml doleji vřelou vodou.  Do mísy přidám část mouky, vejce, mléko a postupně přidávám mouku. Když je těsto ještě řidší, přidám rohlíky pokrájené na kostičky, zpracuji a postupně přidám zbylou mouku.  Těsto vařečkou podebíráte, hnětete odspodu, ne mícháním. Pokud se Vám zdá těsto řídké, přidejte ještě mouku. Posypte vršek těsta trochou mouky, aby neosychalo, přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout. Jak zdvojnásobí objem,odspodu zamíchejte. Celkově tento postup zopakujte 3x.

Nyní na pomoučněném vále zpracujte 2 knedlíky.  Knedlíky vařím v napařovacím hrnci celkem 35 minut. Zde se čas počítá takto: 15 minut na ohřátí vody a 20 minut se knedlík napařuje. Knedlík se vaří i ve vodě vždy 20 minut, 10 minut na každé straně. Skutečně je o mnoho jednodušší ho uvařit v napařovacím hrnci.  Knedlíky z hrnce vyklopíme a propíchneme na několika místech vidličkou se dvěma hroty, aby z nich vyšla pára. Já krájím knedlíky nití.

Vůbec se tohoto postupu nebojte, knedlík se vždy povede.

Pokud si ze stejného těsta  / nebudete dávat rohlíky/uděláte plněné knedlíky  s čímkoliv, vaříte v napařovacím hrnci jen 25 minut.

Knedlíky plním ovocem, marmeládou, uzeným /jsou moc dobré polité smaženou cibulkou a k tomu zelí, salát atd./ nebo podle fantazie.

Z této dávky uděláte 12 knedlíků - do každé mísy jich dáte 6.

Přeji ať se povedou, protože i moc mých kolegyň je nedotáhlo  do konce. Myslím si, že  největší  problém měly s vařením ve vodě.  Když jsem to tak dělala i já, taky se někdy nepovedly.

Vaření:       35 minut v napařovacím hrnci, v kastrolu 20 minut

Ingredience
  • 600 g mouky polohrubé /špaldové polohrubé/
  • 300 ml mléka
  • 1 vejce
  • 2 starší rohlíky
  • 20 g čerstvých kvasnic
  • 1 tsp soli
Klíčová slova: knedlíky, vaření, přílohy
Přečíst online: https://anickavkuchyni.cz/recept/houskove-knedliky/