Halászlé – rybí polévka dle mojí úpravy
Popis
Tuto polévku jsem si upravila dle mé fantazie a chuti.
Množství, které uvádím vzhledem k surovinám je tak na 4 litry polévky.
Na rybí vývar dejte:
do hrnce s vodou filety, skelety ryb, ryby, které máte /kapr, losos, pstruh, atd. , můžete dát víc druhů dohromady. Já mám v oblibě kapr, losos, pstruh . Vodu osolte, přidejte bobkový list, nové koření, trošku mletého muškátového oříšku, trošku polévkového koření, sůl a vařte asi 20 minut. Potom vývar přeceďte. Nechte si maso vychladnout , přeberte si ho a zbavte poctivě všech kostiček. Část obraného masa dáte do polévky a část použijete na rybí knedlíčky.
Mezitím v druhém hrnci na másle orestujte trochu dočervena cibuli, přidejte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, červenou čerstvou papriku , česnek. Přidejte bramboru nakrájenou na kostičky a vše pořádně orestujte. Vytvoří Vám to chuť polévky.
Přidejte mletou červenou papriku, chilli, hladkou mouku - krátce vše orestujte /nesmí být dlouho , paprika by Vám zhořkla/ a zalijte rybím vývarem a 20 minut povařte. Podle potřeby dosolte a přidejte si trošku polévkového koření. Vše rozmixujte. Polévku máte připravenou jen si do ní přidejte sekanou petrželovou nať a část obraného masa. Na másle pořádně opečte lososa, kterého stačilo jen osolit a potom také vložte do polévky.
Rybí knedlíčky:
V misce smíchejte obrané rybí maso. Pokud by jste chtěli knedlíčků víc, tak si na pánvičce orestujte na másle osolený filet a přidejte si k tomu.
K masu přidejte vejce, petrželku, zakysanou smetanu, osolte dle chuti. Zahustěte strouhankou / pšeničná a kukuřičná strouhanka/, tak , aby jste mohli tvořit knedlíčky. Obalujte v trojobalu. - tj. mouka, rozšlehaná vejce s trochou mléka a strouhanka/ opět pšeničná a kukuřičná strouhanka/. Rozehřejte si olej , stačí na medium a smažte dočervena. Množství surovin do knedlíčků záleží na tom kolik jich budete dělat, takže poměr si musíte podle toho upravit.
No máme hotovo, jen do misky si nachystejte zakysanou smetanu, kterou si trochu osolte a posypete čerstvým koprem.
Polévka je poměrně náročnější na přípravu, ale chuť je vynikající. U nás nesmí chybět na vánočním stole.