Grilovaná krkovička s přílohami
Popis
Nastal čas grilování a potřeba oprášit recepty na grilování. Velmi vhodným masem je krkovička.
Postup:
Nakrájejte si krkovičku asi na 2 cm plátky. Posolte ji a dejte do misky. Na to nalejte olej s kořením. Koření si použijte dle toho co máte rádi. Já používám, to co popisuji níže. Když budete nakládat kuřecí, dejte si místo oleje máslo. Oleje nedávejte moc, není dobře, když maso olejem zatopíte.
Maso s olejem a kořením pořádně promíchejte, proložte si plátky cibule, plátky masa porovnejte . Maso nechte proležet aspoň jeden den v chladu. Před grilováním si je dejte na 2 hodiny do pokojové teploty. Každý griluje jinak, nám se osvědčuje velký grilovací plát, který se nad dřevěným uhlím rozpálí a na něm maso ogriluje. Je to určitě zdravější než grilovat nad ohněm. Po ugrilování dejte do nádoby, kterou zakryjete maso tzv. dojít.
Přílohy:
Karamelizovaná cibulka:
Cibuli nakrájejte na kolečka, posolte, pocukrujte, pokapejte olejem a opečte na pánvi. Můžete ji opéct na gril. plátu na kterém grilujete. Stejně tak i papriky. Papriky osolte, kdo chce i opepřete.
Česnek:
Do malé misky si dejte trochu oleje, přidejte nastrouhaný česnek a osolte. Tím si potom potřete ugrilované maso na talíři.
Brambory:
Brambory si oloupejte, rozkrojte na polovinu ,ze shora si je nakrájejte na plátky - pozor nedokrojte, po upečení se Vám otevřou a je to na talířku moc hezké.
Takto nakrájené brambory si dejte do misky, osolte je, potřete je štětečkem na mašlování rozpuštěným máslem, /pozor nepřemastěte si je/ a posypte hrubou moukou a vše pořádně promíchejte. Dejte si je na pečící papír, nedokrojenou stranou. Pečte na 220 do červena.
Omáčky:
Do zakysané smetany si můžete přidávat to co máte rádi./ česnek, pažitka , křen, uvařený chřest, bazalka/ Vždy si, ale dochuťte solí, cukrem a citronem. Smetanu už ničím neřeďte.
bašta:-)