Dušené hovězí na pivu s bramboráčky

Kategorie
Obtížnost Středně obtížné
Čas
Čas na přípravu: 20 mins Čas vaření: 3 hrs Celkový čas: 3 hod 20 min
Popis

Tento recept je také velmi oblíbený v naší rodině. Důležité je koupit dobré hovězí maso. Já je kupuji od Farma Škodovi, kde je vždy zaručena vynikající kvalita masa.

Postup hovězí:

Nakrájejte si maso na  menší kousky, osolte a poprašte hladkou moukou. Na pánev si dejte trochu oleje a maso na něm opečte. Maso si dejte bokem. Na pánev si dejte kousek másla a zauzenou slaninu , přidejte nadrobno nakrájenou větší cibuli, potom česnek, cukr a zeleninu / nadrobno nakrájenou/ a opečte lehce dozlatova.  Přilejte pivo a povařte asi 5 minut, dokud se Vám neodpaří alkohol. Maso si dejte do pekáčku, ve kterém budete dusit, přidejte k němu opečenou zeleninu, rajský protlak, bobkový list, rozmarýn a vývar. Promíchejte, zakryjte pokličkou a dejte na 220  asi tak na 2 hodiny péct, dokud nebude maso měkké. Během pečení se na maso podívejte a když tak dle potřeby přidejte trochu teplé vody. Po upečení si dochuťte dle své chuti, sůl, cukr, pepř.  Pokud budete dělat v pomalém hrnci, můžete si dát i přes noc na 7 hodin. Výhoda je, že se nemusíte vůbec o nic starat a také se Vám nic nepřipálí.  

Jako přílohu si můžete zvolit cokoliv, já jsem zvolila bramboráčky. Hodí se rýže, knedlíky, atd.

Postup bramboráčky:

Brambory si nastrouhejte na jemnějším struhadle, strouhejte rychle, ať Vám nezešednou, vysypte si je na cedník a vymáčkněte si z nich vodu. Vraťte do misky a přidejte vejce, postrouhaný česnek, sůl, mléko, mouku, majoránku a vše pořádně promíchejte. Pozor, bramboráčky snesou víc soli, zde dejte tak jednu čajovou lžičku.  Velmi chutné jsou smažené na litinové pánvičce, dejte si trošku sádla nebo oleje a smažte na středním stupni /medium/, aby byly propečené. Dejte na papírovou utěrku, aby jste odstranili přebytečný tuk.

Hovězí:
  • 1 kg hovězí plec, ořech, na guláš
  • lžíce hladké mouky
  • 2 tbsp oleje
  • lžíce másla
  • 50 g zauzená slanina
  • 1 větší cibule
  • 1 větší mrkev
  • 150 g celer
  • 2 bobkové listy
  • 1 tsp posekaného rozmarýnu
  • 250 ml piva
  • 250 ml vývaru
  • 2 lžičky cukru
  • pepř, sůl
  • 2 tbsp rajského protlaku /stačí 1 malý v plechovce/
  • 3 stroužky česneku
  • Bramboráčky:
  • 500 g brambor
  • 3 stroužky česneku
  • 100-120 g hladké mouky
  • 2 celá vejce
  • 100 ml mléka
  • 2 tsp majoránky
  • sůl,pepř, sádlo nebo olej na smažení
Klíčová slova: oběd, bramboráky, hovězí maso
Přečíst online: https://anickavkuchyni.cz/recept/dusene-hovezi-na-pivu-s-bramboracky/