Domácí vánočka

Kategorie , ,
Obtížnost Středně obtížné
Čas
Čas na přípravu: 30 mins Čas vaření: 1 hrs Čas odpočinku: 2 hrs Celkový čas: 3 hod 30 min
Porce 1
Popis

Do robotu si dáte změklé máslo, olej, cukr, vejce a žloutky a utřete si do pěny. Mezitím si uděláte kvásek - do ohřátého mléka přidejte trochu cukru, rozdrobte kvasnice. Jak Vám kvasnice vyskočí nahoru, je kvásek hotový.   K ušlehanému máslu si postupně přidávejte všechny suroviny-trochu  mouky, kvásek, sůl, limetka, pudink. Postupně si přidejte všechnu mouku, tak, aby těsto nebylo ani řídké nebo tuhé. Každá mouka není stejná, tzn. buď mouku musíte vzhledem k receptu přidat nebo ubrat.

Nyní dáte do tepla kynout.  Jak Vám těsto zdvojnásobí objem odspodu zamíchejte. Zopakujete celkem 3x. Potom vyklopíte těsto na vál, rozdělíte na dva díly - budete mít 2 vánočky - jsou menší, ale lépe se Vám propečou.

Upleťte si je jak jste zvyklí. Já ji pletu jen ze 3 dílů, jelikož máme rádi uvnitř víc oříšků a rozinek. Jak vidíte na obrázku vyválím placku, potřu rozpuštěným máslem, posypu rozinkami a ořechy a smotám do roličky. Udělám tedy 3 a spletu z toho vánočku. Dám na plech s pečícím papírem, potřu vejcem, ozdobím ořechy. Necháme ji na teplém místě ještě 1 hodinu kynout.

Nahřejeme si troubu na 180, vložíme do ní vánočku a pečeme asi 50 minut, podle toho jak Vám peče trouba. Při této teplotě se nemusíte bát, že se Vám bude shora pálit.

No a potom počkáte jak zchladne a ochutnáte.

Ingredience
  • 500 g špaldové mouky polohrubé
  • 150 ml mléka
  • 120 g práškového cukru
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • sůl
  • 20 g čerstvé droždí
  • 1 Pudink Dr. Oetker
  • kůra z limetky
  • 2 tbsp oleje
  • 100 g másla
Klíčová slova: pečení, buchta, vánočka
Přečíst online: https://anickavkuchyni.cz/recept/domaci-vanocka/