Toustový chleba, rohlíky a housky

Způsob přípravy
Kategorie , , ,
Obtížnost Středně obtížné
Čas
Čas na přípravu: 15 mins Čas vaření: 25 mins Čas odpočinku: 2 hrs Celkový čas: 2 hod 40 min
Porce 1
Nejlepší období Vhodné po celý rok
Popis

Dneska Vám nabídnu moje domácí pečivo. Pečivo je čím dál dražší a s pomocí pekárny , která mimo jiné zhotoví těsto, je to pro nás o mnoho snadnější. Recepty, které napíši níže, střídám a peču už několik let. Občas si v nich něco upravím, ale to Vy jistě také. Pokud nemáte pekárnu udělejte si těsto buď v robotu nebo ručně.

Rady: 

  • V mnoha receptech nám pořád radí udělejte kvásek, je to zdlouhavé, někdy překyne a těsto se potom nepovede.
  • Do robotu a do pekárny kvasnice rozdrobte do mouky a máte hotovo. Když budete dělat jakékoliv těsto ručně, na dno mísy rozdrobte kvasnice, přidejte sůl a utřete do kašičky. Potom si jen přidáváte  ostatní suroviny.
  • Každá mouka je jiná, proto Vás někdy může v receptech překvapit, že když přidáte   všechnu mouku, těsto je buď řídké a nebo tuhé. Když je tuhé přidejte si trochu tekutiny, když řídké, přidejte si mouku.  Hlídejte si to tak i v robotu nebo v pekárně. Správně zpracované těsto se Vám po uhnětení nelepí  na nádobu.
  • Každé těsto si nechte kynout v teple. Můžete také trochu nahřát troubu a těsto v ní nechat kynout.
  • Jak těsto zdvojnásobí objem, odspodu je pořádně zamíchejte. Toto musíte udělat 3x.  Potom už můžete dělat koláče, atd.  Zhotovené výrobky dejte na plech s pečícím papírem a musíte je nechat asi 30 minut kynout.
  • Když budete dělat táč, usnadněte si práci - natřete plech olejem, ruce také a pomocí rukou si těsto roztáhněte na plech.
  • Když budete dělat jednotlivé koláčky usnadněte si práci - v menší misce ušlehejte vejce s troškou vody a koláčky si chytněte odspodu a do toho namočte, můžete si je namočit hned do drobenky nebo je moc dobré je namočit do sekaných vlašských ořechů.
  • Do robotu a do pekárny dáte hned všechny suroviny, jak je v receptu napsáno, nemusíte se toho bát, těsto se pěkně zpracuje a nakyne. Například vánočka zpracovaná v pekárně  je fantastická.
    do každého sladkého kynutého  těsta přidávám 1 pudink  Zlatý klas Dr. Oetker.
  • Lepší je nastrouhat kůru z limetky než citron. Těsto má lepší chuť.

Toustový chleba:

Formu vytřete olejem a po vykynutí ve formě, také vršek toustového chleba. 

Postupujte podle rad výše. Pečeme  asi 25 minut při 210.

Rohlíky:

Dáme na pečící papír. Potřeme rozšlehaným vejcem , do kterého jsme přidali lžíci mléka. Posypeme čím chceme - mák, sůl, kmín, semínka.

30 minut na plechu kynout. Pečeme asi 25 minut při 210.

Máslové houstičky:

Dáme na pečící papír. Potřeme rozšlehaným vejcem, do kterého jsme přidali lžíci mléka.. Posypeme čím chceme - mák, sůl, kmín, semínka.

30 minut na plechu kynout. Pečeme asi 25 minut při 210.

Doporučení:

Troubu si zapněte 15 minut před skončením kynutí na plechu.

Ingredience
    Toustový chleba
  • 550 ml plnotučného mléka
  • 20 g droždí čerstvé
  • 750 g hladké mouky /já dávám hl. špaldovou/
  • 3 tbsp rozpuštěného másla nebo oleje
  • 2 tbsp cukru krupice
  • 1 tbsp soli
  • Rohlíky
  • 500 g hladké mouky /špaldové/
  • 130 g plnotučného mléka
  • 130 g vlažné vody
  • 40 g změklé máslo nebo sádlo
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 tbsp cukru krupice
  • 1 tbsp soli
  • Máslové houstičky
  • 500 g mouka hladká /špaldová/
  • 20 g droždí
  • 20 g cukr krupice
  • 10 g sůl
  • 80 g změklé máslo
  • 1 vejce na potření
  • 250 ml mléka /zřeďte si na polovinu vodou/
Klíčová slova: chleba, pečení, rohlíky, housky
Přečíst online: https://anickavkuchyni.cz/recept/domaci-chleba-rohliky-a-maslove-housticky/