Čočka nakyselo se smetanou

Kategorie , ,
Čas
Čas na přípravu: 45 mins Čas vaření: 50 mins Čas odpočinku: 2 hrs Celkový čas: 3 hod 35 min
Popis

Čočku přebereme a propláchneme. Na jeden díl čočky použijte 3 díly vody. přiveďte k varu a všechnu vodu slijte.  Dělá se to proto, že někoho čočka nadýmá a tím se tomu předejde. Zalijte znovu stejným množstvím studené vody, osolte , přidejte bobkový list a vařte do měkka.

Slaninu a cibuli si nakrájejte nadrobno, na pánev dejte máslo a osmažte . Ke konci smažení si přidejte nadrobno nasekaný česnek. Zasypte moukou a za stálého míchání si udělejte zlatavou zásmažku.

Až je čočka měkká přidáme k ní zakysanou smetanu, šlehačku , cibuli se zásmažkou. Osolíme, když dáváte zakysanou smetanu téměř nemusíte okyselovat. Ochutnejte, přislaďte. Chvíli povařte a nakonec si  přistrouhejte dva stroužky čerstvého česneku.  Už nevařte.

Jako příloha je vhodný houskový knedlík. Jeho výrobu jsem Vám popsala v dřívějším receptu. Podávejte s vejcem, plátkem uzeného masa, klobáskou,   atd. dle Vaší volby.

Čočka:
  • 300 g čočka
  • 50 g máslo
  • 50 g zauzená slanina
  • 4 clove česneku
  • 2 bobkový list
  • 1 tbsp hladké mouky
  • 100 ml šlehačka
  • 200 g zakysané smetany
  • k dochucení cukr, sůl, ocet,
Klíčová slova: oběd, čočka, knedlíky
Přečíst online: https://anickavkuchyni.cz/recept/cocka-na-kyselo/