Čočka nakyselo se smetanou
Popis
Čočku přebereme a propláchneme. Na jeden díl čočky použijte 3 díly vody. přiveďte k varu a všechnu vodu slijte. Dělá se to proto, že někoho čočka nadýmá a tím se tomu předejde. Zalijte znovu stejným množstvím studené vody, osolte , přidejte bobkový list a vařte do měkka.
Slaninu a cibuli si nakrájejte nadrobno, na pánev dejte máslo a osmažte . Ke konci smažení si přidejte nadrobno nasekaný česnek. Zasypte moukou a za stálého míchání si udělejte zlatavou zásmažku.
Až je čočka měkká přidáme k ní zakysanou smetanu, šlehačku , cibuli se zásmažkou. Osolíme, když dáváte zakysanou smetanu téměř nemusíte okyselovat. Ochutnejte, přislaďte. Chvíli povařte a nakonec si přistrouhejte dva stroužky čerstvého česneku. Už nevařte.
Jako příloha je vhodný houskový knedlík. Jeho výrobu jsem Vám popsala v dřívějším receptu. Podávejte s vejcem, plátkem uzeného masa, klobáskou, atd. dle Vaší volby.