Tento koláč určitě stojí za vyzkoušení. Většinou u těchto citronových koláčů slyšíme, že jsou složité, že se nepovede. Podle tohoto receptu se Vám určitě povede. Je velice chutný, má velice příjemnou chuť po citronech a je chutný několik dní. Pokud máte formu s oddělitelným dnem, je to snadnější při vyndávání koláče z formy. Tento koláč se peče hlavně ve Francii, najdete ho zde v každé cukrárně.
Smíchejte mouku, máslo, sůl - udělejte z ní drobenku. Přidejte žloutky, cukr a vypracujte těsto. Pokud se Vám zdá tužší, přidejte si trochu mléka. Těsto zabalte do fólie a dejte si je na hodinu do chladničky. Potom si je vyválejte na pečícím papíru / lépe se Vám přendá do formy/ a přendejte do formy. Vyválejte si je větší než průměr formy - těsto si přimáčkněte k okrajům formy, to co přečuhuje si odřízněte. - je to nutné, aby jste měli krásně rovný okraj. Těsto si trochu na dnu propíchejte vidličkou. Dejte na ně pečící papír, na který si nasypete třeba fazole nebo dejte formičky, ty máme všechny doma, / ty potom můžete používat opakovaně/. Dejte do trouby ohřáté na 190 a pečte 10 minut. Já dávám formu na plech. Papír s fazolemi si vyndejte, teplotu snižte na 170 a pečte dalších 10 minut. Potom na těsto vlijte náplň - nalijte si ji na ni v troubě, aby Vám při manipulaci náplň z části nevytekla. Teplotu trouby nechte na nastavených 170 a pečte dokud Vám náplň neztuhne. Bude to asi 30 - 35 minut. Poznáte to podle toho, že Vám okraje ztmavnou /ale pozor, ať se Vám nespálí/.
Potom vyndejte, nechte zchladnout , můžete dát do chladničky. Krájejte až Vám koláč zchladne. Koláč si pocukrujte.
Vejce, cukr, bílky vyšlehejte najemno, přidejte citronovou šťávu, citronovou kůru, smetanu - vše promíchejte. Nechte asi 5 minut odstát. Nalejte na korpus 3/4 náplně, za chvilku nalejte zbytek. Pečte na 170 30-35 minut. Řiďte se podle toho jak Vám peče trouba.